Apple, iPhone 16 ailesini kısa süre önce tanıttı. iPhone 16 Pro Max'in Türkiye fiyatı ise 99.999 TL olarak belirlendi. Ancak bunun 46 bin TL'si Apple'a değil vergi olarak Türkiye'nin kasasına gidiyor. Bu nedenle vergilerin bu kadar ağır olmadığı yurt dışından iPhone satın almak çok daha ucuza geliyor. Peki en yakın vizesiz ülke olan Gürcsitan'da iPhone fiyatları ne kadar?
Gürcistan iPhone Fiyatları - Gürcistan'da iPhone Ne Kadar?
Gürcistan iPhone fiyatları açısından Türkiye'den çok daha iyi durumda olan bir ülke. Bunun en büyük nedeni ülkedeki vergi oranlarının normal olması ve bir turist olarak vergi iadesi alma hakkınzıın olması. Yani sizin için iPhone fiyatları tamamen vergisiz.
Gürcistan'da iPhone fiyatları ne kadar sorusunu cevaplamadan önce 1 Gürcistan Lari'sinin 12,59 Türk Lirası yaptığını hatırlatmakta fayda var. Ancak bu Eylül 2024 için geçerli ilerleyen dönemlerde kurda farklı dalgalanmalar söz konusu olabilir.
Not: Bu içeriğin hazırlandığı 12 Eylül itibariyle Gürcistan iPhone fiyatları listesinde iPhone 16 yok. Ne yazık ki telefon henüz Gürcistan'da satışa çıkmadı ancak fiyatlar belli olduğu anda içeriğimiz güncellenecektir.
- iPhone 11 128 GB: 1.599 Lari: 20.125 TL
- iPhone 12 64 GB: 1.649 Lari = 20.755 TL
- iPhone 12 128 GB: 1.799 Lari = 22.642 TL
- iPhone 13 128 GB: 1.899 Lari = 23.901 TL
- iPhone 14 128 GB: 2,249 Lari = 28.306 TL
- iPhone 14 Plus 128 GB: 2,649 Lari = 33.341 TL
- iPhone 15 128 GB: 2,649 Lari = 33.341 TL
- iPhone 15 Plus 128 GB: 2,999 Lari = 37.746 TL
- iPhone 15 Pro 128 GB: 3,399 Lari = 42.780 TL
- iPhone 15 Pro Max 256 GB: 4.149 Lari = 52.220
Elbette ki Gürcistan iPhone fiyatlarını vergileri dahil ederek yazdık. Bu fiyatların %12’sini vergi iadesi olarak ülkeye dönerken geri alma imkânınız var. Bunun için izlemeniz gereken adımları da yazımızın devamında ele aldık.
Gürcistan’dan Nasıl iPhone Alınır?
iPhone almak için Gürcistan’a kimlik ya da pasaportla giriş yapabileceğiniz için vize almanız gerekmiyor. Hava ya da karayolu ile seyahat edebilirsiniz. Mağazadan seçtiğiniz iPhone modelini satın alırken eğer dönüşte %12 oranında vergi iadesi almak istiyorsanız bunu çalışanlara belirtmeniz gerekiyor.
Ayrıca alışveriş yaptığınız mağazada da ‘tax free’ tabelası bulunmalı. Tercihiniz doğrultusunda mağaza çalışanları satın aldığınız cihazı kilitli bir poşete koyup zımbalayarak size teslim ediyor. Aynı zamanda kimlik / pasaportunuzla bir işlem yaparak tax free alabilmeniz için gerekli evrakları hazırlayıp size veriyorlar.
Bu cihazı ve evrakları yanınıza alıp dönüşe geçtiğinizde eğer uçakla seyahat edecekseniz hava alanındaki gümrük bürosuna gitmeniz gerekiyor. Gümrük bürosundaki personel uçuşunuz onaylanmışsa belgelerinizi inceleyerek mühür basıyor.
Hava alanında güvenlikten geçtikten sonra ‘global zone’ adlı alanı bulup buradaki bankoya başvurmalısınız. Mağazadan alıp gümrük memuruna onaylattığınız belgeleri bu desk’e teslim ettiğinizde vergi iadesi size dolar veya euro olarak yapılıyor.
Karayolundan dönüyorsanız belli bir noktada sıraya girip ilgili memura yine evraklarınızı onaylatmalısınız. Kendisinin yönlendirmesi ile vergi iadenizi alabilirsiniz. Bu şekilde Türkiye’ye getirdiğiniz cihazı 4 ay kayıt yaptırmadan kullanabilirsiniz. Kayıt işlemlerine ilişkin detaylara gelin birlikte bakalım.
Gürcistan’dan Alınan iPhone Nasıl Kaydettirilir?
Yurt dışından alınan tüm cihazların uzun süre kullanılabilmesi için BTK sistemine kaydedilmesi gerekiyor. Cihaz kaydı gerçekleştikten sonra üç yıl boyunca başka cihaz kaydetme hakkınız olmuyor.
Ek olarak kaydettiğiniz cihazda kullanılacak olan SIM kartının da sizin adınıza olması şart. Aksi hâlde başka kişilerin adına olan GSM hatları ile cihazınız çalışmıyor.
Kayıt işlemine başlamak için ilk olarak e-Devlet’e giriş yapmalısınız. Ardından ‘BTK IMEI kaydet’ menüsüne gitmelisiniz. Eğer kayıt hakkınız olup olmadığından emin değilseniz ‘kayıt hakkı sorgulama’ kısmından kontrol edebilirsiniz.
2023 yılının sonuna kadar kayıt harç ücreti 20.000 TL olarak ödeniyor. 2024 yılında ise bu tutarın 31.692 TL’ye yükseleceği biliniyor. Satın aldığınız cihazın IMEI numarası ile gerekli ödemeyi yaptıktan sonra aynı IMEI için e-devlet kaydını oluşturmanız gerekiyor.
Bu aşamada sizden ülkeye giriş - çıkış yaparken kullandığınız resmi belgenin türü, bu belgeyi veren ülke ve bu belgenin numarası ile birlikte ülkeye giriş tarihiniz isteniyor. E-Devlet’te bu bilgileri doldurduktan sonra kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.
Gürcistan’dan iPhone Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bu şekilde cihaz almak maddi açıdan oldukça avantajlı gözüküyor. Ancak bazı noktalara özellikle dikkat etmelisiniz. Aksi halde cihazınızı kaydettirme ve yurt içinde kullanma konusunda büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz. İşte, başlıca dikkat etmeniz gerekenler:
- Türk vatandaşları için Gürcistan’da pasaportla giriş yapma zorunluluğu bulunmuyor. Bu nedenle bazı vatandaşlar direkt olarak kimlikle seyahat ediyor.
- Telefon kaydını yaparken ‘belge seçimi’ bölümünde doğru seçimi yapmalısınız. Pasaportla gittiyseniz pasaportu, kimlikle gittiyseniz ‘kimlik’ seçeneğini işaretlemelisiniz.
- Cihazı alıp döndükten sonra Bilişim Bakanlığı’na cihazın IMEI numarası ile ödeme yapılıyor. E-devlet’ten kayıt işlemini yaparken de yine aynı IMEI kodunu girdiğinizden emin olmalısınız.
- Telefon hattınız, mutlaka kayıt yapılan hat ile aynı olmalı. Aksi halde telefonunuz bir süre sonra yurt içinde kullanıma kapatılıyor ve çalışmıyor.
- Karayolu ile Türkiye’ye giriş yaptığınızda sizden ekstra gümrük vergisi talep edilebiliyor.
- Vergi iadesi sürecini sorunsuz atlatabilmek için mağazada telefonunuzu koydukları kilitli poşeti açmamanız gerekiyor. Eğer bu poşeti açarsanız tax free avantajını kaçırabilirsiniz.
- Karadan geçişte vergi iadesi kısmı biraz daha sorunlu işliyor. Havalimanında tax free sistemi daha düzenli.
- Eğer kimlikle yolculuk yapıyorsanız ülkeden çıkarken size verilen mühürlü kağıdı Gürcistan’da kaybetmemeniz gerekiyor. Çünkü dönüş yolculuğunda ülkemize girmeden önce aynı kağıt görevliler tarafından tekrar mühürleniyor (Tıpkı pasaportlarda olduğu gibi).
- BTK tarafından belirlenen, kayıt yaptırmadan 120 günlük kullanım hakkı 1 takvim yılı için geçerli. Dolayısıyla yıl başında bu hak yenileniyor. Yani kayıt için yeni yılı beklerseniz 120 gün daha kullanım hakkına sahip olabiliyorsunuz.