Hafızanızı Süper Güçlü Yapacak 6 Altın Tavsiye
Tarihleri, saatleri, isimleri, randevuları hatırlamakta güçlük çekiyor musunuz? Bu makalemizden sonra çekmeyeceksiniz.
Tarihleri, saatleri, isimleri, randevuları hatırlamakta güçlük çekiyor musunuz? Aslında bu durumla çoğumuz karşılaşıyoruz çünkü bir enformasyon bombardımanı altındayız. Etrafımızda bizi hayatımıza yoğunlaşmaktan uzaklaştıracak o kadar çok şey var ki.
Oysa hafıza jimnastiği yaparak hafızamızı zinde tutabilir ve böylelikle zihinsel sağlığımızı olması gerektiği gibi muhafaza edebiliriz. Siz de deneyin faydasını göreceksiniz. İşte bazı yöntemler.
Görsel hafızanızı güçlendirin
Bulunduğunuz mekanı ya da ortamı dikkatlice inceleyerek burada daha sonra ihtiyacınız olması muhtemel nesnelerin yerini tespit edin. Böylece bir odaya girdiğinizde aradığınız şeyleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Salonda uzaktan kumandanın yerini, yatak odasında telefon şarj aletinin bulunduğu yeri görsel hafızanızda tutabilirseniz, bu ve benzeri objeleri hemen bulabilmeniz kolaylaşır. Bunun yanı sıra görsel hafızanızı da geliştirmiş olursunuz. Kısaca mekanların yanından ya da içinden geçerken neyin nerede durduğunu gözlemleyebilir ve aklınızda tutabilirseniz hafızanız için oldukça faydalı bir egzersiz yapmış olursunuz.
Oyun Oynayın
PC, konsol ve mobil oyunlar oynamanın hafızayı etkileyen oldukça faydalı yanları var. Mantık yürütmek, problem çözmek, yön duygusu gibi birçok zihinsel yeteneği geliştirebiliyor. Özellikle 3B oyunlar oynamak 2B oyunlara nazaran yukarıda saydığım zihinsel gelişmelerde son derece etkili olabiliyorlar. Günde 30 dakika oyun onayan insanların öğrenme, tepki verme süresi hızlanıyor ve beyin hücreleri gelişiyor.
Müziğin gücünü kullanın
Müzik elbette ruhun gıdası. Ancak müzik dinlemek aynı zamanda önemli ölçüde zihin jimnastiği yapmamızı da sağlıyor. İsimleri ve telfon numaralarını ne kadar hızlı unutsak da şarkı sözlerini ve melodileri unutmuyoruz. Sürekli müzik dinleyen insanlar aslında bir şeyleri hatırlamak adına önemli bir egzersizi de farkında olmadan tekrarlıyorlar. Müzik dinlemek ritim ve aliterasyon yöntemiyle hafızamızı kullanmamıza yardımcı oluyor. Müzik dinlemek kendi içinde bütünlüğü olan kavram ve durumları akılımızda tutmamıza da yarıyor. Müzik dinlerken şarkıya eşlik etmek son derece yararlı zihin jimnastiklerinden biri.
İsimlere özellik katmak
Yeni tanıştığınız insanların adını farklı yöntemler kullanarak hatırlamaya çalışın. Her gün farklı insanlarla tanışıyorsanız, isim hafızanızın size sorun yaratabiliyor olması doğal. Ancak bunu da aşmak için küçük zeka oyunları yapabilirsiniz. Tanıştığınız insanın adının hatırlanması zor ise onu soyut ya da somut şeylerle özdeşleştirebilirsiniz. Öte yandan tanıştığınız insanlarla güçlü göz kontağı kurmak da isimlerini hatırlamak için iyi bir yöntem. Sağlam bir tokalaşma o kişinin hafızanızda kalması için önemli referanslar oluşmasına sebep olabiliyor.
Zihin egzersizleri yapın
Maalesef yaşlandıkça hafızamız kıvrak ve atik olamayabiliyor. Bu durumda kısa ve uzun vadeli hafızada bazı aksaklıklar da baş gösterebiliyor. Ancak bunu aşabilmek son derece kolay. Sağlıklı bir yaşam sürüyor, sigara içmiyor ve aldığımız gıdaya dikkat ediyorsak, hafızamız da bu yaşam tarzımızdan olumlu etkileniyor. Spor yapmak, kitap okumak, düzenli öğünlerle yemek ve sosyal ortamlarda bulunmak Hayatımıza stres sokmamaya çalışmak da çok önemli.
Süper beyin egzersizleri reçetesi
Sudoku çözmek çok sağlıklı. Evet, zihin egzersizleri yapmak için Sudoku bulmacaları çözmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca klavye kullanmak yerine bazı notları bir not defterine el yazısıyla almak beyin koordinasyonunu güçlendiriyor. Meditasyon yapmak da zihnimize ayrı bir dinginlik katıyor. Bunu müzik dinleyerek ya da sakin mekanlarda kendimizi dinleyerek gerçekleştirebiliyoruz.
Akıllı Telefonlar Bizi Biraz Aptallaştırıyor Olabilirler mi?