iPhone ve iPad'inizde Yapmanız Gereken Gizlilik Ayarları
iPhone ve iPad kullanıcılarının yapması gereken gizlilik ayarları.
Mobil cihaz kullanımının artmasıyla birlikte kötü niyetli kişiler gün boyunca elimizden düşürmediğimiz, hemen her bilgiyi sakladığımız telefon ve tabletlerimizlerle daha fazla ilgilenmeye başladılar. Bu noktada güvenliğimizi ve gizliliğimizi korumak adına mobil güvenlik çözümlerini tercih etmenin yanı sıra cihazımızın gizlilik ayarlarına bakmamız gerekiyor. Bu blog yazımızda iPhone ve iPad kullanıcısı olarak çevrimiçi gizliliğinizi korumak adına cihazınızda göz atmanız gereken önemli noktaları bulacaksınız.
Sosyal ağlarda paylaşmak istemediğimiz çok özel fotoğraf ve videolar, e-postalarımız, bankacılık uygulamaları, tarayıcı verilerimiz gibi üçüncü şahıs kişilerin asla erişmemesi gereken birçok içeriği sakladığımız akıllı telefon ve tabletlerimizde güvenlik ve gizliliğimizi korumak adına kullanabileceğimiz birçok mobil güvenlik uygulaması bulunuyor ancak onları kurmadan önce cihazımızda yapmamız gereken birkaç ayar bulunuyor. iOS kullanıcısı olarak “iOS güvenli bir işletim sistemi, hiçbir ayar yapmam gerekmiyor” düşüncesini silmenizi öneriyor ve gizlilik ayarlarına geçiyoruz:
Konum servislerine sınır koyun:
Konum servislerine göz atmak yapacağınız ilk şey olmalı. Ayarlar – Gizlilik – Konum Servisi menüsü altından hangi uygulamaların konumunuza eriştiğini görebilirsiniz. Navigasyon, hava durumu, kamera başta olmak üzere önyüklü gelen ve sonradan yüklediğiniz uygulamaların konumunuza erişimini tamamiyle kapatmak sorun yaşatabilir. Bu noktada konumunuza erişmesini istemediğiniz uygulamalar için Konum Erişimine İzin Ver seçeneğini Asla, sadece açtığınızda konumunuzu kullanmasını istediğiniz başka bir deyişle arka planda sürekli nerede olduğunuzu takip etmesini istemediğiniz uygulamalar için Konum Erişimine İzin Ver seçeneğini Uygulamayı Kullanırken olarak ayarlamanız en doğrusu olacaktır. Uygulamalarınızın hemen altında yer alan Sistem Servisleri’ne dokunmamanızı öneririz.
Safari'nin gizlilik ayarlarını kontrol edin:
Webde gezinmek için varsayılan internet tarayıcısı Safari’yi kullanıyorsanız ayarlarına göz atmanızda fayda var. Apple her ne kadar sürekli güncelleme sunsa da son kullanıcı olarak sizin de yapmanız gereken birkaç ayar bulunuyor. Ayarlar – Safari – Gizlilik ve Güvenlik altında Takip Etme seçeneğini aktif etme (ziyaret ettiğiniz web sitesi sizi izlemeye teşebbüs etmeyecektir), Safari öneri ve sık ziyaret edilen siteleri kapatmanız (tarayıcı sıklıkla ziyaret ettiğiniz web sitelerini izlemeyi ve Apple’a analiz için bilgi göndermeyi bırakır), pencereleri engellemeyi aktif etmeniz ve içerik engelleyici kullanmanız (web sitesine girdiğinizde aniden çıkan reklamlar durdurarak gizlilik ve güvenliğiniz korursunuz), özel modda gezinmeniz (iz bırakmamak adına tercih edebilirsiniz), web uygulamaları yerine App Store’dan indirdiğiniz uygulamaları kullanmanız Safari’de gizliliğinizi korumak için yapabilecekleriniz arasında.
Touch ID'yi kullanın:
iPhone 5s sonrasında bulunan parmak izi sensörü Apple’ın deyimiyle Touch ID güvenlik ve gizliliği sağlamak artırmak adına harika bir özellik. Cihazınızın kilidini açarken şifre girmek yerine parmak izinizi okutmanız hem zaman kazandırıyor hem de parmak izinizin kopyalanma (Apple’a göre parmak izimiz cihaza matematiksel ifade olarak kaydediliyor; bir resim değil ve internete yüklenmiyor) olasılığı olmadığından başka birisi cihazınızı açamıyor. App Store’dan indirme ve satın alımlarda da Touch ID büyük kolaylık sağlıyor. Parmak izi ile giriş seçeneği sunan üçüncü parti uygulamalarda da şifrenizi hatırlatmak zorunda değilsiniz.
Reklam izlemeyi sınırlandırın:
Günümüzde ücretsiz olarak indirdiğimiz ancak açtığımızda reklamlarla karşılaştığımız uygulama ve oyunların sayısı oldukça fazla. Apple’ın ilgi alanlarımıza yönelik reklamları karşımıza çıkarmak için kullandığı reklam izleme platformu iAd’i de unutmamak gerek. Ayarlar – Gizlilik – Reklam altında Reklam Takibini Sınırla seçeneğini açık hale getirerek ve Gizlilik – Konum Servisleri – Sistem Servisleri altında Konum Tabanlı iAd’leri kapalı yaparak Apple’ın sizi takip etmesini durdurabilirsiniz.
Otomatik kilit süresini ayarlayın:
iPhone ve iPad’inizi kullanırken ekranından birden kararması veya cihazın kilitli konuma geçmesi can sıkıcı bir durum olsa da güvenlik ve gizliliği artırması açısından önem arz ediyor. Telefonunuzu bir yerde unuttuğunuz vakit veya kısa süreliğine masada bıraktığınızda eğer otomatik kilitleme etkin değilse meraklı gözler kişisel dosyalarınızdan mesajlarınıza, sosyal ağ hesaplarınızdan maillerinize her şeye rahatlıkla ulaşabilir. Bunun önüne geçmek adına Ayarlar – Genel – Otomatik Kilit ayarını 1 dakika yapmanızı (Cihaz Düşük Güç Modunda iken bu süre otomatik olarak 30 saniyeye ayarlanıyor) öneririz. Cihazınızı kiitlemeyi unutmanız güvenlik riski oluşturacağından Asla olarak kesinlikle ayarlamayın deriz.
Herkese açık WiFi noktalarında VPN kullanın:
Herkesin kullanıma açık WiFi noktalarında internete girerken VPN uygulaması kullanmanızda fayda var. App Store’da ücretsiz ve ücretli kullanabileceğiniz birçok VPN uygulaması mevcut. Ücretli olanların daha güvenli olduğunu ve daha yüksek hız sunduğunu ayrıca sınırsız veri kullanımına izin verdiğini unutmayın.
Mesajlarınızı sonsuza dek saklamayın:
Yazılı mesajlarınızı, görüntülü mesajlarınızı ve sesli mesajlarınızı Mesajlar uygulamasında sonsuza kadar tutmak yerine belli bir sürenin ardından otomatik olarak silinecek şekilde ayarlamanız hem yerden tasarruf etmenizi sağlayacak hem de gizliliğinizi koruyacaktır. Yazılı mesajlarınızın 30 gün sonunda, sesli ve görüntülü mesajlarınızın da 2 dakikadan sonra otomatik silinecek şekilde ayarlamanızı öneririz. Tüm mesajlarınızın belirttiğiniz süre sonunda geri getirilemeyecek şekilde silineceğini unutmayın.
Tanı verilerini göndermeyi kapatın:
Cihaz üreticileri ürünlerini geliştirmek için değerli kişisel bilgilerimizi toplar ki bunu bilmeyen yoktur. iPhone ve iPad’inizin kurulumunu yaptığınız esnada Tanılar ve Kullanım Verilerini otomatik olarka gönderi seçerseniz, cihazınızda bir sorunla karşılaştığınız vakit Apple sorunun çözümüne ulaşmak için o esnada yaptığınız her şeyin ekran görüntüsünü alma hakkına sahip olur. Ayarlar – Gizlilik – Tanılar ve Kullanım’a giderek Gönderme seçeneğini seçerek Apple’ın cihazınızı kullanırken sizi takip etmesini engelleyebilirsiniz.
iCloud Fotoğraf Arşivini devre dışı bırakın:
iPhone’unuzla fazlasıyla fotoğraf ve video çeken biriyseniz ve de çektiğiniz kareleri çoğunlukla sosyal ağlarda paylaşmak yerine sizin için özel olduğundan cihazınızda tutmayı tercih ediyorsanız fotoğraf ve videolarınızın otomatik olarak iCloud’a yüklenmesine pek sıcak bakmayabilirsiniz. Ayarlar – Fotoğraflar ve Kamera altında iCloud Fotoğraf Arşivi, Fotoğrafa Yayınım’a Yükle ve iCloud Fotoğraf Paylaşma seçeneklerinin tümünü kapattığınızda özel anlarınız özel olarak kalacaktır.
Kilit Ekranında bildirim içeriklerini gizleyin:
iOS, bildiğiniz üzere Kilit Ekranından birçok şeyi yapmanıza izin verir. Varsayılan olarak yazılı mesaj ve e-postaların içeriği Kilit Ekranında gösterilecek şekilde ayarlanmıştır ki telefonunuzun şifresini bilmeyen bir kişi gelen mesaj ve maillerin içeriğini rahatlıkla görebilir. Ayarlar – Bildirimler – Mesajlar/Mail seçeneklerinde Önizlemeleri Göster’i kapatarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu durumda mesaj bildirimi gelir ancak mesajın içeriği gösterilmez.