İnternet dünyasında yer alan bir videoyu zaman zaman arşivleme ihtiyacı duyabilmekteyiz. İnternette yayınlanan bir videonun kaynağına erişmek ile alakalı olarak hazırladığımız bu yazı sizlere önemli ipuçları kazandıracak!
1. Videonun Yolunu Bulmak
İnternette yer alan her video sunucuda belli bir konumda yer alır. (siteadresi.xyz/videolar/tatil-videom.mp4 gibi). Web site sahibi bir player kullanarak web sitenin içerik sayfasında videoyu takipçilerine sunar. (siteadresi.xyz/tatil-videom.html gibi) Bu nedenle bir videoyu indirmek istediğimizde öncelikle ilgili sayfanın ctrl+u yardımıyla kaynak kodunu görüntüleyip ctrl+f yardımıyla video uzantısı aramak mantıklı olacaktır.
2. Önbellek Çıktısını Kullanmak
İlk yöntem her zaman karşımıza çıkmayacaktır. Nitekim web site geliştiricileri videolarının var olduğu dizinlerin direkt ulaşılabilir olmasını istemez. Böylesi durumlarda ikinci aşamayı görmezden gelmemek gerekir. Şunu iyi bilmeliyiz ki bir videonun tamamını izlemek demek mantıken o videonun tamamını bilgisayarımıza indirmekle eşdeğerdir. Aynı videoyu istediğimiz zaman internet bağlantısını kullanmadan tekrar izlemek için web tarayıcımızın önbellek klasörünü karıştırmak faydalı olacaktır. Ön bellek dosyasına flv, avi gibi uzantıları ekleyerek videoyu oynatılabilir hale getirmek mümkün olacaktır.
3. Web Tarayıcı Eklentileri ve Online Araçlar
Hemen arama motorlarına internetten video indirme programları diye yazıp çoğu reklam zararlıları içeren yazılımları yükleyerek sistemimizi hantallaştırmaya hiç gerek yok! Nitekim web tarayıcımıza ilave edeceğimiz küçük bir eklenti ile videoları rahatlıkla indirebiliriz.
Öte yandan bu işlemi yapabilen online servislerde oldukça fazla. Tek yapmanız gereken video URL'sini yazıp onay ikonuna tıklamak.
4. Üçüncü Parti Programlar
Anlattığımız üç yöntemden istediğiniz verimi alamadıysanız sisteminize bir indirme yöneticisi yazılımı yüklemelisiniz. Bu yazılımların içerisinde barındırdığı grabberlar (yakalayıcılar) video akışının kaynağını tespit ederek hızlı bir biçimde indirmenizi sağlar.
5. Ekran Görüntüsü Kaydetme
Anlattığımız diğer yöntemler işe yaramadıysa son çare olarak videoyu tam ekranda açıp ses ve görüntüyü aynı anda kaydetmeyi deneyebilirsiniz. Fast Stone Capture bu konuda işinize yarayacak güzel bir yazılım. Ses ve görüntü kalitesinin büyük oranda düşeceğini unutmamak gerekiyor. Ayrıca sorunsuz bir kayıt bazı ayarlamalar yapmamız gerek.
1. Options bölümündeki Video sekmesinde Frame Rate yani saniyede geçen kare sayısını 25 yapıyoruz. Bunun altında bir değer olması videonun takılarak kaydedilmesine yol açar. Ve Quality (kalite) kısmını Best seçeneğine getirmeyi unutmayalım.
2. Audio (ses) sekmesinde Record Audio (ses kaydetme) özelliğinin mutlaka işaretli olması gerekiyor. Ardından program bize hangi kaynaktaki sesi kaydedeyim diye soruyor. Hoparlör manasına gelen Speakers seçeneğini aktif ediyoruz.
3. Son olarak video simgesine tıklayarak kayıt işlemine başlayabiliriz!
Aman Dikkat!
Tüm bu işlemleri web sitesinin içerik politikası çerçevesinde yapmalı, telif hakkı saklı videoları üzerinde işlem yapmamalısınız. Tamindir ve yazarları, olumsuz kullanımdan doğabilecek hiçbir sorumluluğu kabul etmemektedir.