iOS'un Android'den Alması Gereken Dersler

Milyonlara varan kullanıcı artık iOS 8'e ulaştığını göre uzaktan bir bakış atıp Apple'in yeni iPhone 6 adına getirdiği yenilikleri incelemekte fayda var. Bununla birlikte yol alması gerektiğini düşündüğümüz kısımlara da değinmek önemli. Özellikle de Andro

Alper Çetiner -

Milyonlara varan kullanıcı artık iOS 8'e ulaştığını göre uzaktan bir bakış atıp Apple'in yeni iPhone 6 adına getirdiği yenilikleri incelemekte fayda var. Bununla birlikte yol alması gerektiğini düşündüğümüz kısımlara da değinmek önemli. Özellikle de Android ile kıyaslandığında bugün olmayan ama yarın olmaması için bir sebebin olmayacağı inceliklere odaklanmak lazım gelir.

Gün geçmiyor ki, Android ve iOS rekabet bağlamında inceleme altına alınsın. Apple kullanıcılar yumuşak ekran hareketleri ve hızlı geri bildirime önem verirken Galaxy serilerini veya M8'i kullananlar sınırsız kişiselleştirme seçeneklerinden bahsediyorlar. Aslında bir yere varmayan anlamsız bir kapışma olduğunu her iki kanadın kullandıkları üründen memnun olmalarından anlayabiliyoruz. iOS 8 güncellemesi ile birlikte Android ve iOS arasındaki belli başlı farklılıklar azalmaya başladı. Apple belki de ilk kez ciddi anlamda kurmuş olduğu kalın duvarları inceltme kararı aldı.

Kişiselleştirilen klavyeler, Widget desteği TouchID için paylaşılan API ve uzantılara vermiş olduğu destek ile üçüncü parti üreticileri için daha arkadaş canlısı bir izlenim yaratan işletim sistemi yine de bu konuda daha fazla yol almalı. Zira, Android de iOS'un yumuşak ekran akışına adapte olalı çok oluyor. Ancak, Android ve iOS arasında bir fark oluşturan yegane prensiplerden biri de başlangıç ekranı. Apple, kullanıcısını kısa yollarla yönlendirmeyi severken Android temiz bir ekran ve kişiselleştirme seçenekleri sunuyor.

Sıkıştırılmış Bir Kullanım Alanı

iOS 8 ile gelen Widget desteğiyle birlikte üzücü olan kısım, bu yeniliğin Android kadar esnek bir kullanım sağlamaması. Android ve iOS benzeri verileri aktarıyor olsalar da Apple'ın fikrine göre bu bilgiler bildirim merkezinde yer almalı ancak Widget kullanımının tüm mantığı bu şekilde hiçe sayılmış oluyor. İletileriniz de üst üste binince bildirimlerin dizildiği ekran bir bilgi çöplüğüne dönüşüyor. iOS 8 ile birlikte olumlu karşılanacak değişikleri gözlemlememiz mümkün olsa da elimizde olan ürünün tatmin etme düzeyi yetersiz kalıyor.

Üçüncü parti geliştiricilerin kazanacakları yeni yetkilerle birlikte leziz örneklerle de karşılaşacağımız konusunda oldukça eminim ancak Apple hala yeterince oyun alanı sunmadığı için daha iyisini geliştirmek için gerekli koşullar sağlanamıyor.

Android cihazlarına aşina olanlar Widget kullanırken onları farklı boyut ve bilgi seçenekleriyle ekranın herhangi bir yerine yerleştirebileceklerini bilirler. iOS 8'de bulunanları birbirinden görsel olarak ayırt etmekte bile ciddi bir sıkıntı yaşanırken yatay düzlemde dizilişleri de ya mutlak bir düzen ya da sürekli sürükleyip inceleme ihtiyacını yaratıyor. Ve ekranınızda beliren bilgi ile yeterince ilişki kuramamanızla birlikte aldığınız bilgi de oldukça sınırlı oluyor. iOS için çıkan bir Widget sadece ilgi alanınıza giren takımların maç skorlarını gösterirken Android'deki muadiller ile farklı spor alanlarından da hızlı sonuç almanız mümkün.

Kişiselleştirme Derken

Apple, kullanıcılarına ilk kez sistem içersinde yer alan köklü bir değişimi gerçekleştirmelerine olanak tanıyıp üçüncü parti yazılımcılar tarafından üretilen klavyeleri kullanmamıza olanak tanıyor. iOS 8 kullanmak için en iyi sebeplerden biri de şu an için bu yeni olanaklarken Android çok uzun zamandır Swiftkey, Minuum ve Fleksy gibi uygulamalarla kişiselleştirme seçeneklerine farklı klavyelerin kullanılmasına izin veriyor. Şimdilik ortaya çıkabilecek birkaç hatayı ortadan kaldırmakla yükümlü olan iOS 8, bundan sonraki aşamada kişiselleştirme alanını geliştirirse kullanıcıların birçoğu buna sevinecektir.

En ufak bir klavye değişikliği bile kullanım hissiyatını ciddi bir şekilde değiştirebilirken takvimleri ve hayat düzenimizi etkileyen birçok uygulamayı da kendi göz ve kullanım zevkimiz için şekillendirebildiğimiz Android cihazlarına kıyasla iOS 8 hala kullanılması zorunlu olan birkaç uygulama ile yaratıcı yönümüzü keşfetmemize mani oluyor. Yeni uzantılarla birlikte gelen özellikler sonucu iOS uygulamalarının birçoğu birbiriyle etkileşim kurmanın yeni yollarını türetiyor olsa da, daha kişisel bir alan için yeni bir versiyonu beklemek durumunda olabiliriz.

Seçeneklerimiz Nedir?

Uzantılardan konuşmuşken Apple'ın yoğunlaştığı alanlara da odaklanmakta fayda var. iOS 8 sayesinde iPhone ve iPad cihazlarımız üretkenlik ve multitasking özelliklerini daha da pekiştirerek güç kazandılar. Artık uygulamalar arasında geçiş yaparken bildirim kutusundan faydalanabiliyoruz ve dilediğimiz işlemi gerçekleştirirken ekranımızdaki görüntüyü terk etmek zorunda kalmıyoruz. Android'in sağladığı multitasking ile aynı kalite bu anlamda başarılı bir şekilde yakalanmış. Jailbreak sayesinde iOS'un tüm saklı alanlarına ulaşmak mümkünken bu tarz bir kullanım size sunulacak birçok faydalı güncellemeden mahrum kalmanızı sağlayacağı için öncelikli önem, üçüncü parti yacılımcıların orjinal fikirlerini uygulamalarına izin verilecek bir alanın yaratılması olacak.

Android ile iOS kıyaslandığında dünyayı değiştiren kullanım alanları yaratmak konusunda Apple daha başarılı işler çıkarıyor ama Google da sunmuş olduğu birçok hizmet ve resmi olmayan uygulamalar sayesinde kişiselleştirme ve üretkenlik seçeneklerini daha büyük bir çeşitlilikle sunmayı başarıyor. Apple, bugüne kadar çıkan iOS'larda sisteme ulaşılmasını istememişti ama yeni gelen Widget ve üçüncü parti klavyelerle birlikte teoride bizi bekleyecek olan daha esnek bir yapıdan bahsetmemiz mümkün.

Apple'ın iOS 8 ile birlikte dışarıdan gelen fikirlere daha açık bir işletim sistemi yaratmış olduğu şüphesiz doğru ancak Apple ve Android kullanıcıları arasında bu konuda tartışma yaratabilecek sınırlamalar da hala mevcut. Bu gidişatın nereye varacağını görmemiz için belki de iOS 9'un çıkmasını beklemeliyiz.

Benzer İçerikler

YORUMLAR