i7-6700K ve i7-6600K kod adıyla tanımlanan Intel’in altıncı nesil Skylake yongaları ilk olarak Ağustos ayında düzenlenen Gamescom 2015 Fuarı’nda tanıtılmışlardı. Intel bu tanıtımın ardından durdurulamaz bir şeklide 2016 yılı gelmeden hangi cihazlarda Skylake yongaları kullanılacağını açıklarken işin içine mobil cihazları da katarak beklentileri hayli yükseltmeyi başardı.
Intel performans artışı sağlayan ve bunu yaparken enerjiyi son derece ekonomik kullanmaya başararak pil ömrünü artıran Skylake yongalarının, özellikle mobil cihazlarda devrim niteliğinde olduğunu söylüyor. Intel bu söyleminde hiç de haksız değil. Gerçekten Skylake yongalarının teknolojik dünyaya kazandıracağı pek çok avantaj var. Biz şimdilik bunlardan 5 tanesine kısaca bir göz atalım istedik.
Skylake özellikle mobil cihazlarda performansı artıracak
Intel’in çekirdek mimarisinin performansı artıyor olması yeni bir şey değil. Intel her nesil yongasında bunu bir gelenek haline getirmişti zaten. Skylake DDR4 RAM mimarisini destekleyen bir altyapıya sahip. Bunun avantajlarını PC’de göreceğiz. Ancak Skylake, 2 ya da 4 çekirdekli modeller halinde akıllı telefonlarda da kullanılabilecek bir yonga. Bu durumda PC için önereceği her yenilik mobil telefonlar içinde geçerli oluyor. Skylake mobil çekirdekler, güncel en hızlı mobil yongalardan 2.5 kat daha hızlı çalışabilecekler. 4K video işleyebilecekler. Grafik yongalarının işlerini de kendi başlarına yaparak mobil cihazlarda ekstra GPU'ya gereksinim duymayacaklar. Bu durum bataryanın bir de GPU için güç harcamasının önüne geçebilecek.
Skylake PC’lerde inanılmaz bir performans sağlayacak
Gamescom ’da ASRock bir anakartın üzerine yerleştirilen 4GHz çekirdeğe sahip i7-6700K Skylake neredeyse 7GHz hıza ulaştı. Bu şimdiye kadar aşırtma yapılan bir çekirdeğin ulaşabileceği en yüksek hızlardan biri olarak kaydedildi. Elbette bu tür bir aşırtmanın (overclock) evlerimizde sıvı nitrojen soğutma sistemleri olmadan yapılması imkansız. Ama bu bile Skylake’in sınırlarının bilinenden çok öte olduğunun kanıtı. İ7-6700K 4 çekirdekli Skylake PC’lerimize standart olarak 4GHz hız kazandıracak.
Yeni nesil grafik işleme teknolojisi
Skylake Gen9 adı verilen yeni nesil tüm ekran kartlarıyla uyumlu olacak. Bu da önümüzdeki 5 sene boyunca çıkması muhtemel tüm GPU’ları satın alarak rahatlıkla kullanabileceğimiz anlamına geliyor. AMD ya da Nvidia’nın üzerinde çalıştığı Gen9 yeni nesil GPU mimarisi Skylake ile barışık olacak. Bu durumda Windows 10 ile beraber gelen DirectX 12, OpenCL 2.0, OpenGL 4.4 ve Intel’in yeni codec’i HEVC/H.265, Skylake taşıyan her PC’de çalışabiliyor olacak. Diğer bir taraftan gelelim görüntü kalitesine; Skylake i7-6700K, 4K çözünürlükte 3 monitörü birden destekleyebiliyor. Üstelik bunu normal bir işlemciden yüzde 20 daha yüksek bir performansla ve bir o kadar az enerji harcayarak yapıyor.
Skylake enerji ve performans dengesi
Bir Skylake dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, üstelik diyelim ki bu bilgisayar hem de bir oyun PC’si olarak donatılmışsa, Skylake bir önceki nesilden yüzde 60 daha az enerji harcayarak, yüzde 50 daha hızlı çalışabiliyor. Hesabını siz yapın. Oynadığınız bir oyunun şu anda harcadığı enerjinin yüzde 60 daha azıyla, daha uzun zaman oyun oynayabilme avantajını yakalayabiliyoruz. Skylake yongasına sahip sıradan 38Wh bataryaya sahip bir bilgisayarla tam 10 saat 1080p film izleyebileceksiniz.
Skylake Windows 10 için tasarlandı
Skylake aslında çoklu platformda kullanılmak üzere geliştirilen Windows 10 için özel olarak tasarlanmış bir yonga. Tek bir işletim sistemiyle güvenlik sitemlerini, oyun sunucularını, veri giriş çıkışlarını, Wi-Fi routerları, genişbant bağlantıları ve daha birçok şeyi Skylake aynı anda takılmadan sıkıntısız gerçekleştirebilecek. Tüm bunları yaparken bir kenarda 3DMax ile render işlemi dahi yapabileceksiniz. Veri tabanı istasyonlarını tek başına bir Windows 10 terminalinden rahatça yönetebileceksiniz. Beklemekten sıkılırsanız 1080p bir film seyredebilir ya da Witcher’da oynayabilirsiniz. Bu noktada Skylake diğer yongalara göre daha büyük düşünen bir mimariye sahip.
Skylake ne zaman çıkacak, kaç para olacak
Core i7-6700K ve Core i7-6600K Skylake yongalar şimdilik hatırı sayılır derecede az üretici tarafından deneniyor. Kasım ayından önce her hangi bir şekilde piyasaya çıkması da beklenmiyor. Bu tarih 2016 Ocak ayını da bulabilir. Ancak 2016 yılında yaygın bir şekilde yeni dizüstü bilgisayarlarında ve bazı mobil telefonlarda Skylake konfigürasyonları görmek mümkün olabilecek. Fiyatı hakkında ise henüz hiçbir ipucu yok. Skylake Core i7-6700K çekirdeğe sahip ortalama bir dizüstü bilgisayarının elbette pahalı olmasını beklemek yanlış bir beklenti değil. Ancak bunun çok can yakacak cinsten bir etiket olmayacağı da konuşuluyor.
Intel Skylake İşlemcileri Ses Komutuyla Tüm Windows 10 Cihazları Açabilecek