Hacker ve Lamer Arasındaki Farklar Nelerdir? Nasıl Hacker Olunur ve Lamer Kime Denir?

Hacker ve Lamer nedir, aralarındaki farklar nelerdir, uzaktan kendilerini nasıl tanırız? İşte ipuçları ve gerekli bilgiler.

Kaan Ezgimen -

Genellikle bilgisayar başına geçen herkes kendini bir anda NASA mühendisi gibi hisseder. Dikkat edin genellikle diyorum, üstünüze alınmanıza gerek yok. Kendini “gibi” hissetmek çok sağlıklı bir durum değil elbette. Ancak “gibi yapmak” ve “gibi olmak” arasında dağlar kadar fark olduğunu unutmayalım. Biri hayali bir "kimlik" ya da aidiyet yaratmak ve ona inanmak, diğeri ise gerçekten o konuda işlevsel olabilmek olarak da tanımlanabilir.

Aynı durum egosunu cilalamak isteyen ergenlerin genellikle içine düştükleri bir durumu da iade ediyor. Bugün 13-20 yaş arası hemen her PC kullanıcısı bir şekilde "Hacker" olduğunu iddia eder. Ama bunun neredeyse profesyonel bir meslek olduğunu göz ardı etmemek lazım. Oysa kazın ayağı öyle değil. Bugün ortamlarda hacker olduğunu iddia edenlerin çoğu aslında interaktif internet jargonunda birer "Lamer" olarak tanımlanırlar.

Lamer nedir, kimlere Lamer veya Noob denir? 

Lame" sözcüğü İngilizcede aslen "sakat" anlamına, “Lamer” sıfatı ise "sakat bırakan" anlamına geliyor. "Lame" kelimesi, özellikle Amerikan argosunda, "naif" veya "sosyal ilişkiler açısından beceriksiz" anlamında da kullanılıyor. Lamer tanımının internet üzerinde kullanılmaya başlanması IRC ve BBS zamanlarına kadar uzanıyor. O zamanlar, Lamer olarak sıfatlandırılan kişiler kelimeleri büyük-küçük harf karışık şekilde yazan, tüm kelimeleri kısaltan ya da sohbet edenleri çileden çıkaran kullanıcılara verilen bir isimdi. Kısaca “kitabına göre” takılmayan düşük kalitede ortam bilgisine sahip kullanıcılara Lamer denirdi. Zamanla çevrimiçi hayat yayıldıkça, Lamer ismi herhangi bir filmi, albümü henüz piyasaya çıkmadan internetteki korsan paylaşım sitelerine yüklediğini iddia eden ancak genellikle çok kötü kaliteli, virüslü ya da alakasız ürünler yükleyen kişilere verilmeye başlandı. Başkasının emeğinin altına kendi imzalarını atanlara da aynı isim veriliyor. Lamerların saldırganlık güdüleri, öğrenme isteklerinin önüne geçiyor, bu yüzden buluşmak can sıkıcı olabiliyor. Hazır yazılımlar kullanmayı becererek geçici ve kısa süreli zararlar vermeyi kendilerine iş edinmişlerdir. Bu tanıma uygun kişilere artık Noob'da deniyor. Ama biz eski usul tanımlamaya devam edelim.

Lamer neler yapabilir?

Hacker olduğunu iddia ederler ancak yeterli hacking bilgisine sahip değillerdir. Bunun yanı sıra programlama dilleri bilmezler ve ağ kurmaktan hiç anlamazlar. Biraz HTML bilirler o kadar. Lamerlar hızla bir araya gelebilirler ve takımlar kurarak işlevsel olmaya çalışırlar. Ancak belli bir vizyonları olmadığı ve ego tatmini yüzünden birbirleriyle kavga ettikleri için kısa sürede dağılırlar. Çoğunlukla hazır Trojanlar kullanarak bilgisayarları ele geçirmeye çalışırlar. Başka kişilerce hazırlanmış exploit yazılımlar kullanılarak web sunucularında root, ya da admin hakkı elde etmeye kasarlar. Phishing yazılımlarla e-posta adresi araklamaya çalışırlar.

Hacker nedir, kimlere Hacker denir?

Hackerlar programlama ve sunucu kurma bilgi seviyesine sahip, kendini geliştiren ve vizyonu açık, sürekli bir şeyler öğrenen kişilerdir. Aslında bilgisayar programcılığı alanında hackerlar, bir exploit'e bir dizi düzeltme uygulayabilirler ve onu amaçları doğrultusunda kullanabilirler. Hazır yazılımları işleyebilir, değiştirebilir ya da yeniden yazabilirler.

Kaç çeşit hacker var?

Hackerlar kendi içlerinde ikiye ayrılıyorlar. Siyah şapkalı (Black Hat) hacker olarak tanımlanan kişiler her türlü programı, siteyi veya bilgisayarı güvenlik açıklarından yararlanarak ele geçirebilirler. Sistemleri kullanılmaz hale getirirler ve mutlaka bilgileri çalıp kendi amaçları için pazarlayabilirler. Siyah şapkalılar artık “gücün karanlık tarafına” geçmiş programlamacılar olarak da tanımlanabilirler.

Beyaz şapkalı (White Hat) hackerlar ise her türlü programı, siteyi veya bilgisayarı güvenlik açıklarından yararlanarak kıran ancak daha sonra kırdığı sistemin açıklarını sistem yöneticisine ya dqa kurumlara bildirerek, o açıkların kapanmasına destek veren programcılardır. Bu hizmetlerinin karşılığında para da kazanabilirler. Bayağı namuslu kişiliklerdir aslında. Bu iki ana akımda kendi aralarında çeşitli dallara ayrılabiliyorlar. Yazılım hackerları, telefon ağları hackerları ya da iyi mi yoksa kötümü olduğu pek tahmin edilemeyen Gri Şapkalı hackerlar rastlamak mümkün olabiliyor.

Hacker ve Lamer farklılıkları

Yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı gibi Lamer sıfatını taşıyan yaramaz ergenler genellikle amaçsız, taklitçi ve egoist olabiliyorlar. Öte yandan hackerlar aktivist olabiliyor, gündem yaratıyor, politik zeminlerde ses getirebilecek kadar donanımlı da olabiliyorlar. Öte yandan hackerlar kendilerini lamerlar gibi ön plana kişisel olarak çıkartmayı da pek tercih etmiyorlar. Bu farklılıkları göz önüne alarak size hacker olduğunu iddia edenlere karşı sağlam bir sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Bu arada hackerlar lamer grupları pek adamdan saymazlar. Hatta "cahiiler keşke ölseniz" dedikleri görülmüştür.

Dünyayı Kurtaran Hacker ile Türkiye Hacker'ını Arıyor

Hacker Grubu Anonymous Terör Örgütü IŞİD'e Savaş Açtı

Dünya Hacker Günü Kutlandı, İnternet Korsanları Güvenlik Dersi Verdi

Benzer İçerikler

YORUMLAR