iPhone Kullanıcıları için En İyi Sosyal Ağ Uygulamaları
iPhone'unuzda kullanabileceğiniz en iyi sosyal ağ uygulamalarını listeledik.
Yeni bir iPhone satın aldığımızda veyahut iPhone’umuzu sıfırdan kurma kararı aldığımızda ilk kurduğumuz uygulamalar arasında sosyal uygulamalar geliyor. Facebook, Twitter ve Instagram üçlüsü çoğumuzun artık her gün girip dakikalarını harcadığı sosyal ağ uygulamalarına dönüştü. Lakin sosyal etiketini taşıyan sadece bu üç uygulama değil. Bu bağlamda sosyal nitelikli olsa da farklı amaçlar kullanılabilecek iPhone uygulamalarına değineceğiz.
Sosyal ağ uygulaması denilince her ne kadar çoğumuzun aklına az önce bahsettiğimiz uygulamalar gelse de aslında sosyal kategorisinde onlarca uygulama var ki bunlar farklı kullanım alanları taşıyor. Hepsinin ortak yanı tamamen ücretsiz olmaları, kolay kullanılabilir olmaları ve sadece yurt dışında değil ülkemizde de ilgi görmeleri. Tabii ki listelimize giren sosyal uygulamalar birçoğumuzun olmazsa olmazları arasında değil ancak popüler bir kategori olduğundan ve iOS platformunda çok fazla seçenek olduğundan aralarından en iyilerini çıkartıp sizlerle paylaşalım istedik. Bu listenin 2015’in enleri ile ilgisini olmadığını, şimdiye kadar çıkıp fazlasıyla güncelleme almış, popülerlerden oluştuğunu belirtelim.
FireChat:
Firechat, anlık mesajlaşma uygulamaları arasında en ilginci desek sanırız yanlış bir nitelendirme yapmış olmayız. Mesajlaşma uygulamalarının ücretsiz olması zaten olması gereken bir şey ancak aralarında internet bağlantısı gerektirmeyen neredeyse hiç yok diyebiliriz. Ya WiFi ya da 3G bağlantınızdan harcamanız gerekiyor. Oysa ki FireChat’te internet bağlantısına ihtiyacınız yok. 9 metre mesafenizdeki kişiyle çevrimdışı sohbet etmenin keyfini sürebiliyorsunuz. Gerçek veya takma ad kullanımını destekleyen internetsiz mesajlaşma uygulamasında mesajlaşmak için alan hesaplaması yapmadan online olup dünya genelinde insanlarla da birebir, grup sohbetleri gerçekleştirme şansına da sahipsiniz.
Highlight:
Highlight özünde arkadaşlık uygulaması ancak Tinder gibi dünya çapında arkadaş bulma, edinme uygulamalarından farklı çalışıyor. Adayları siz aramıyor, adaylar bulunduğunuz konuma göre otomatik olarak karşınıza çıkarılıyor. Arka planda sessiz sedasız çalışmasını sürdüren uygulama gittiğiniz yerde sizin gibi arkadaşlık kurmak isteyen kişileri listeliyor. Kişilerin profillerini inceleyerek tanışma kararı alıyorsunuz. Özellikle parti ortamları gibi tanışmak isteyip de çekingen olduğunuzdan konuşamadığınız durumlarda işe yarayacak bir uygulama. Tabii ki tanışmak istediğiniz kişinin de bu uygulamayı kullanması gerekiyor.
Yo:
İlk başta şaka amaçlı çıkan sosyal ağ uygulaması Yo, rehberinizdeki kişilerle tek kelimeyle iletişime geçmenize izin veriyor. Hiçbir şey yazmadan sadece “Yo” yazısına dokunarak o anda yaptığınız şeyi paylaşabiliyorsunuz. Üçüncü parti geliştiricilere açılmasıyla kullanım alanı genişledi ve artık sadece Yo diyerek pizza siparişi vermeniz, favori spor takımlarınızı takip etmeniz, Instagram ünlülerin paylaşımlarını görmeniz, ışıkları açmanız veyahut arabanızı nereye park ettiğinizi hatırlamanız mümkün. Tek kelimeyle iletişim fikrine sıcak bakıyorsanız Yo, iPhone’unuzda kullanabileceğiniz en iyi sosyal ağ uygulaması.
Meerkat:
Meerkat, şu anda Periscope’un gölgesinde kalsa da çıktığı vakit en çok kullanılan canlı yayın uygulaması idi. Popülerliğini Periscope’un ilk iOS platformuna çıkmasına, Meerkat’in de dünya genelinde daha fazla tercih edilen mobil platformda çıkış yapmasına bağlayabiliriz. Twitter hesabınızla kullanabileceğiniz uygulamada canlı yayınınıza katılan kişileri görmeniz, takipçilerinizden gelen yorumları takip etmeniz mümkün. Meerkat’in güzel yanı canlı yayınların webden de izlenebilmesi ve canlı yayınların Twitter diliyle konuşacak olursak retweetlenebilmesi.
Periscope:
iPhone’unuzdan canlı yayın yapabileceğiniz tek uygulama Meerkat değil. Twitter tarafından geliştirilen ve Apple’ın 2015’in en iyi mobil uygulaması seçtiği Periscope günden güne gelişme gösteriyor ve kullanıcı sayısını artırıyor. İlk başta sadece ünlülerin erişebildiği, şu anda çoğu kişinin olmazsa olmazları arasında. Twitter’ın kendi canlı yayın uygulamasında hem dikey hem de yatay konumda kayıt yapma, can yayınların tekrarını izleyebilme (video izler gibi ileri-geri sarma) canlı yayını belli kişilere açabilme (özel yayın), canlı yayın başladığında bildirim alma gibi güzel özellikler bulunuyor.
GroupMe:
Bir aralar grup mesajlaşma desteği sunmadığından iPhone kullanıcılarının iMessage’i bir kenara bırakıp aktif kullandıkları uygulama GroupMe idi. Arkadaş gruplarının tek sohbette iletişime geçmelerine izin veren çapraz platform destekli uygulama iMessage’ın beklenen grup mesajlaşma desteğini kazanmasıyla köşeye atıldı ancak gelişmiş bildirim kontrolleri ve dahili GIF arama seçenekleriyle farklılık gösteriyor. Grup mesajlaşma için özel hazırlanmış bir iPhone uygulamasına ihtiyaç duyuyorsanız tercih edebilirsiniz.
Timehop:
Facebook, Twitter ve Instagram’da her gün onlarca paylaşımda bulunuyoruz ve yıl sonlarına doğru yaklaştığımızda veya biraz daha yakın zamanda geriye dönüp neler paylaştığımıza bakmak isteyebiliyoruz. Bunu bizlere otomatik olarak hatırlatanlar var ancak bunların sayısı oldukça az. App Store’da 4 senedir var olan ve sürekli güncelleme alan Timeshop önceki senelerde içerisinde bulunduğunuz gün tüm sosyal platformlarda hangi paylaşımlarda bulunduğunuzu gösteriyor. Dilerseniz “geçtiğimiz sene ben” gibi bir giriş yaparak arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz.
Path:
Facebook’ta arkadaşlarınızdan gelen oyun bildirimlerini görmekten, sağda solda ne zaman çıkacağı belli olmayan reklamları kaldırmaktan, sizle tanışmak için can atan ancak sonrasında arkadaşlık listesinden çıkaran kişilerden sıkıldıysanız Path size göre bir sosyal ağ uygulaması diyebilirim. Tabii ki Facebook kadar kullanıcısı yok ancak çektiğiniz fotoğraf veya videoları, okuduğunuz kitabı, izlediğiniz filmi arkadaşlarınızla paylaşmadan duramayan biriyseniz vazgeçilmeniz olacak.
Snapchat:
İlk çıktığında daha çok yurt dışında teeange grubuna hitap eden anlık resim ve video paylaşma uygulaması Snapchat’in en can alıcı özelliği hiç şüphesiz ki paylaşılan fotoğrafları otomatik olarak silmesi. Arkadaşınızla paylaştığınız fotoğrafı arkadaşınız görüntülediği an siliniyor. Çoğumuzun bu özelliğiyle tanıdığı sosyal ağ uygulamasının bir de son dönemde yaygınlaşmasını sağlayan Lenses özellği bulunuyor ki bunları nasıl kullanacağınızı bilmiyor, eski lensleri bulamamaktan şikayet ediyorsanız "Snapchat Lenses Özelliği Nasıl Kullanılır" blog yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Facebook Messenger:
Facebook’ta arkadaşlarımızın mesajları okumak, yanıtlamak için-zorunlu olarak- yüklediğimiz Messenger, rehberimizdeki kişilerle de ücretsiz olarak görüşmemize izin veriyor. Gerek yazılı gerek görüntülü gerekse de sesli görüşmeleri internet bağlantınızı kullanarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Bir mesajlaşma uygulamasında olması gereken tüm özellikler mevcut ve Apple Watch’unuz varsa telefonunuza bakmadan da sohbetlerinizi yönetmeniz mümkün.
WhatsApp:
Facebook’un uçuk bir rakamla satın aldığı WhatsApp, sms paketlerini unutturan yediden yetmişe herkesin sık kullandığı uygulamalar arasında. Rehberdeki kişilerle ücretsiz olarak mesajlaşma ve arama sunduğundan tercih edilen uygulama sürekli olarak güncelleniyor.
WeChat:
WhatsApp kadar popüler bir başka mesajlaşma uygulamas da WeChat. 650 milyondan fazla kullanıcısı bulunan uygulama ücretsiz görüntülü ve sesli görüşme yapmayı ve grup sohbetini destekliyor. Ücretsiz yüzlerce çıkartma ve oyun sunmasıyla farklılık yaratsa da ülkemizde olmazsa olmazlar arasında değil.
Twitter:
Gencinden yaşlısına herkesin bulunduğu iki sosyal platformdan biri olan Twitter, ülkemizde sıklıkla yasaklanmasıyla gündemde. Milyarlarca kişi tarafından kullanıldığından hemen hergün güncelleme alıyor. iPhone’lara ilk yüklenen uygulamaların başında geldiğinden listemize aldık.
Facebook:
Sosyal ağ denilince çoğumuzun aklına ilk gelen isim Facebook’u en iyiler listesine almazsak olmazdı. Kapalı konumda bile iPhone’ların pilini önemli ölçüde azaltsa da kullanmaktan vazgeçemediğimiz dev sosyal ağ sitesi sadece mobilde değil webde de açık ara önde. Bireysel kullanıcıların yanı sıra iş kullanıcılarına özel hazırlanmış sürümünün de bulunduğunu atlamamak gerek.