Son zamanların e-spor mecralarına dünya çapında yeni bir sansasyon getiren o isim: Hearthstone. Blizzard, World of Warcraft evrenindeki karakterleri dijital kart oyununa uyarlayarak dünyada dijital kart oyunlarına yeni bir boyut getirdi. Hearthstone PC ve Mac için ücretsiz olarak tüm oyunculara hitap ederken geçtiğimiz aylarda iPad'e de giriş yaparak mobil kulvarın da öncü oyunlarından biri haline gelmiş durumda. Bir yıldan daha az bir süre içerisinde Hearthstone markası, dünya çapında en iyi 100 oyun listesine hızlıca bir giriş yaparak, şu anda tüm dünyada en sevilen dijital kart oyunu olarak milyonlarca kişi tarafından oynanıyor.
Hearthstone yeni oyuncuları da Warcraft evrenine alıştırmak, aynı zamanda akıcı ve cıvıl cıvıl oynanışıyla kart oyunlarına yeni bir soluk getirmek üzere tasarlansa da bazı oyuncular oyuna ilk başlarken çeşitli zorluklar yaşayabiliyorlar. Eğer siz de kart oyunlarına yeni ısınan biriyseniz ve bu türe merakınız da varsa bu rehber ile Hearthstone'un temellerini atıp, kendi stratejinizi de üzerine oturtarak başarıya giden yola baş koyabilirsiniz.
1- Isınma Turlarıyla Başlayın
Hearthstone online bazlı bir oyun olduğu için pratik yapma modu hariç karşılıklı oynayacağınız herkes gerçek oyuncular olacaktır. İlk başlarda başka insanlara karşı oynamak biraz korkutucu görünebilir. Oyunun her ne kadar iyi bir eşleştirme sistemi olsa da bizim bu hana ilk adım atacağımız yer Hearthstone'un yapay zekasına karşı oynayacağımız alıştırma bölümü olacak.
Oyuna girince de anlayabileceğiniz gibi Hearthstone'da Warcraft evrenindeki kahramanlar ve onların kendine özel desteleri var. Başlangıçta belirli bir sınıfı seçmeniz, destenizin o sınıfa göre şekillenmesine sebep olacaktır. Her sınıfın farklı stratejisi ve kendilerine ait özel kartları var. Ancak her desteye alınabilecek tarafsız (neutral) kartlar da elbette ki var.
Alıştırma modunun normal derecedeki desteleri hep basit kartlardan oluşuyor. Böyle dediğimde biraz aklınız karışmış olabilir; Hearthstone'da çeşitli kart türleri var ve siz seçtiğiniz kahraman ile seviye almaya başlamadan önce desteniz tamamen basit kartlardan oluşmuş olacak. Seviye atladıkça ve ekstra paket açtıkça hem sınıf kartlarınız hem de özel kartlara ulaşabileceksiniz. Bunun temel stratejisi de elbette oyunu oynamak oluyor.
Alıştırma modunda basit destelerle maçlar kazanmaya başladıkça oyuna daha da alışmış olacaksınız. Böylece alıştırmanın usta (expert) destelerine karşı da kendinizi deneyebilirsiniz. Burada basit kartlardan ziyade sınıfların daha üst seviy kartlarını tanıyor, destelerin genel karakteristiğini görüyorsunuz. Bunun için yine alıştırma modunda rakip olarak özel sınıfları seçebilir, her sınıfın ne tarz bir desteye ve oynanışa sahip olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Alıştırma modunda kendinizi oyuna ısındırdıktan sonra normal oyun modunda Casual maçlara adım atabilirsiniz. Burada artık gerçek oyuncularla çarpışma vakti geliyor, ancak sakın korkmayın, dediğimiz gibi Hearthstone sizi yine kendi seviyenizde bir oyuncuyla eşleştirme yaparak zor anlar yaşamanızı engelliyor.
2- Oyunun kurallarını iyi kapın
Hearthstone'u ilk açtığınızda kısa bir tanıtım oyununa tanıklık edeceksiniz. Oyunun en basit ve en temel mekaniklerini gösteren bu eğitim genel olarak kartların terimlerini ve işleyişini açıklar derecede. Bir kere canavar ve büyü kartlarının neler yapabildiğini kavradıktan sonra Hearthstone'da başarılı olmanızı ekleyecek stratejiler ve kartların birbirleriyle uyumunu saptama aşaması geliyor. Bu kısımda özellikle dikkat etmeniz gereken nokta kartların terminolojisi. Örnek olarak, 'Charge' komutlu canavarlar ne işe yarıyor, 'Battlecry' da ne, 'Taunt' canavar gelince neden istediğim gibi saldıramıyorum gibi. Bu kart terminolojilerini oturttuktan sonra asıl macera başlıyor.
Oyun destenizi oluşturmanızla başlıyor. En başta elbette elinizdekilerle idare edip en iyi yapıyı oluşturmalısınız. Canavarlarınızı, büyülerinizi ve bazı sınıflar için silahlarınızı destenize ekleyebilirsiniz. Canavar dediğimiz kart türü saha üzerinde saldırı puanı ve sağlık puanı bulunan, sizi korumakla görevli Warcraft sakinleri. Büyüler ise canavarların aksine herhangi bir puan bulundurmayan (mana gerekliliği hariç) bir kere kullanılmak üzere kullanılan kartlar. Silahlarınız ise destesini seçtiğiniz sınıfın kahramanına saldırı puanı katarak belirli bir süre onları canavar gibi sahada kullanmanızı sağlıyor. Tüm bu kart türlerini 30'luk destenize dengeli bir şekilde seçmeye çalışın. Canavar ağırlıklı, büyü ağırlıklı veya silah ağırlıklı desteler kesinlikle oyunun bir yerinde sizi tıkar ve kaybetmenize neden olur. Tüm bunların uyum içerisinde olması çok önemli.
Sıradaki konseptimiz mana havuzu. Oyuna her başladığımızda bir mana taşı ile başlarız ve bunu ekranınızın sağ alt köşesinde görebilirsiniz. Mana taşları tur içerisinde yapabileceğiniz hamleleri kısıtlar ve buna göre yol çizmenizi sağlar. Her tur oynayacağınız kartlar için fazladan bir mana taşı kazanırsınız. Bu, turlar geçtikçe daha güçlü ve fonksiyonel kartları sahaya sürmenizi sağlayacak. Buradaki önemli noktada deste dengeniz - kartların mana gerekliliği anlamında-. Destenizi oluştururken kartların mana değerlerini göz önünde bulundurun. Her tur canavar veya büyü kartı oynamanız gerektiğini hesaba katarsak bir deste hem erken oyun için, hem de oyun sonuna doğru kullanışlı olmalı. Buradaki denge de zaten bir Hearthstone oyuncusunun stratejisini belirleyn noktalardan bir tanesi. Eğer bu dengeyi erken oyuna ve oyun sonuna doğru şekilde ayarlamazsanız ilk turlardan 7-8 mana gerekliliği olan kartlar deyim yerindeyse elinizde patlar ve gereksiz yere turlar boyunca sahayı ve oyunu kaybetmenize sebep olur.
Saha kontrolü ve el avantajımız da Hearthstone'da çok büyük rol oynayan konseptlerden biri. Sahada çok fazla canavarı olan bir oyuncu saldırı anlamında avantajlı gibi görünebilir ancak Hearthstone'da canavarların sadece birer piyon olarak kullanıldığını unutmamalısınız. Doğrudan rakibinize saldırmayı seçerseniz de sonrasında canavarlarınızın yok olması halinde savunmasız kalabilirsiniz. Burada çok akıllıca davranmak zorundasınız. Canavarlar gelip geçicidir ve rakibinizin kozlarını devirmek üzere kullanılmalıdır. Düşük saldırı puanı sahibi canavarlar az mana ister, bunları piyon olarak kullanabilirsiniz. Sonrasında yavaş yavaş güçlü canavarlarınızı sürerek rakibin nasıl tepki verceğini ölçün. Her sınıfın az çok canavar yok etmeye/etkisiz hale getirmeye yönelik kartları olacaktır ve bunları harcadıklarında sizin sıradaki güçlü canavarınız için tamamen savunmasız kalabilirler. Buradaki amaç rakibin kozlarını hızlıca açmasını sağlayıp sonrasında daha iyilerini sahneye çıkarmak.
Bununla beraber el avantajı konseptine de değinmek istiyorum. Az mana isteyen canavarlarınızı veya genel olarak elinizdeki kartlarınızı sabırsız bir şekilde dahaya sürmeyin. Hearthstone'da bir sürü toplu yok edici etkiye sahip kartlar var ve rakibin tek bir kartıyla sizin 5-6 kartınızın yok olması isteyeceğiniz bir sahne olmayacaktır. Aynı şekilde el avantajınızı da kaybetmiş olursunuz ve maç kısacası sizin için bitmiş demektir. Bu anlamda destelerimize az çok kart çektiren etkiye sahip canavar veya büyüler almakta çok önemli. El avantajınız varsa, destenize aldığınız ve işe yarayacağını düşündüğünüz kart seçeneğiniz sizin için o an fazla demektir ve duruma göre de hareket edip rakibinize karşı bir avantaj sergilemenizi sağlar. El avantajı çok önemli. Tüm kozlarınızı hemen sürmeyin, çok gerekli olmadığı sürece o an bir görevi bulunmayacak kartları sadece rakibe zarar vermek için oynamayın.
3- Günlük görev sistemi ve koleksiyona kart ekleme
Bir kere maç kazanmaya başladınız mı yavaş yavaş kart kazanmaya ve altın kazanmaya başlayacaksınız. Aynı zamanda oyunun size sunduğu günlük görev sistemine de kulak asın ve bu görevleri olabildiğince denetleyin. Her birini tamamlamak size oldukça iyi miktarda altın sağlayacaktır. Bu altınlarla da oyun içi mağazadan kart satın alabileceksiniz. Her bir pakette 5 rastgele kart bulunuyor ve paketlerin her biri 100 altın. Paket satın almak için gerçek para da ödeyebilirsiniz, ancak Hearthstone'u para ödemeden de başarılı olmak elbette mümkün. Paket açılımları tamamen şans üzerine olup, bir adamın gerçek parayla 100 lira harcayıp bulamadığı bir kartı siz oyun içi 100 altınla paket satın alarak bulabilirsiniz.
Hangi şekilde paket alırsanız alın bu 5 karttan en az biri nadir değerde çıkacak. Burada da kart değerleri devreye giriyor. Hearthstone'da 4 farklı kart türü var: sıradan (gri), nadir (mavi), eşsiz (mor) ve efsanevi (turuncu). Bu değerleri herhangi bir kartın portresinin altındaki küçük taştan anlayabilirsiniz, bu taş hangi renkse kartın değeri de ona göre değişiyor. Tabii efsanevi kartların portresinin üzerinde bir de ejdercik oluyor ki bu, kartın değerli olduğunu zaten size gösteren güzel bir tablo. Unutmayın, bir kartın efsanevi veya eşsiz değere sahip olması destenizde çok iyi iş yapacağı anlamında gelmez. Deste içerisinde izleyeceğiniz stratejiye göre kartlarınızın uyumuna dikkat etmelisiniz.
4- Profesyonel oyuncuları takip edin
YouTube ve Twitch üzerinde Hearthstone'un dünya şampiyonlarının videolarını tonla bulabilirsiniz. Kimileri eğitim amaçlı, kimileri eğlence, kimileri ise meydan okumak için yayın yapmaktalar. En güzel tarafı ise ülkemizde de Hearthstone oldukça ilgi gören bir oyun olduğu için Türkçe Hearthstone yayını bulmak artık çok kolay. Profesyonel oyuncuları izlemek sizlere mutlaka bir şeyler katacaktır. En basitinden farklı stratejiler öğrenmek bile oyundaki ufkunuzu açacak, genel olarak becerinizi arttıracak. Eğer favori bir sınıfınız varsa buna özel videolar da bulmak mümkün. Böylece sınıfınıza ait çeşitli stratejileri ve deste yapılarını inceleyebilirsiniz. "Kim ne yapmış", "şu şu kartları neden desteye almış", "bu adam neden dünyanın en iyi Warrior sınıfı oyuncusuymuş ki" gibi sorulara yanıt bulabileceğiniz tek adres profesyonel oyuncuları izlemek.
Kart bilgisi henüz yeni yeni gelişen, tüm kartları henüz görmemiş yeni oyuncular için oyunun Arena modu çok eğitici olacaktır. Hearthstone'un en eğlenceli oyun modu olarak bilinen Arena'da oyunculara rastgele 30 tur 3 farklı kart gösteriliyor ve siz de birini seçerek 30 kartlık destenizi o an oluşturup Arena'ya adım atıyorsunuz. İşin en güzel kısmı size sunulan bu kartları sizin önceden edinmiş olmanıza gerek yok. Bir bakıyorsunuz oyun size 3 efsanevi karttan birini sunuyor, Arena maçları çok heyecanlı!
5- Farklı rehberler ve kaynaklar okumayı unutmayın
Burada işin en basit kısmını anlatmaya çalışmış olsam da diğer oyuncuların ve elbette profesyonellerin taktik ve rehberlerini kaçırmayın. Oyunda sürekli büyüyen ve gelişen bir strateji furyası var. Ön plana çıkan deste çeşitleri, yeni deste yapılanmaları ve kimsenin aklına gelmeyecek stratejileri ancak okuyarak ve paylaşarak edinebilirsiniz. Hearthstone gelişmeye devam eden bir oyun olduğundan zaman zaman bünyesine yeni kartlar da katıyor. Bu kartlar arasında eskileriyle mükemmel uyum sağlayabilecek özelliklere sahip olanlar çıkabiliyor ve çoğu oyuncu neredeyse sınırsız istatistiklerle sürekli yeni stratejiler oluşturuyor.
Son olarak sizlere önereceğimiz ve sitemizde de yer alan Heartstone: Deck Builder uygulamasıyla canınız sıkıldığında, yolda, molalarda akıllı telefonunuz üzerinden deste oluşturabilir, oyunda yer alan kartların özelliklerine bakabilirsiniz. Oldukça kullanışlı ve ufak olan bu akıllı telefon uygulaması oyuna yeni başlayanlar için doğal bir kaynak görevi görüyor.
Eğer Hearthstone'un eğlenceli evrenine dalmak ve kendi stratejilerinizle en sevdiğiniz kahramanları yönetmek istiyorsanız Hearthstone PC, Mac ve iPad'te yeni oyuncularını daima en içten sevgiyle karşılıyor.
Hearthstone rehberimiz hoşunuza gittiyse yorumlarınızı ve önerilerinizi mutlaka bekliyoruz!
YORUMLAR