iOS 9’un gerek final gerekse de beta sürümleri türlü sorunları beraberinde getirmiş, Apple ardı ardına yayınladığı güncellemelerle sorunlara çözüm getirmişti. WWDC 2016 etkinliğinden bir hafta öncesinde yayınlanan son beta sürümden sonra nihayet iOS 10 tanıtıldı. iPhone 5 ve sonrası kullanıcılara sunulan yeni iOS sürümün dikkat çeken özelliklerini etkinliği kaçıran kullanıcılarımız için bir araya toplayalım dedik.
Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi tarafından tanıtılan iOS 10, ilk gün geliştiricilere sunuldu. Herkese açık beta sürümünün ise Temmuz’da yayınlanacağı belirtildi. Sonbaharda iPhone 7’nin tanıtılmasıyla beraber indirilmeye açılacak final sürümüne kadar birçok yenilik sunulabilir ki iOS 9’un betalarında bunu gördük. Bu noktada sadece etkinlik gününde gözümüze çarpan özellikleri ve sonrasında ilk beta sürümünde olup ta Apple’ın anlatmadığı özelliklerden bahsedeceğiz. Lafı daha uzatmadan iOS 10’un öne çıkan özelliklerine geçiyorum.
iOS 10'un Öne Çıkan Özellikleri
Yenilenen kilit ekranı:
iOS 10 tanıtımı kilit ekranında yapılan değişimle başladı. Yeniden tasarlanan kilit ekranındaki yenilikler daha çok 3D Touch teknolojisine sahip iPhone modelleri olan 6s ve 6s Plus kullanıcılarına yönelik. Kilit ekranına taşınan 3D Touch entegrasyonu sayesinde doğrudan kilit ekranı üzerinden mesajları yanıtlamak, e-posta içeriklerini görüntülemek, takvim etkinliklerini yanıtlamak mümkün. Yeni eklenen, tüm bildirimleri tek dokunuşla silme kolaylığı sağlayan Hepsini Temizle butonunu da atlamamak gerek.
Uyandırmak için kaldır (Raise to Wake):
Kilit ekranına bağlı dikkat çeken bir özellik te Uyandırmak İçin Kaldır (Raise to Wake). Bu özellik sayesinde kilit ekranınıza düşen bildirim ve güncellemelere bakmak için herhangi bir butona basmanız gerekmiyor; telefonunuzu kaldırmanız yeterli oluyor.
Denetim Merkezi'nde 3D Touch:
Kilit ekranından da görüntülenebilen Denetim Merkezi’nde de ufak değişikliklere gidilmiş. Yeni kutucuklarla biraz farklı görünen Denetim Merkezi’ne genel olarak baktığımızda Müzik alanının genişletildiğini, Night Shift modunun ayrı olarak konumlandırıldığını görüyoruz. Görünürde olmayan ancak işe yarar özellik ise 3D Touch desteği. Örneğin; Fener butonuna biraz sert bastığınızda ışık seviyesi açılıyor.
Widget ve Kamera uygulamasına hızlı erişim:
Kaydırma hareketleriyle widget, kamera ve diğer uygulamalara daha kolay erişim izni veren yeni Kilit Ekranında ilk göze çarpan ve anlatılan yenilikler bunlar. Çoğu kullanıcının beklediği mobil veri kısayolu, WiFi ağlarının ve Bluetooth cihazların listelenmesi şu aşamada yok.
Mesajlaşırken emoji aramasına son:
Mesajlaşma uygulamalarını sıklıkla kullanan biriyseniz cihazınızı iOS 10’a güncellemeniz için bir sebebiniz daha var. Yeni iMessage uygulamasında artık yazıların boyutunu dilediğinizce değiştirebiliyor, el yazınızla yanıt verebiliyor, bağlantı – video ve diğer dosyaların önizlemesini yapabiliyor, mesajınızdaki belli kelimelere dokunarak emoji’leri dönüşmesini (pizza yazdığınızda pizzaya dokunduğunuz vakit pizza emojisi ekleniyor) sağlayabiliyorsunuz. Baştan sona şifreleme desteği sunan mesajlar uygulamasının da geliştiricilere açıldığını belirtelim.
Daha akıllı klavye:
Mesajlaşma uygulamasından bahsetmişken yenilenen klavyeyi atlamayalım. iOS 10 ile daha da akıllanan Siri’nin entegre edildiği Quicktype, daha da akıllanmış ve daha iyi öneriler sunuyor. Arkadaşınızla mesajlaşırken “Neredesin?” sorusunu aldığınızda haritada üzerinden konumunuzu gönderebiliyor veya sohbette yapılacak işler konuşuluyorsa takvimde etkinlik oluşturabiliyor. Derin Öğrenme teknolojisinin kullanımı günlük hayata bu şekilde yansıyor.
Fotoğraflarınız otomatik olarak anılara dönüşüyor:
iPhone’unuzla fazla fotoğraf çeken biriyseniz iOS 10’a geçmeniz için bir sebep daha. iOS 10 ile birlikte bir fotoğraf çektiğiniz vakit yüz tanıma teknolojisi sayesinde aileniz ve arkadaşlarınızın yer aldığı özel albümlerin oluşturulmasının yanı sıra fotoğraftaki objeler de tespit edilebiliyor. Doğa manzara resmi yakaladığınız vakit kişilerin yanı sıra dağlar gibi çevreyi oluşturan nesneler de algılanabildiğinden dağ resimleri olarak aratabileceksiniz. Resimlerin analiz edilerek otomatik olarak slayt gösterileri olarak oluşturulması ve Memories altında toplanması başta da dediğim gibi gezgin kişilerin oldukça hoşuna gidecek bir özellik.
Sesli mesajlarınız yazılı olarak karşınızda:
iOS 10’da elden geçirilen stock uygulamalar arasında bizi en çok ilgilendirenlerden biri hiç şüphesiz ki Telefon uygulaması. iOS 10 ile birlikte gelen Telefon uygulaması sesli mesajları okunabilir metne dönüştürebiliyor. Sesin yüksek olduğu bir mekanda sesli mesajlarınızı okumak durumunda kalırsanız hayat kurtarıcı bir özellik. Telefon uygulamasında sevindirici diğer özellik te rehberde olmayan numaradan gelen aramalara yönelik. Artık bilinmeyen bir telefon numarasından arama aldığınız vakit iOS otomatik olarak spam olabileceğini söylüyor. Spam bildirimleri arama geldiği vakit Kilit Ekranında bilinmeyen numaranın sağ altında gösteriliyor. Ek olarak geliştiriciler VoIP uygulamalarını Telefon uygulamasıyla entegre edebilecek. WhatsApp, Skype, Viber, Facebook Messenger gibi uygulamalar güncellendiğinde normal şekilde telefon araması alıyormuş gibi VoIP uygulamalarından arama alabileceksiniz.
Apple Music tamamen yenilendi:
Spotify’ın rakibi Apple Music, iOS 10 ile birlikte yeni yüzünü gösterdi. Tamamen yenilenen tasarımda ülkemizde kullanımda olmayan Bağlan sekmesinin kaldırıldığı, Şimdi Çal ekranının yenilendiği, kütüphanedeki şarkılar için şarkı sözü eklemesi (şarkıyı dinlediğiniz vakit mini oynatıcı içerisinde sözleri akıyor), Sizin İçin bölümünün elden geçirildiği, yeni şarkı keşfetmeyi sevenlerin en yeni ve en iyi müzikleri bulmasını daha da kolaylaştıran Göz At yerine getirilen Yeni sekmesi, yeni İndirilen Müzikler bölümü yeni Apple Müzik’te göze çarpıyor.
HomeKit uyumlu aksesuarlarınızı Denetim Merkezi'nden yönetin:
Akıllı ev sahibi iseniz iOS’u yüklemek için bir neden daha söyleyebilirim: HomeKit. Mobil cihazınızdan evinizdeki ürünleri kontrol etme ve evinizin güvenliğini sağlama imkanı tanıyan HomeKit, büyük güncelleme aldı. HomeKit ile uyumlu ürünlere sahip iseniz iOS 10 ile birlikte bağlı tüm cihazlarınızı Denetim Merkezi altından kontrol edebiliyorsunuz. iPad ile de uyumlu olan ve Apple Watch desteği sunan yeni Home uygulamasıyla favori aksesuarlarınıza bir kaydırma hareketiyle kolaylıkla ulaşıp yönetmeniz mümkün.
Diğer iOS 10 Özellikleri
Apple’ın yeniden tasarlanan Kilit Ekranı, zengin bildirimler, uygulamalarla hızlı etkileşim, genişletilmiş 3D Touch olarak özetlediği iOS 10’un bir de etkinlikte açıklanmayan özellikleri var. Bunlardan da çok kısa bahsetmek istiyorum:
Stock uygulamaları silin:
iOS 10 ile birlikte iOS cihazlarımızda önyüklü gelen, hiç kullanılmayan stock uygulamaların silinebileceği söylentileri gerçeğe dönüştü. Borsa, İpuçları, Pusula gibi Apple’ın tüm cihazlarından yüklü gelen uygulamaları silebiliyorsunuz. 16GB iPhone/iPad modeline sahip kullanıcıların hoşuna gidecek bir yenilik olduğunu düşünüyorum. Kaldırılabilir uygulamaların mağazada yer alması dilediğiniz zaman sildiğiniz stock uygulamayı yükleyebileceğiniz anlamına geliyor.
Karanlık mod:
Dark mode Türkçe adıyla karanlık – gece modu iOS 10’da beklediğimiz yenilikler arasındaydı ancak Apple, sadece Apple TV için bu modu kullanıma sundu. tvOS 10 güncellemesini alan Apple TV’de deneyimleyebileceğiniz karanlık moda şu an için iOS cihazlarda ulaşamıyorsunuz ancak iOS 10’un final sürümünde veya final sürümüne yakın betalardan birinde karşımıza çıkabilir.
Depolama alanını optimize et:
iPhone’unuzla gün içerisinde müzik dinlemeyi seven biriyseniz iOS 10’da hoşunuza gidecek yeni bir seçenek var: Depolama Alanını Optimize Et. iPhone’da yer azaldığı vakit dinlemediğiniz müzikleri otomatik olarak telefonunuzdan kaldıran bu seçenekte minimum depolama alanını da belirleyebiliyorsunuz. 4GB, 8GB, 16GB ve 32GB alan seçenekleri mevcut ve yaklaşık kaç şarkıya tekabül ettiği belirtiliyor.
Diğer:
Bunların yanında 3D Touch desteği sunan bazı uygulamalarda ufak widget gösterilmesi, Mesajlar uygulamasında mesajı gönderdiğiniz kişi mesaja dokunana kadar resmin gizlenmesi, App Store’da kategoriler sekmesi, uygulama açılış ve kapanışlarında yeni animasyon, uygulama isminin yanında görünen geri butonunu temsili ufak ok işareti, yeni klasör görünümü, Safari tarayıcıda yan yana sayfa açma ve sınırsız sekme açma, Notlar uygulamasında ortak çalışma, Live Photo’ların düzenlenebilmesi, daha hızlı kamera açılışı, Mesajlar uygulamasında okundu bilgisi gibi iOS 10’la geldiği belirtilen ancak geri planda tutulan özellikler de mevcut.
iOS Alacak Cihazlar:
iOS Çıkış Tarihi:
Herkese açık beta sürümü Temmuz ayında, final sürümü sonbaharda iPhone 7'nin tanıtımıyla beraber indirilmeye açılacak.