İnsanlar Neden Her Zamankinden Daha Fazla Uygulama Kullanıyor?

İnsanların her yıl, bir önceki yıldan daha uzun süre ve daha fazla uygulama kullandıkları ortaya çıktı. Ayrıntılar raporda:

İnsanlar Neden Her Zamankinden Daha Fazla Uygulama Kullanıyor?

Uygulamalar konusundaki söylem yıllardır pek değişmedi. İnsanların her yıl, bir önceki yıldan daha uzun süre ve daha fazla uygulama kullandıkları ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl da pek fark yoktu. App Annie tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2016 yılında yaklaşık 1 trilyon saatlik uygulama kullanımı gerçekleşti. Bu eğilim 2017 yılında da devam edecek gibi görünüyor. Bu blogda da en güncel oranları ve rakamları sizler için derledik:

Her Çeyrekte Yüzde 25 Artış

İlk grafik, kullanıcıların 2016 yılının ilk çeyreğinde, önceki çeyreklere kıyasla yüzde 25 daha fazla uygulama kullandığını gösteriyor. App Annie, akıllı telefon kullanıcılarının sayısında yaşanan artışın bu büyümede etkili olduğunu öne sürüyor. Daha önce akıllı telefonu olmayan bölgelere artık daha fazla telefon gidiyor. Böylece sonuç, insanların daha sık uygulama kullanmasına bağlı kalmıyor. Aksine, uygulamaları daha önce kullananlar daha çok rağbet gösteriyor. Yukarıdaki grafikte 1 trilyon saate kadar kullanım olduğunu görmüyoruz, fakat bu grafiğin yalnızca Android telefonlar için geçerli olduğunu da unutmayalım. 

Ülkelere Göre Uygulama Kullanımları

İkinci grafik, ülkelere göre uygulama kullanımlarını gösteriyor. Ortalama olarak her kullanıcı, belirli bir ayda yüklediği uygulamaların en fazla 1/3'ünü kullanıyor. Bunun olmasının çeşitli nedenleri var. Birincisi, pek çok cihazda insanların hiç kullanmadığı önceden yüklenmiş uygulamaları var. İkincisi de, dosya yöneticileri, arka plan indiricileri ve diğer üretkenlik türü uygulamaların çok fazla kullanılmaması. Örneğin, pek çok insan Google Dokümanlar'ı kullanıyor, ancak kaç kişi Slaytlara veya E-Tablolar'ı indirdikten sonra kullanıyor? App Annie, bu rakamları başarı ölçütü olarak kullanıyor. Nitekim en başarılı uygulamalar, insanların aslında en çok kullandığı uygulamalardır. 

Günde En Az 9 Farklı Uygulama Kullanıyoruz

Üçüncü grafik, her bölgede günde en az 9 farklı uygulamanın kullanıldığını gösteriyor. Bu rakam oldukça fazla. Bununla birlikte, bir telefonda yapılan her şeyin bir uygulama gerektiğini de göz önüne alırsak, bu rakamın giderek artacağını da söyleyebiliriz. App Annie, bu konuda her gün kullanılan uygulama türlerinin çok farklı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, sadece iletişim ve sosyal medya değil, aynı zamanda üretkenlik, alışveriş, eğlence ve diğerlerini de eklemeliyiz. Sonuç olarak bu grafikte, her gün bir sürü uygulamayı kullanmadığımızı, aksine her geçen gün farklı türlerde uygulamalar kullandığımızı anlıyoruz.

Çeşitlilik

Dördüncü grafik, insanların ayda 4 farklı araç ve 4 iletişim uygulaması kullandığını gösteriyor. App Annie bunun, insanların aslında kullandığı önceden yüklenmiş uygulamalar nedeniyle olabileceğini belirtti. Android'de Google Chrome, iOS'da Safari vb. Ayrıca, Cortana ve Google Assistant'ın araç kategorisine girdiğini ve raporda sayıldığını da belirtelim.

Diğer yandan Android kullanıcıları, iOS kullanıcılarından daha fazla oyun oynuyorlar. Bununla birlikte, iOS kullanıcıları Android kullanıcılarından daha çeşitli sosyal medya platformları kullanıyor. Yani bu grafikten çıkarmamız gereken bilgi, insanların her ay kaç farklı çeşit uygulama kullandıkları olmalı.

Uygulamalarda Geçirilen Süre

Beşinci grafik, kullanıcıların uygulamalarda geçirdikleri süreleri açıklıyor. ABD örneğinden gidecek olursak, insanlaar her yıl bir aylarını farklı türde bir uygulama kullanarak harcıyorlar. Ortalama olarak günde yaklaşık 2 saat 15 dakika. Dikkat ederseniz önceki paragraflarda, günlük harcanan zamanın giderek arttığını söylemiştim. Burada da bu durum geçerliliğini koruyor.

Popüler Uygulamalarda Geçirilen Süre

App Annie'nin araştırması, çoğu insanın zamanının yüzde 80'înden fazlasını ülkesinin en iyi uygulamasında geçirmediği sonucuna vardı. Herhangi bir ülkedeki en iyi uygulama genellikle Facebook veya Whatsapp olur değil mi? Fakat insanlar bu uygulamalarda birkaç dakika geçirip kapatabilir. Diğer yandan, Google Haritalar uygulamasına günde 10 kez girip çıkabilir. Dolayısıyla bu grafik biraz eksik olmuş diyebiliriz, oturum başına bir metrik görseydik daha güzel olabilir.

Kategori Temelinde Geçirilen Dakikalar

App Annie, oturum başına zamanı göstermek için böyle bir grafik kullanmış. Bunların çoğu mantıklı. Sonuçta finans uygulamasına giren kullanıcılar en fazla 1-2 dakika durup çıkıyorlar. Tek eksik yanı sosyal medya diyebiliriz.

Oyunların Yükselişi

Son grafik ise oyunlarla ilgili. Uygulamalarda olduğu gibi oyunlarda birkaç yıldır yükselişte. Güney Kore ve Japonya en çok oyun oynama oranına sahip. Yıllardır oyunların arttığını da biliyoruz, çünkü uygulamalarda olduğundan çok daha fazla gelir elde ediyorlar. 

Sonuç olarak bu trendlerin yakın bir zamanda değişmesi beklenmiyor. Bu yıl, geçtiğimiz yıldan daha fazla uygulama kullandık, daha fazla insanla konuştuk veya seyahat ettik. Gelecek aylarda neler olacak hep birlikte göreceğiz...

Yaz Geliyor, İşte Tatilinizi Ucuza Getirebileceğiniz En İyi Mobil Uygulamalar