Her Bilgisayarda Bulunması Gereken Programlar ve Alternatifleri

Olmazsa olmaz diyeceğimiz bilgisayar programlarını sizler için sıraladık.

Özgür Çınardalı -

Bilgisayarınızı yeni kurduğunuzda yada bilgisayar dünyasına ilk adım attığınızda size gerekli olabilecek temel programları bulmakta zorlanıyorsanız veya bu konuda bilginiz yok ise "Başlangıç Programları" (Basic Kit) başlıklı bu yazı size bu konuda yardımcı olmak için hazırlandı. Program kurulumu aslında gerçekten kolay bir iş. Aynı kategoride ve işlevde sizler için hazırlanmış ücretsiz veya ücretli birçok alternatif yazılım yayınlanmaya ve geliştirilmeye devam ediyor. Sadece biraz araştırma ve dikkat etmek yeterli oluyor ki biz bu küçük araştırmayı sizin için yapmış bulunuyoruz ve size yapabileceğiniz seçimleri ve gereken programları sunuyoruz.

Yazılım

Yeni Bir Dizüstü Bilgisayar Aldığınızda Yapmanız Gerekenler

Dikkat etmeniz gereken konuların başında sahip olduğunuz işletim sistemine uygun programlar kurduğunuza emin olmanız geliyor. Bununla birlikte programların ihtiyaç duyduğu donanım ve yazılım gereksinimlerinin de sisteminiz tarafından karşılandığına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bazı programların ihtiyaç duyduğu ek yazılımlarında bilgisayarınızda kurulu olduğundan emin olmalısınız. Bu tür konulara dikkat ederek ihtiyaç duyduğunuz programları kurarsanız hiçbir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

teknoloji

Yeni Bir Bilgisayar Aldığınızda Yapmanız Gereken 7 Kritik Ayar

Her Bilgisayarda Olması Gereken Programlar

  1. WinRAR
  2. WinZip
  3. 7-Zip
  1. Kaspersky Anti-Virus
  2. avast! Free Antivirus
  3. AVG Anti-Virus Free Edition
  1. Ad-Aware
  2. CCleaner
  3. WinPatrol
  1. GOM Player
  2. K-Lite Codec Pack
  3. Total Video Converter
  4. Picasa
  5. Paint.NET
  1. Firefox
  2. Opera
  3. Orbit
  4. FlashGet
  5. Adobe Acrobat Reader
  6. Thunderbird
  1. Spotify
  2. NordVPN
  3. Dropbox

Dosya Sıkıştırma ve Arşivleme Programları

İnternetten indirdiğiniz veya CD, DVD gibi medyalarda bulanan bazı programlar ve dosyalar sıkıştırılmış bir şekilde daha güvenli olması açısından birer arşiv şeklinde karşınıza çıkabilir. Windows XP ve Vista içerisinde bu dosyaları açmaya yönelik araç ve adımlar Microsoft tarafından yapılmış olsada yeterli olmuyor diyebiliriz. Özellikle .zip, .rar gibi en ünlü sıkıştırılmış arşiv dosya uzantıları yazılım üreticileri tarafından bile kendi sitelerinde bu şekilde size sunuluyor. Bu dosyaları açmak için kullanabilceğiniz programlar ise bilgisayar dünyasında çok popüler ve bilinen programlar.

Mobil

Android İçin Dosya Sıkıştırma Uygulamaları

WinRAR : RAR arşivleyici ve arşiv yönetim programları arasında dünya üzerinde en çok tercih edilen program olan WinRAR deneme sürümü ile size yardımcı olabilir. RAR formatının yanında ZIP, TAR, CAB, ARJ, ACE, GZip, JAR, ISO, 7-Zip gibi formatlarda WinRAR tarafından destekleniyor.

WinZip : Windows üzerindeki ilk dosya sıkıştırma ve arşivleme programı olan WinZip ZIP dosyalarını açma özelliği ile çok popülerleşmesinin ardından aynı kategoride çıkan ücretli ve ücretsiz alternatiflerine kullanıcı kaybetti. Fakat geliştirilen yapısı ve popüler dosya sıkıştırma formatlarına olan desteği ile program halen çok tercih ediliyor.

7-Zip : Bu kategoride ücretsiz olarak en popüler alternatif olan program 7-Zip her türlü özelliği bulundurarak bilgisayar kullanıcılarına ücretsiz program keyfini yaşatıyor. Daha fazla sıkıştırma oranıda sağlayan yazılım kendi ismiyle aynı uzantıda bir dosya sıkıştırma formatınada sahip. 7z, 7-Zip, ZIP, GZIP, BZIP2 ve TAR formatlarında hem arşivleme hem açma işlemi yapabilen program RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB, NSIS formatlarına ise sadece açma desteği sağlıyor.

Anti-Virüs Yazılımları

Bilgisayarınızda en temel ve en önemli güvenlik unsuru olan antivirüs yazılımları bilgisayar üzerinde yaptığınız işlerinizi, kişisel arşiv veya bilgilerinizin korumayı amaçlayan size en çok gereken programların başında geliyor. İnternetinde yaygınlaşmasıyla artık sadece CD, DVD gibi medyalardan değilde internet yoluyla daha çok yayılmaya başlayan virüslerden korunmak sisteminizin performansı ve stabilliği için şart. Hatta artık işletim sistemlerinden Windows XP ve Vista siteminizde kurulu olan antivirüs yazılımıyla tümleşik olarak çalışacak şekilde geliştirilmiş bulunuyor.

nasıl yapılır

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Kaspersky Anti-Virus : Dünyanın en iyi antivirüs yazılımları arasından sıyrılıp en zirvede yer alan bu program Kaspersky firmasının güvenlik yazılımlarından biri. Sisteminizi her türlü virüs, solucan, trojan, spyware, malware, adware gibi kötü niyetli yazılımlardan koruyan Kaspersky Anti-Virus sürekli güncellenen yapısı ile en güncel tehditlere karşı her zaman hazırda. Yıllık lisans parasını sonuna kadar hak ettiğini düşündüğümüz program bir bilgisayarın vazgeçilmezlerinden biri olarak nitelendirilebilir.

avast! Free Antivirus: Tüm formatları tanıyıp tarayabilme özelliği sayesinde sizi her türlü tehdite karşı koruyan Avast ev kullanıcıları için olan ücretsiz sürümü, güncellenen yapısı, yerleşik ve web koruması özelliklerinin yanında sade ve kolay arayüzü ile dikkat çekiyor. Ödül almış teknolojisi, Türkçe arayüzü ile ücretli antivirüs yazılımlarına güzel bir bedava alternatif olan bu program sizi korumak için elinden geleni yapıyor.

AVG Anti-Virus Free Edition : Ev kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen ve kullanılan ücretsiz antivirüs yazılımı olan AVG Anti-Virus Free Edition basit yapısı, kolay arayüzü ve güncellenen yapısı ile güncel olarak sizi kötü niyetli yazılımlardan koruyor. Yerleşik koruma kalkanı, e-posta tarayıcı, eklentiler, istek üzerine veya otomatik tarama ve testler ile mümkün olan en üst düzey korumayı sizlere sağlayan bu ücretsiz yazılım bilgisayarınızın performansında hiçbir yavaşlamaya da sebep olmuyor.

Ek Güvenlik ve Sistem Takip Yazılımları

Bilgisayarınızda güvenliği sağlamak sadece antivirüs programlarıyla mümkün olmayabilir. Sadece virüs değilde diğer konulara daha çok odaklanan yazılımlar ile daha detaylı bir koruma sağlamak daha güvenli olacaktır. Ayrıca bilgisayarınızın ilk kurulum gününden beri yaptığı tüm işlemleri daha en başından takip ederseniz sisteminizdeki performansı hiçbir zaman düşürmeden istikrarlı bir şekilde koruyabilir, sisteminizde olup bitenden haberdar olabilirsiniz. İşte bu gibi konularda size temel ihtiyacınızı karşılayacak birkaç gerekli araçta bu bölümde karşınızda.

Güvenlik

Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Ad-Aware : RAM, registry, hard disk, ve harici depolama aygıtlarını tarama kabiliyeti ile bilinen ve casus yazılımları, data-mining, reklam ve izleme komponentlerini bulmanızda sizlere en başarılı ve en hızlı çözümleri sağlayabilen bir program olan Ad-Aware sistem güvenliğinizi tamamlamak için birebir diyebiliriz. Sisteminizi tertemiz halde tutmanıza ve internet gezintilerinizde sizlere en iyi gizliliği sunan bu program ücretsiz sürümüyle bilgisayarınıza tam tarama yapabilmenize de olanak sağlıyor. Sürekli olarak güncellenen yapısıyla en güncel internet tehditlerine karşıda hazırlıklı oluyorsunuz.

CCleaner : Bilgisayarınzıdaki gereksiz dosyaları ve kalıntıları silerek sisteminizden daha istikrarlı bir performans alabilceğinizi biliyor muydunuz? İşte bu konuda ön plana çıkan program ise CCleaner. Üç ana bölümden oluşan programın temizlik bölümünde öncelikle diskinizdeki gereksiz dosyaları, uygulamaların ve programların oluşturduğu geçmişleri, kalıntıları, sistem dosyalarını temizleyebilirsiniz. Programın diğer bölümlerinde ise uygulamaların, kısayolların vb. dosyaların hatalarını tarayabilir ve düzeltebilir, program kaldırma işlemi gerçekleştirebilir, başlangıçta çalışan programlarınızı düzenleyebilirsiniz. Ayrıca sisteminiz hakkında detaylı bilgiyede CCleaner sayesinde ulaşabilirsiniz.

WinPatrol : Sisteminizde çalışan programları yada sisteminize sızan adware, keylogger, spyware gibi kötü niyetli yazılımları takip etmek için bir bekçi programa gerek duyuorsanız WinPatrol bu işin diğer ismi diyebiliriz. Bilgisayarınızdaki gizli dosyaları, isteminiz dışında çalışan programları, cookie (çerez) kayıtlarınızı size ilk çalışma tarihleri ve son çalışma tarihleriyle bildiren bu program ayrıca başlangıç programlarınızı ve görev çubuğunuzu temizlemenizede olanak sağlıyor. Artık bilgisayarınızda sizin kontrolünüz ve haberiniz olmadan çalışan hiçbir şey olmayacak.

Çoklu Ortam Araçları, Medya Oynatıcılar, Resim Göstericiler ve Resim Editörleri

Bilgisayarınızın yazılım ihtiyaçlarını karşılarken en önemli programlardan bazılarıda medya oynatıcılar ve çoklu ortam araçları. Sahip olduğunuz müzik, video ve resim dosyalarını açma, düzenleme ve yönetme gibi konularda size yardımcı olan bu yazılımlar genelde ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan programlar oluyor. Dijital fotoğraf makineleri, cep telefonları derken gelişen teknoloji ile sürekli resim, video ve müzik ile iç içe olan bizler artık bu tür dosyaları bilgisayarımızda depoluyor yada taşınabilir aygıtlarla yanımızda taşıyoruz.

Mobil

Android için En İyi 8 Video Oynatıcı Uygulaması

GOM Player : Bilgisayar üzerinde film izleme, video izleme gibi seçenekler genişleyen ve büyüyen monitör boyutları ile birlikte artık daha keyifli ve popüler bir hale geldi. Tabiki herkesin parası dvd almaya yetmiyebiliyor. Buna alternatif olarak ise artık divx, xvid gibi mpeg 4 formatları kullanılıyor. İşte bu noktada ise sağlam bir codec sistemine ve video oynatıcısına ihtiyacınız oluyor. GOM Player gömülü codec sistemi sayesinde AVI, MPEG, DivX, XviD, AC3, OGG, MP4 gibi popüler dosya formatlarını doğrudan oynatabiliyor. Yani ekstra codec paketleri kurmanıza gerek kalmıyor. Ayrıca bu ücretsiz medya oynatıcı sorunsuz bir alt yazı desteği de sunuyor. Bir video oynatıcısında aradığınız tüm gelişmiş seçenekler ve özellikler GOM Player içerisinde mevcut.

K-Lite Codec Pack : Gömülü codec sistemli oynatıcılar geliştirilmeye devam edilsede bilgisayarınızda karşılaşabileceğiniz her türlü video ve ses dosyasını oynatabilmek sizin hakkınız. Bunun aksi olduğunda insan sinirlenebiliyor veya meraklanıyor. K-Lite Codec Pack sayesinde eski tarihlerden veya yeni çıkan codec sistemleri ile kayıt yapılan video ve ses dosyalarını oynatamamak artık dert olmaktan çıkıyor. Bu devasa codec paketi ile artık her türlü medya dosyası ister Windows Media Player ile isterseniz diğer video oynatıcılarıyla çalışacak hale gelicek.

Total Video Converter : İnternet'in popülerleşmesi ve gelişmesi, bununla birlikte taşınabilir aygıtların yaygınlaşması bilgisayarlar ile video ve ses dosyalarında onlarca formatla karşılaşmak mümkün. Tabi bu dosyaları oynatırken, yanınızda taşırken veya herhangi başka bir programda kullanmak istediğinizde dosyanın formatının kullandığınız program yada aygıt tarafından desteklenmemesi durumuyla karşılaşmanız sizi hayal kırıklığına uğratabilir. İşte bu durumda sahip olmanız gereken dosya format dönüştürme yazılımlarının en genel video ve ses formatlarını destekleyen popüler olanı Total Video Converter diyebiliriz. Deneme sürümüyle kısıtlı kullanım süresine rağmen çok tercih edilen bu program çoğu dosyayı destekliyor ve hızlı bir şekilde dönüştürme işlemi gerçekleştirebiliyor. Bu tür programlar yüzlerce alternatife sahip, hatta aygıtlara özel (iPod vb.) olarak bile çıkartılan programlar mevcut biz sizin için Total Video Converterı seçtik siz dilediğiniz ile dönüştürme işlemi yapabilirsiniz.

Picasa: Sahip olduğunuz fotoğraf arşivini Google'ın sağladığı ücretsiz bir servis olan Picasa yazılımı ile düzenleyebilir, fotoğraflarınızdaki basit düzeltme işlemlerini bu resim editörü ile rahatça yapabilirsiniz. Web albüm desteği, basit fotoğraf ayarları, popüler temel efektler ve daha fazlasını çok sade ve kolay bir arayüz ile Türkçe olarak sizlere sunan Picasa dijital fotoğraf makineniz veya cep telefonunuz ile çektiğiniz fotoğraflarınızı yada resim arşivlerinizi sizin için düzenli ve daha güzel hale getirmek için hazır. Bilgisayarınızda her zaman bulunması gereken, ihtiyaç duyabileceğiniz güzel bir yazılım.

Paint.NET : Ücretsiz bir resim düzenleme ve fotoğraf işleme yazılımı olan Paint.NET Windows kullanıcıları için üretilmiş açık kaynak kodlu bir program. Layer'lar, limitsiz undo (Geri Al), özel efektler ve zengin özelliklere, geniş, kullanışlı ve güçlü araçlara sahip bu program MS Paint ile benzer bir arayüze sahip. Kullanımı son derece basit olan Paint.NET en popüler imaj formatlarını (JPEG, PNG, TIFF ve diğerleri) destekliyor.

Alternatif Tarayıcılar ve İnternet Araçları

Zamanımızın çoğunu artık internette geçiriyoruz diyebiliriz. Ülkemizde çok fazla ilerleme kaydeden ve yaygınlaşan bilgisayar ve internet kullanımı ile haberleri internet üzerinden takip ediyor, alışverişlerimizi, işlerimizi internet üzerinden gerçekleştiriyor, müzik dinleme, tv izleme, oyun oynama gibi keyifli dakikalarımızı bile artık internet üzerindeki servislerden yararlanarak gerçekleştiriyoruz. İşte bu konularda her zaman işletim sisteminin içerdiği programlar yeterli olmayabiliyor veya daha fazla özelliğe ve işleve sahip alternatif programlar bizim için daha güvenli ve faydalı olabiliyor. İnternet tarayıcıları ve araçları ise bunların başında geliyor işte lazım olabilecek en temel programlar.

İnternet

Bilgisayarda Varsayılan Tarayıcı Nasıl Değiştirilir?

Firefox : Dünyanın en popüler ikinci internet tarayıcısı olan Mozilla Firefox, alışkanlıktan veya Windows kullanmanın getirdiği zorunluluktan kaynaklanan Internet Explorer kullanımına karşı çok büyük bir alternatif olduğunu kanıtlamış durumda. 4 yıldır getirdiği yeni özellikler ile başarılı bir şekilde gelişimine devam eden bu açık kaynak kodlu program uzantı desteği, arayüz desteği , Active X desteği ve daha bir çok seçeneği içerisinde bulundurmasıyla ön plana çıkıyor. Başarılı eklentiler ile donatabileceğiniz kişiselleştirilmiş Firefox'unuz ile internet keyfinizi maksimuma çıkarabilirsiniz.

Opera : İnternet tarayıcıları dalında son zamanlarda yenilikçi teknolojileri uygulamada her zaman öncü olan Opera ile internette dolaşmak artık çok zevkli. Sahip olduğu özellikler ile en üst kalitede hizmet sunan Opera eklenti ekleme özelliği sayesinde istediğiniz her türlü kullanıma da uyum sağlayabiliyor. Bu sade internet tarayıcısı barındığı indirme yöneticisi ile bu alanda başka bir programa ihtiyaç duymamanızı sağlıyor. Torrent desteği bile sağlayan gelişmiş indirme yöneticisi sayesinde her türlü dosyayı bilgisayarınıza yüksek hızlarda indirebilirsiniz. Ayrıca şifre güvenliğini de elinden bırakmayan Opera isteğinize bağlı olarak şifreleri hiç hatırlamaz veya hepsini güvenli bir şekilde hafızasında tutarak üyelik girişi gerektiren sitelere önceden yapmış olduğunuz girişleri hatırlayarak otomatik olarak çevrimiçi olmanızı sağlar. Kısacası bir internet tarayıcıdan beklentilerinizi ve daha fazlasını Opera'da bulabilirsiniz.

Orbit : İnternet kullanımı hakkında bilgi sahibi olan, internete girmiş her kişi "download" terimini biliyordur. Her türlü dosyayı e-posta eklerinde, program ve oyun sitelerinde, müzik ve video portallarında bulmak ve indirme imkanına sahip olmak mümkün. İşte bu konuda ise internet bağlantınızı indirme işleminin daha hızlı hale gelmesi için sadece o işe odaklayan indirme yöneticisi yazılımları karşımıza çıkıyor. Orbit Downloader bu konuda her geçen gün popülerliğini arttıran ve internet dünyasındaki gelişmelere göre kendini yenileyen bir yazılım. YouTube üzerinden videoları rahatlıkla bilgisayarınıza kaydetmenizede olanak sağlayan bu ücretsiz indirme yöneticisi yarım kalan indirme işlemlerinizi devam ettirmenize, alternatif sunucu algoritmalarıyla en hızlı yükleme işlemlerini yapmanıza olanak sağlıyor.

FlashGet : Dünyanın en hızlı ve en çok tercih edilen ücretsiz download (indirme) yöneticisi FlashGet sürekli olarak yenilenmeye ve geliştirilmeye devam eden bir program. İnternet üzerinden başlattığınız dosya indirme işlemlerine kaldığınız yerden devam etme özelliği barındıran bu ücretsiz yazılım MHT (Multi-server Hyper-threading Transportation) tekniğini kullanmakta. Bir çok değişik protokol (HTTP, HTTPS, FTP, BT, MMS, MMST, RTSP) desteği barındıran program bu program eMule/ed2k ve Torrent desteğide bulunduruyor. Bir sürü gelişmiş özellik ile donatılmış bu lider yazılım rapidshare.com hesabınızla uyumlu çalışarak bu dosya yükleme ve indirme sitesinden en hızlı yüklemeleri yapmanıza olanak da sağlıyor.

Adobe Acrobat Reader : Bilgisayarınızda kitap, ansiklopedi, katalog, broşür vb. şeyleri ufacık birer dosya olarak bulundurduğunuzu hayal edebiliyor musunuz? PDF formatıyla bu mümkün. İnternet üzerinde veya elinizde program ve oyun disklerinde hep karşılaşabileceğiniz bir dosya formatı olan PDF ile kitap (e-book), ansiklopedi katalog ve broşürler artık çok daha az yer kaplıyor. Acrobat Reader ise tarayacınız ile ortak çalışarak internet üzerinde karşılaştığınız PDF dosyalarını kolaylıkla açmanıza yarayan ücretsiz bir araç. Adobe tarafından dağıtılan bu program yıllardır bilgisayar kullanıcıları tarafından çok tercih ediliyor. Her geçen gün alternatifleri çıksada hala PDF denilince akla Acrobat Reader geldiği kesin.

Thunderbird : Microsoft'un kullanıcılara internet kullanımı için Windows ile birlikte sunarak alanında popüler yaptığı programlara güçlü, güvenli ve kolay kullanımlı alternatifler sunan Mozilla'nın e-posta kullanımı ve yönetimi için geliştirdiği Thunderbird sahip olduğu özelliklerle kendini kanıtlamış bir program. Akıllı istenmeyen posta süzgeci, entegre RSS okuyucusu, çabuk arama, gelişmiş klasör gösterimi, bölüm/geçmiş gezgini ve özelleştirilebilir görünümü ile hızlı ve kolay ücretsiz e-posta aracı Thunderbird gelişimine devam ederken sizlere şık görünümü ile temiz ve güvenli bir ortam sağlıyor.

Chat ve İletişim Araçları

İnterneti en çok kullandığımız alanlardan biride arkadaşlarımızla, ailemizle veya işimiz ile ilgili kişilerle iletişim kurma ve haberleşme. Yıllar önce bilgisayar başında vakit geçirirken kendimizi yalnız hissederken şimdilerde internetin yaygınlaşması ile gerek multiplayer oyun, gerek online internet servisleri ile artık sürekli insanlarla iletişim halinde olmaya başladık. Hatta internet cafelere gidip saatlerce chatleşen, yeni arkadaşlar arayan kişiler bile çok sayıda. İşte bu konuda ülkemizde ve dünyada çok kullanılan ve gerek duyulan programlara her an ihtiyaç duyabilirsiniz.

İnternet

En Popüler İletişim Uygulamaları

Whatsapp : Sadece bilgisayarlarımızda değil telefonlarımızda da muhakkak olması gereken bir program olan Whatsapp, iletişim denildiği zaman akla gelen ilk uygulamadır. Genellikle Whatsapp'ı telefonlarımızda kullanmaya alışsak da bilgisayar başındayken Whatsapp kullanmak oldukça konforlu. Harici bir klavye ile hızlı bir şekilde Whatsapp mesajlarınıza yanıt verebilirsiniz. Telefondaki Whatsapp'ın tüm özelliklerini taşıyan masaüstü Whatsapp'ını kullanırken hiç eksiklik hissetmeyeceksiniz.

Zoom : Pandemiden sonra popülerleşen bir uygulama olan Zoom, eğitim ve iş alanında toplu konferans ve görüşme yapmak için ideal bir program. Sesli ve görüntülü iletişim kurabildiğiniz Zoom'u sadece resmi işleriniz için değil kişisel görüşmeleriniz için de kullanabilirsiniz. Genellikle iş görüşmesi, online seminerler vb. resmi durumlar için kullanılan Zoom mutlaka bilgisayarınızda bulunmalı.

Discord : Özellikle oyun oynayan biriyseniz, kalabalık arkadaş grupları ile birlikte oyun oynuyorsanız, internetten tanıştığınız oyun arkadaşlarınızla iletişimde kalmak için Discord kullanabilirsiniz. En iyi sesli iletişim araçlarından biri olan Discord'ta masaüstünüzü de paylaşmanız mümkün. Kanal sistemi, Discord botları, detaylı arayüzü, gürültü engelleyicisi ve pek çok işlevsel özelliği ile oldukça faydalı bir program olan Discord kesinlikle her PC'de yüklü olmalı.

Camfrog : Camfrog Video Chat sesli ve görüntülü iletişim kurmanıza, bünyesinde barındırdığı kanal ve chat odaları sayesinde 1000 kullanıcıya kadar konferans konuşmaları yapabilmenize, kendi chat odalarınız üzerinden kişilerle iletişim kurabilmenize olanak sağlayan bir video chat programı. Sürekli olarak güncellenen ve geliştirilen yapısıyla program gün geçtikçe popülerliğini arttıran program multimedia eklentileri ve anlık mesajlaşma (IM) eklentileri gibi özellikleriyle ile ilgi çekmeye ve kullanıcı sayısını arttırmaya devam ediyor. Aynı zamanda kişisel durum özelliği ve chat odası kategorileride programın dikkat çeken özellikleri arasında.

Ofis Uygulamaları ve Çeşitli Ek Yazılımlar

İş dünyasında da büyük yer kaplayan bilgisayarlar donanımsal ve yazılımsal gelişmeyle birlikte artık nerdeyse her iş sektöründe kullanılır hale geldi. Fatura basarken, tanıtım hazırlarken, broşür hazırlarken artık hep bilgisayar kullanılıyor. İşte ofis programlarıyla sisteminizi gelişmiş bir ofis haline getirebiliyorsunuz. Ayrıca bilgisayarınızda sürekli olarak ihtiyaç duyabileceğiniz bazı ek programlarda mevcut. Bu tarz programlar bilgisayarınızda başka bir programın çalıştırılmasına yada başka programların karşılaşabileceği dosya türlerine yada işlemlere yardımcı olarak size tam olarak içerik sunulması konusunda destek sağlayabilir.

Mobil

Android İçin En İyi Ofis Uygulamaları

OpenOffice : Sun Microsystem’ in desteklediği açık kaynak lisanslı, Türkçe ve ücretsiz olarak dağıtılan OpenOffice MS Office 2007 ile boy ölçüşebilecek özelliklere sahip bir yazılım. Özelikle küçük ofis ve ev çalışanları için ideal çözüm olarak lanse edilen OpenOffice, tüm Microsoft ve diğer endustri standartlarını destekliyor. OpenOffice yardımıyla bir çok MS Office dokümanını (Word, Excel, Powerpoint) açabilir, değiştirebilir, MS Office veya OpenOffice.org formatında kayıt edebilirsiniz. Temel farklılık, OpenOffice bu dokümanlardaki makroları çalıştırmaz. Fakat bu dokümanları tekrar MS Office altında açmak isteyebileceğinizi göz önünde bulundurularak makroları saklar.

.NET Framework : Microsoft .NET Framework 3.0, Windows için yeni yönetilen kod programlama modelidir. Görsel açıdan çekici kullanıcı deneyimlerine sahip uygulamalar oluşturmak, teknoloji sınırlarının ötesinde sorunsuz iletişim sağlamak ve çok geniş bir yelpazede iş süreçlerini destekleyebilmek için .NET Framework sürüm 2.0'ın gücünü yeni teknolojilerle birleştirir. .NET Framework hedef alınarak geliştirilmiş uygulamaları çalıştırmak için gereken .NET Framework çalışma zamanını ve ilişkili dosyaları yükleyen bu paket dağıtımı bilgisayarınızda ihtiyaç duyabileceğiniz temel dosyaları içerir. Dikkat etmeniz gereken nokta Framework kurulumunu gerçekleştirmeden önce bilgisayarınızda daha önceki sürümlere ait bir yükleme bulunmamasıdır.

Java : Java Runtime Enviroment yazılımı oyuncaklardaki, arabalardaki, uçaklardaki, roketlerdeki, hatta NASA`nın Mars Rover projesindeki bilgisayarları çalıştıran bir yapı. Java yazılımı online oyun oynamanızı, dünyanın dört bir yanındaki insanlarla sohbet etmenizi, konut kredinizin faizini hesaplamanızı ve resimleri üç boyutlu olarak görüntülemenizi sağlar. Java programlama diliyle yazılan, tarayıcınız aracılığıyla erişebileceğiniz bu uygulamalara küçük uygulama veya "applet" denir. Şirketler intranet uygulamalarında ve diğer e-iş çözümlerinde de Java uygulamalarından yararlanır. Bu yazılım internet`e, televizyondaki gerçek zamanlı grafiklere, kameralarla anlık görüntülemeye ve cep telefonları ile masaüstü bilgisayarlardaki çok oyunculu oyunlara etkileşim kazandırır. Gittiğiniz her yerde Java teknolojisi yanınızdadır.

Diğer Programlar

Spotify : En çok kullanılan müzik ve podcast dinleme uygulaması olan Spotify, bilgisayar kullanırken müzik dinlemek isteyen kişiler için en iyi seçenektir. Kendi çalma listelerinizi oluşturabileceğiniz Spotify'da siz istemediğini sürece müziğiniz asla kesilmez. Dinlediğiniz sanatçılara göre size yeni şarkılar önerebilen Spotify her bilgisayarda bulunması gereken bir program. Ne dinlemek istediğinizi bilmiyor olsanız bile Spotify'ın günlük miksleri sayesinde aradığınız modu kısa sürede bulabilirsiniz. Arkadaşlarınızı takip ederek o an ne dinlediklerini Spotify sayesinde görebilirsiniz. 

NordVPN : Günümüzde artık her cihazda bir VPN hizmeti bulunması gerekiyor. Erişim engeli olan sitelere girebilmek ve güvenli bir internet deneyimi için VPN şart diyebiliriz. Pek çok VPN hizmeti arasından sıyrılan NordVPN pek çok cihazda kullanılabilen oldukça hızlı bir VPN servisidir. İnterneti çok kullanan biriyseniz ve internetteki gizliliğinize önem veriyorsanız NordVPN kullanabilirsiniz. 

Dropbox : Dosya paylaşma ve depolama alanı olan Dropbox, sade arayüzü ve hızlı yapısıyla muadilleri arasında en iyi seçeneklerden bir tanesi. Ücretsiz olarak pek çok özelliği sizlere sunan Dropbox bilgisayarınızda muhakkak bulunmalı. Birisine dosya göndermenin en basit yolu olan Dropbox pek çok platform tarafından desteklendiği için cihazlar arasında da dosya paylaşımı yapmak için mükemmel bir uygulama.

Bilgisayarınız için olmazsa olmaz diyebileceğimiz uygulamaları sıraladığımız yazımızın sonuna geldik. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Sizin için bir bilgisayarda olmazsa olmaz olan program nedir? Yorumlarda bizimle paylaşın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

 

Benzer İçerikler