İster ufak ekranlı bir akıllı telefon kullanıcısı olun, isterseniz de phablet kullanıcısı olun tüm işlerinizi mobil uygulamalar üzerinden halletmeniz mümkün değil ve zaman zaman çökme, çakışma gibi sinir bozucu sorunlar çıkartabiliyorlar. Bu noktada mobil cihazlara özel arayüz sunan internet tarayıcılarına ihtiyaç duyuluyor. Biz de iOS kullanıcıları için en iyi web tarayıcıları bir araya toplayalım dedik.
Mobilde çoğu işimizi kolaylıkla yapmamıza yardımcı milyonlarca uygulama mevcut ancak bazen ufak ekranlı telefon sahibi olsak ta uygulamalar sorun çıkarttığında web tarayıcısına gereksinim duyuyoruz. Bu noktada iOS platformunda çok seçenek karşımıza çıkıyor. iPhone ve iPad ile uyumlu tarayıcılardan her biri kendine has özelliğiyle öne çıkıyor. Safari kullanmak istemeyen alternatiflere yönelmek isteyen kullanıcılarımıza yardımcı olması açısından iOS cihazlarda kullanılabilecek en iyi web tarayıcıları listeledik.
Safari
iOS cihazlarda önyüklü gelen web tarayıcı Safari pili en çok harcayan uygulamalar arasında gözükse de kötü bir tarayıcı değil. Web sitelerini kolay okunabilir hale çevirmesi, yer imlerini iOS cihazlar arasında senkronize etmesi, diğer tarayıcıların (Google Chrome, Firefox, Internet Explorer) yer imlerini alması, gizli dolaşma modunu desteklemesi, web adresinin adını yazmadan öneriler bulunması, 3D Touch ile açılan sekmeler arasında tıklamadan gezebilme imkanı tanıması, web sayfalarını hızlı açması gibi özelliklere sahip ve oldukça hızlı çalışıyor.
Google Chrome
Windows işletim sistemli bilgisayarınızın varsayılan web tarayıcısı Google Chrome ise Safari’yi tabii ki ikinci tarayıcı olarak kullanacaksınız. iOS’ta da oldukça popüler olan Chrome genel olarak hızlı ve sorunsuz çalışıyor. Web sayfalarını son derece hızlı şekilde yüklemesi, yer imleri ve geçmişi otomatik olarak kullanıcının Google hesabına kaydetmesi, birden fazla Google hesabını kullanmayı desteklemesi ve hesaplar arasında geçiş yapmaya - veri eşitlemeye izin vermesi, kablosuz ağın olmadığı durumlarda internet paketinden fazla harcamayı önleyen veri tasarrufu modu sunması ve tabii ki Google uygulamalarına bağlanabilmesi (YouTube videolarını tarayıcı üzerinde açmak yerine YouTube uygulamasına yönlendirmesi gibi)
Firefox
Google Chrome’dan sonraki en büyük tarayıcı Firefox, iOS platformuna biraz geç girdiğinden performans sorunlarıyla karşılaşmanız muhtemel. Safari ve Chrome ile kıyasladığımızda Sayfaların biraz güç yüklenmesi ve yer imlerinin de biraz yavaş senkronize edilmesi gibi bir güncellemeyle kolaylıkla çözülebilecek sorunlar içeriyor. Google’ın haricinde Amazon, DuckDuckGo, Wikipedia gibi daha geniş arama motoru seçeneği sunması, web sayfalarında olur olmadık zamanlarda çıkan açılır pencereleri engellemesi, gizli modda çıkış yaptıktan sonra açık sekmeleri otomatik olarak kapatması gibi özellikleri bulunuyor. Chrome ve Safari’nin bataryanızdan fazla harcadığını düşünüyorsanız Firefox’u deneyebilirsiniz.
Dolphin
Milyonlarca kullanıcısı bulunan Dolphin’i diğelerinden farklı kılan iki özelliği bulunuyor. Sadece sesinizi kullanarak veya çizerek web sitelerine ulaşabiliyorsunuz. Tarayıcının en alt orta bölümüne konumlandırılmış yunus simgesine dokunduktan sonra ulaşabileceğiniz menüde iki seçenek bulunuyor. Çizim seçeneği ile web sitesinin baş harfini yazarak web sitesine hızlıca gidebiliyorsunuz. Örneğin; tamindir.com sitesini açmak için t harfi çizmeniz yeterli oluyor. Diğer seçenek klasik sesle arama mantığında çalışıyor. Tamindir dediğinizde site anında karşınıza çıkıyor. Oldukça hızlı çalışan tarayıcının sekme paylaşma özelliğini de denemenizi tavsiye ederim.
Opera Mini
Bazen WiFi ile bile web sayfalarında gezinmek çile halini alabiliyor. Bağlantınızın zayıf olduğu durumlarda tercih edebileceğiniz bir tarayıcı olan Opera Mini, web sayfalarındaki görsellerin kalitesini biraz düşürerek (resimlerin ne kadar kötü görüneceğine kendiniz karar verebiliyorsunuz) hem sayfanın hızlı yüklenmesini, hem de veri tasarrufu sağlıyor. Gece webde gezinmeyi sevenler için göz yorgunluğunu aza indiren gece modu sunan tarayıcı sinir bozucu açılır pencereleri ve çerezleri engelleme, tam ekranda gezinme özellikleriyle de dikkat çekici.
Ghostery
Webde bir müddet gezindikten sonra gere arama alanında gerekse de web sayfalarının belli noktalarında ilgilendiğiniz konulara ilişkin reklamların çıktığını görürsünüz. Siz webde dolaşırken isteğiniz dışında yaptığınız her şeyi takip ederek bu bilgileri üçüncü şahıslarla paylaşan web sitelerini engelleyerek detaylı bilgi sunan bir tarayıcı olarak karşımıza çıkan Ghostery, kişisel güvenliğe önem verenlerin tercihi olmalı.
VPN Tor Browser
iOS platformunda en gelişmiş Tor tarayıcısı olarak karşımıza çıkan VPN Tor Browser, tüm web trafiğini şifreleyebiliyor. Aynı yeteneğe sahip Onion Browser’dan ücretsiz olmasıyla ayrılan tarayıcının oldukça hızlı olduğunu da belirtmek gerek. Tek dokunuşla yerinizi kendinizi başka bir ülkeden giriş yapıyormuş gibi gösterebileceğiniz tarayıcı özellikle Türkiye’ye hizmet vermeyen siteleri görüntülemek adına oldukça kullanışlı. VPN uygulamaları bildiğiniz üzere kurulum esnasında profil yüklemesi gerektirir. Ancak bu bir tarayıcı olduğundan bu adımı atlamış oluyorsunuz.