Gelişen teknolojiyle birlikte insanların tamamen artık bir gösteriş şölenine çevirdiği akıllı telefon piyasası en çok şirketlerin işine yarıyor. Kapitalizm'in en uç noktalarını yaşadığımız bu günlerde insanlar telefonlarıyla mı yargılanıyor dersiniz? Acaba telefonu eski olanlar toplum tarafından dışlanıyor mu? Haydi şimdi bunu tartışalım.
Apple, Samsung, Sony ve onlarca sayamadığım teknoloji şirketi... Hepsi son teknolojiyle ürettikleri telefonlarını dünya pazarında satışa sunuyor ve bu işten kar elde ediyorlar. Elbette bu işte bir gariplik yok. Ama insanlar artık bu teknoloji işini sizce de biraz abartmadı mı?
Günümüzde her evde en azından 2 tane akıllı telefon bulunuyor ve bu telefonların toplam fiyatları en aşağı 1.000 TL civarında. İnsanlar gelirlerine bakmadan bu cihazlara yüzlerce lira ödüyorlar. Bazıları bankadan borç bile alıyor, bazıları ise 18 aydan başlayan 36 aya kadar çıkabilen öde öde bitemeyecek taksitlere başvuruyor. Peki ama bu telefonlara neden bu kadar para veriyoruz?
Herkes tarafından bilinen popüler bir marka insanlar arasında gösteriş haline dönüştü. Bahsettiğimiz marka telefona sahip olanlar arkadaş ortamında lider ilan ediliyor. Anladınız değil mi markanın ne olduğunu? En aşağı 3.000 TL'den başlayan telefonlar üreten bu marka dünya üzerinde en çok cihaz satma ünvanına da sahip. Peki ama bu ürünü alan insanlar gerçekten zengin mi? Hayır tabii ki. Aksine zengin insanların dışında durumu iyi olmayanlar bu tarz telefonları alıyorlar.
Piyasanın zehirli elmaları
Bence akıllı telefon bir ihtiyaç olarak gösterilemez. Çoğu insan bir mekana gittiğinde masaya koyabilecek güzel bir telefonum olsun diye alıyor bu pahalı aletleri. O binlerce lira verip aldığı telefona aslında hiç ihtiyacı yok. Yaptığı tek işlem gelen çağrılara cevap vermek ve arada birkaç fotoğraf çekmek. Fotoğraf çekmek için bu kadar pahalı bir cihaza neden gerek olsun ki. Basit işlemler için prestij göstergesi olarak kabul edilen markaya ne gerek var ki? Çoğu insan havalı gözükmek için pahalı telefonlar alıyorlar. Bırakın artık şu zehirli elmayı yemeyi!
İnsanların hayatta bir amaçları vardır ve bunun için yaşarlar. Bir insanı kaliteli gösteren telefonu değil aklıdır. Her ay yeni modeli çıkan bir markaya binlerce lira veren insanlar nasıl havalı olabilirler ki? Bana kalırsa onlar biraz çaresizlik içerisindeler. Borç içinde aldıkları telefonlar bir süre onları havalı gösterebilir, arkadaş ortamında tüm fotoğraflar onun telefonuyla çekilebilir. Ama onun telefonuna ya bir şey olursa? İnsanın havasının gelip geçici olabileceğini hiç düşündünüz mü? Elbette hayır. Akıllı telefonlar tamamıyla kapitalizmin en uç noktalarını kanıtlayan bir üründür. Tamam gerçekten o cihazlara ihtiyacı olanlar var. Elbette o telefonlarla çalışanlar ve para kazananlar var. Onları konunun dışında tutuyorum. Benim demek istediğimi siz anladınız dostlarım.
İhtiyaçlarınızı bilin, abartmayın
Günümüzde de insanlar doğal olarak akıllı telefonlarıyla fark edilmeden de olsa yargılanıyor. İnsanlar kişinin zekasına veya dürüstlüğüne bakmıyor genelde. Her ne kadar fark etmesenizde insanların içinde telefonunuza karşı yargıların oluştuğunu belirtelim. İnsanlar inkar etselerde, zenginlere ve havalı telefonu olanlara karşı her zaman ilgi duyarlar. Ama siz kimse için veya havalı görünmek için ihtiyacınız olmadan bir telefona binlerce lira vermeyin. Dostlarım her ne kadar teknoloji çağında da olsak asla mantıksız hareket etmemeliyiz. İhtiyacınız olmayan telefonları veya diğer cihazları daha havalı görünürüm diye almayın. Kapitalizm'in ürettiği markalara kanarak yaşam boyu ödemekle bitiremeyeceğiniz borç senetlerine imza atmayın. Her ay yeni bir model çıkar ve her geçen gün elinizdeki telefon eskir. O yüzden bu kadar fazla abartmayın telefon olayı.
İyi kötü bir telefonunuz olsun yeter sonra kimsenin lafına bakmayın. İnsanlar genelde eleştirmeye açık ama gelişmeye kapalıdırlar! Teknolojik eşyalar alırken de her zaman bu sözü hatırlayın: "İhtiyacınız kadarını almalısınız."
Çok öğüt verici bir yazı oldu aslında. Ne yazarsak yazalım yukarıda anlattığım yargılar değişmeyecek. Evet başardılar, kapitalizmin bağımlısı olan bir toplum oluşturdular. Mesela bende şu anda pahalı bir telefon almak isterdim, onca yazı yazmama rağmen. İşte insanoğluyuz ne yapalım. Neyse çok uzatmayalım bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
Bu yazıdan sonra iyi gelecektir:
Yeni Bir Telefon mu Alacaksınız? O Zaman Size Akıllı Telefon Seçme Rehberimizi Sunalım