Standardizasyonu yeni tamamlanan http/2 ile çok yakında web sayfalarının daha hızlı yüklendiğine şahit olacağız. Bağlantıların hızı sabit ve süratli kalacak, daha fazla içeriğe aynı anda ulaşabileceğiz.
Http/2 aslında biraz gecikmişte olsa http'nin (hypertext transfer protocol) oldukça geç kalmış bir yükseltme sürümü gibi düşünülebilir. 1980’lerde geliştirilen http sürümünün 1999 yılında http/1,1'e yükseltilmesinden bu yana geçen 15 yılda, bu protokol üzerinde pek bir şey değişmemişti.
Her güncellemenin yenilik getirdiği, var olanı biraz daha iyileştirdiği düşünülürse http/2 için de aynı şeyi söylemek mümkün. Bu yeni sürüm ile geçmiş ve kalıplaşmış pek çok durumun üstesinden gelinecek ve tarayıcılarımız sayfaları daha hızlı yükleyecek. Aşağıda buna bir karşılaştırma videosu var. İzlediğimizde farkı kolaylıkla görebiliyoruz.
Http/2'nin hedefleri nedir?
-İlk olarak web sayfalarıyla iletişime geçerek http 1 ya da 2 protokollerinin uygulanıp uygulanmayacağını kontrol edebilecek. Bu durum geçerli durumlarda daha hızlı internet anlamına geliyor.
-http 1.1 ile sürekli uyumluluğu korumaya çalışıp kodlamalarda bir yanlışlık olmamasını kontrol edecek
-Gecikmeyi azaltmak ve sayfa yükleme hızını artırmak amacıyla; veri sıkıştırmasını artıracak, sunuculara daha hızlı tarayacak bir 'push' teknolojisi kullanacak, http 1.1’de görülen bazı protokol blokajlarını ortadan kaldıracak, tek bir TCP bağlantısı üzerinden aynı anda pek çok sayfa başlığı tarayabilecek.
Altyapılarda biraz makyaj gerekiyor
2010 yılından bu yana geliştirilen internet sayfaları daha ağır bir altyapıyı da beraberlerinde getirdiler. Bu durum her ne kadar güncel olursa olsun, tarayıcılara binen yükü de artırdı. Bazen internet hızımız maksimum seviyede de olsa, çeşitli sitelere ulaşabilmek zor olmaya başladı. Bu noktada var olan sistemin artık artan veri trafiğini kaldırmadığı açıkça anlaşılıyordu.
Var olan içeriğin gittikçe artması, tekrarlanması ve ağırlaşması durumu bağlantıları olumsuz yönde etkilerken, IETF (Internet Engineering Task Force) yeni bir alt yapının çalışmalarına başladı. Gittikçe artan yoğun veri talebi karşısında, http/2 bu daha fazla olasılık taramayı başaracak ve hızlı bir çözümle geri dönüyor olacak.
Mobil iletişimin gücü http/2'de
Http ve http/2 arasındaki önemli farklardan biri sunucu sorgulamasının daha hızlı ve kararlı olmasından kaynaklanıyor. Yeni protokolün eski standartlara uygulandığında nasıl çalışacağı konusuna gelince; eski tasarımlar yeni protokole uyum sağlayabilecekler ve alt yapılarında ya da tasarımlarında bir bozukluk yaşanmayacak. Bu durum tüm siteler çin şimdilik çok geçerli bir kural olmasa da, yeni yapılandırılmış 2-3 senelik alt yapıların yeni protokole uyum sağlayacağı düşünülüyor. Ancak yine de web tasarımcılarının bundan sonra hem http, hem de http/2 için tasarımları optimizeetmesi gerekebileceği gerçeği de gündemde. Çünkü bugün kullandığımız mevcut internet sitelerinin sadece yüzde 80'i bu altyapıyı kaldırabilecek durumda. Bu protokol hızla yayılırken geri kalan internet siteleri için altyapı yatırımı yapılması gerekecek.
Aslında yeni protokol bugün kullandığımız Firefox ve Chrome gibi tarayıcılar tarafından destekleniyor ve kullanılıyor. Özellikle mobil tarafında kullanılan bu tarayıcıların hhtp/2 protokolüne geçmeleri çoğu sayfayı son derece hızlı edinebileceğimiz anlamına da geliyor. Http/2 protokollerinin özellikle mobil bağlantılarda temel alınmaya başlamasının kaçınılmaz olduğunu da belirtelim.
Bazı sorunlar yaşayabiliriz
Http/2'nin bazı sorunları da yok değil. Potansiyel sıkıntılardan bir tanesi, bazı şifreleme yöntemleriyle uyum sağlamakta zorlanabileceğini işaret ediyor. Ancak bu durum yeni şifreleme sistemlerinin geliştirilmesine ve güvenlik açıklarının yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesine ve geliştirilmesine yol açacak. Yani aslında dezavantaj gibi görünse de kısa vadede avantaja dönüşebilecek bir durum. Gelen duyumlara göre Firefox ve Chrome çok yakında https bağlantılarını destekleyecekler. Burada sona eklenen 's' takısının güvenlikli protokol takısı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Bu bilgiler ışığında, protokol güncellemesinin internet bağlantılarımızda 'ilerleme çubuğunun' çok daha hızlı hareket ediyor olacağını umut edip, heyecanla beklemeye devam edebiliriz.
Tarayıcı desteği
Windows 10 teknik ön sürüm ile gelen IE 11, hiç bir özel müdehaleye gerek kalmaksızın http/2'yi destekliyor. Firefox 34 sürümü beta olarak bu protokolü destekliyor, ancak kullanmak için ayarlarda değişiklik yapmak gerekiyor. Şu anda kullanılan Google Chrome'da da protokol kullanıcı ayarlarında değişiklik yapmadan çalışmıyor. Ancak destekleniyor. Şubat ayının sonundan itibaren Google http/2'yi tamamen tarayıcıya entegre etmeyi ve her hangi bir ayara gerek kalmadan kullanılmasını sağlamayı planlıyor.
HTTP 2.0 İle Yeni İnternet Deneyimine Hazır Mısınız?
HSTS, İnternet Standardı Haline Geliyor