İnternetin Yok Etmek Üzere Olduğu 7 Meslek

Profesyonel hayatımız oldukça tehlikede. Gerçekten bazı mesleklerin geleceği yapay zekanın, robotların ve internet teknolojilerinin tehdidiyle pamuk ipliğine başlı hayatta kalıyorlar.

İnternetin Yok Etmek Üzere Olduğu 7 Meslek

Profesyonel hayatımız oldukça tehlikede. Gerçekten bazı mesleklerin geleceği yapay zekanın, robotların ve internet teknolojilerinin tehdidiyle pamuk ipliğine başlı hayatta kalıyorlar. Yavaş yavaş yok olmaları işten bile değil.

Elbette internet üzerinden yapılabilen ve gittikçe küresel hale gelen çevrimiçi servisler, uzun yıllardır bazı mesleklerde emektar olmuş pek çok kimsenin işini tehdit ediyor. Teknoloji hem insanları tembelleştirirken, bir yandan da işlerinden ediyor. Bu mesleklerden bazılarını ve bence en önemlilerini şöyle sıralamak istedim.

Postacılar

Artık kimse postacı yolu gözlemiyor. Çünkü bu hizmet artık çevrimiçi olarak yapılabiliyor. Hala posta merkezlerinde çalışan bir postacı kadrosu mevcut ama onlar da ağırlıklı olarak sadece tebligat ve fatura dağıtıyorlar. Çok yakında bu hizmetler için bile bir dağıtım elemanına gerek kalmayacak. Diğer yandan iletişim o kadar anında olmaya başladı ki, birbirimize mektup yazma alışkanlığımızı tamamen kaybettik. Bir SMS ya da WhatsApp benzeri uygulamayla iletişiveriyoruz.

Seyahat Acenteleri

En son ne zaman bir seyahat acentesi gördünüz ya da içeri girip bir konuda, bir görevliye danıştınız? Hatırlamıyor olmanız doğal çünkü tüm seyahat işlerimizi çevrimiçi hallediyoruz. Otel rezervasyonları, araba kiralama, bilet satın alma ve benzeri tüm turizm hizmetleri artık internetten yapılıyor. Bundan dolayı seyahat acenteleri de çevrimiçi dükkanlara dönüşüyorlar.

Fotoğrafçılar

Ne kadar azaldılar farkında mısınız? Çünkü artık fotoğrafları tab etmek gibi bir ihtiyacımız kalmadı. Belki devlet katında resmi bir iş için ihtiyacımız oluyor onlara. Yoksa kendi işimizi kendimizin gördüğü dijital kameralarımız ve akıllı telefonlarımız var. Ancak yılları mesleği maalesef kayboluyor işte. 

DVD ve VCD Kiralama Noktaları

1980’lerde VHS ve Betamaks video furyası ile başlayan zaman içinde VCD ve DVD kiralama noktalarına evrimleşen bu merkezler teknoloji ile geliştiler ve yine aynı teknoloji ile yok olmak üzereler. Çevrimiçi eğlence ve film hizmetleri o kadar arttı ki, artık bu eski dostların varlığını neredeyse unuttuk bile.

Gazetecilik

Özgür sosyal toplum altyapısını oluşturan Facebook, Twitter gibi sosyal medya siteleri gazeteciliğin bambaşka bir yapıya bürünmesine sebep oluyor. Artık her eline cep telefonu alan bir yerlerden bir şeyler bildirebiliyor. Medya çevrimiçi bu değişimle bambaşka bir faza geçmiş vaziyette, geleneksel gazetecilik tamamen değişiyor. Bildiğimiz geleneksel muhabirlik tamamen evrim geçiriyor ve dijital bir gazetecilik dönemine doğru hızla geçiliyor. Çünkü artık herkes muhabir olabilme şansına sahip. Bir internet bağlantısı ve dijital bir fotoğraf makinesiyle büyük ajanslar her haberi hızla değerlendirebiliyorlar. Yanı sıra çevrimiçi bağımsız yayınlar ve sosyal medya normal ajanslardan daha hızlı çalışıyorlar.

Perakende Alışveriş

Çok değil sadece 10 yıl kadar önce perakende sektörü son derece karlı bir iş alanıydı. Ancak artık perakendecilik neredeyse sadece AVM’lerde kaldı. Çevrimiçi satış ve pazarlama web siteleri interneti istila ettiler ve son derece de talep görüyorlar. Tüketici özellikle ABD’de ve Avrupa’da çevrimiçi alışverişe hızla adapte oldu ve benimsedi. Türkiye’de de son 6 yıldır internetten alışveriş yapan kitlenin hızla çoğaldığına şahit oluyoruz. Bu noktada dükkanlar ve tezgahtarlar tek tek başka meslekler seçmek zorunda kalıyorlar.

Kütüphaneciler

Kütüphaneler hala var olsa da kütüphaneciler neredeyse yok olmaya mahkum gibiler. Kütüphanede kitap sormak için bilgisayarları kullanmaya başlayalı hanidir oldu. Elektronik kütüphane kartları ve danışma noktaları bu mesleği neredeyse bitiriyor. Öte yandan interneti kullanarak büyük kütüphanelere üye olabiliyor, kitaplara çevrimiçi olarak da ulaşabiliyorsunuz. Böylece arada bir eleman olmasına da gerek kalmıyor. 

İnternet Hakkında İnanmamamız Gereken 5 Hurafe

Türkiye'nin İnternet Hızı Hakkında Bizi Düşündüren Şeyler