Aralarında Avril Lavigne, Kate Upton, Jennifer Lawrence, Rihanna ve Hayden Pannettiere gibi isimlerin bulunduğu 100 ünlünün iCloud hesaplarının ele geçirilmesi ve gizli fotoğraflarının ifşa edilmesi, akıllara iOS cihazların ne denli güvenli olduğu sorusunu getirdi.
Kısa bir süre önceye kadar adından sunduğu yüksek güvenlik düzeyi ile söz ettiren iOS işletim sisteminin bile bu tarz bir durumla karşı karşıya kalması, bulut depolama servislerine olan güveni de doğal olarak bir hayli azalttı.
Apple cephesinden yapılan açıklamalar doğrultusunda bu güvenlik açığının Find My iPhone servisi ile alakalı olduğu belirtiliyor. Sebebi ne olursa olsun bu olaydan sonra kullanıcıların Apple’a duydukları güvende bir azalma olduğu aşikar. Elbette dünya devi şirket aynı tarzda bir olayın bir daha tekrarlanmaması için çalışmalara başladı bile! Hatta işin soruşturma kısmında FBI‘ın aktif olarak görev aldığı rapor edilen bilgiler arasında.
Yetkililer işin aslını araştıradursun biz, Tamindir ekibi olarak, iPhone ve iPad kullanıcılarının iCloud hesaplarını güvende tutmak için başvurabilecekleri bir takım önlemleri derledik. Yazımızda bulunan önerileri uygulayarak muhtemel bir saldırı durumunda iCloud hesabınızın güvende kalmasını sağlayabilirsiniz.
İşte iCloud hesabınızı güvende tutmak için alabileceğiniz önlemler;
1- Başkasının görmesini istemediğiniz fotoğraflarınızı „Fotoğraf Yayınım“ kısmından silin
Bir insan neden çıplak fotoğraflarını internet ortamında saklar ki? Neyse bu konu bizi çok ilgilendirmiyor zaten. Size verebileceğimiz öneriler arasında şahsınızı tehlikeye sokabilecek herhangi bir fotoğrafı, fotoğraf yayınım albümü üzerinde tutmamanız yer alıyor.
Bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir nokta var; iCloud servisi sebebiyle çektiğiniz herhangi bir fotoğraf hem fotoğraf albümünüze hem de fotoğraf yayınım albümünüze kaydediliyor. Bu da, silmek istediğiniz bir fotoğrafı bu iki bölümden de silmeniz gerektiği anlamına geliyor. Fotoğraf albümünüzden sildiğiniz bir fotoğraf, yayın kısmında yer almaya devam ediyor ve bu da güvenlik tehdidi oluşturuyor.
Bu güvenlik açığını kapatmak için;
Ayarlar > Fotoğraf /Kamera > Fotoğraf Yayınım (aktifse kapatın)
Bunların dışında göz ardı etmemeniz gereken bir nokta daha mevcut. Çoğu bulut depolama servisi silinen fotoğrafları sadece göz önünden kaldırıyor, yani aslında tamamen silmiyor. Bu yüzden başkasının görmesini istemediğiniz fotoğraflarınızı asla ama asla bulut üzerinde saklamayın.
2- Başkasının görmesini istemediğiniz fotoğraflarınızı iPhoto’dan silin
iCloud birçok cihazdan kullanılabilen bir servis olduğu için sadece iPhone veya iPad cihazlar üzerinden önlem almak yetmiyor. Apple’ın ürettiği mobil cihazlara ek olarak bir de Mac kullanıyorsanız ve fotoğraflarınızı iPhoto’da saklıyorsanız, sizin için risk teşkil edebilecek içerikleri derhal silmelisiniz.
iPhoto ve Aperture gibi servisler fotoğrafların kopyalarını otomatik olarak saklıyor olabilir. Bu programlar üzerinde sakladığınız fotoğrafları silmek için ilgili programı açın ve silmek istediğiniz içerikleri seçtikten sonra delete duşuna basın.
3- iCloud servisini hem mobil cihazlar hem de bilgisayarlar üzerinde kapalı tutun
Bildiğiniz gibi iCloud senkronizasyonu açıkken çekilen fotoğraflar otomatik olarak hesaba aktarılıyor. Bu durumun yaratabileceği potansiyel tehditleri ortadan kaldırmak için iPhone, iPad, Mac ve Windows sistemleri üzerinde iCloud senkronizasyonunu kapalı tutmanız gerekmekte.
Windows kullanıcıları iCloud senkronizasyonunu Kontrol Paneli’nden kapatabilir. Mac üzerinde bu özelliği kapatmak neredeyse mobil cihazlardakiyle aynı. iPhone ve iPad kullanıcılarının nasıl kapatacağını ise ilk maddede zaten belirtmiştik.
4- iCloud şifrenizi daha güvenli hale getirin
Sadece iCloud için değil, diğer tüm servisler için de geçerli olan bu kurala fazladan özen göstermeniz gerekiyor. İyi bir şifre kullanmak üçüncü partilerin kişisel hesaplarınıza erişmesini engelleyecek veya büyük ölçüde geciktirecektir.
İyi bir şifre seçmek için yardıma ihtiyacınız varsa, buraya tıklayarak güvenli şifrenin nasıl seçileceği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
5- İki adımlı doğrulama kullanın
Kullanıcılar arasında genelde vakit kaybı gibi görülse de iki adımlı doğrulama herhangi bir hesabın güvenliğini adeta ikiye katlıyor.
İki adımlı doğrulamayı aktif ettikten sonra hesabınıza erişmek istediğiniz zaman telefonunuza bir kod gönderilecek. Kullanıcı şifrenizi girdikten sonra gelen ekrana söz konusu bu kodu girdikten sonra hesabınıza erişebilirsiniz. Bu kodların tek kullanımlık olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.
6- Find My iPhone özelliğini kapatın
iCloud hesaplarının çalınmasına Find My iPhone’da bulunan bir güvenlik açığının sebep olduğu belirtiliyor. Mobil cihazların kaybolması veya çalınması durumuna karşı kullanılmak üzere geliştirilen bu uygulamanın böylesine bir soruna yol açmış olması ise gerçekten trajikomik.
Mevcut durumu göz önüne aldığımızda yapılabilecek en mantıklı hareket Find My iPhone özelliğini kapatmak olacaktır. Bu özellik kapalıyken cihazınız çalınırsa veya kaybolursa, başka bir Apple cihaza kendi kullanıcı bilgilerinizle giriş yaparak tekrar aktif edebilirsiniz.
Bu özelliği kapatmak için;
Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > iPhone’umu Bul (aktifse kapatın).