Belki de yüz yılımızın en büyük psikolojik rahatsızlıklarından olan “kendini ispat etme”, “adından söz ettirme” kompleksi doğal olarak sosyolojik bir takım sorunların da vuku bulmasına sebebiyet veriyor. Son zamanlarda bu rahatsızlığa sahip kimselerin yazılı ve görsel medyayı da bir basamak olarak kullanabiliyor olması da düşündürücü.Son günlerin meşhur haberi… Neymiş efenim Google domaini (alan adı) bir an boşta kalmış ve eski bir Google çalışanı (biz ona kovulmuş desek nasıl olur!) 12 dolara satın almış. 1 dakika Google'ın sözde sahibi olan adam bir bomba daha patlatıyor. “Google'ın tüm mail yazışmaları da bir dakika boyunca bana geldi!”
Haberi okuduktan sonra gülmemek elde değildi. Aklıma hemen bir zamanların popüler hadisesi “Hacker Okan” geldi. Tanışmıyor musunuz yoksa kendisiyle? Nokia 3310 ile bankaları boşaltan büyük hackerın maceralarını okuyun derim bir ara.
Niye kardeşim olamaz mı böyle bir şey? Diye soracak olanlara teknik olarak da durumu izah edelim.
1. Domain almak marketten zeytin peynir almaya benzeyen bir şey değildir. ICANN (Türkçe telaffuzu AYKEN – İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) adlı uluslar arası bir kuruluşun akredite ettiği firmalar bu hizmeti verir halihazırda kayıtlı ve de aktif olan bir alan adının boşta görünmesi gibi “genel” bir durum söz konusu değildir. Hizmeti sağlayan firmaların yazılımsal arızaları bize bir avantaj sağlamaz!
2. Varsayalım ki Google alan adı süresini uzatmayı unutmuş olsun. Bir alan adı tabiri caizse öyle “şak” diye düşmez. 70-80 günü bulan çeşitli periyotlar vardır. Bu periyotların bitiminde alan adı boşta kalır.
3. Biliyorum o adamı çok sevdiniz! Toz kondurmaya da niyetiniz yok gibi. Sizi mi kıracağım sanki? Hadi gelin ihtimalleri biraz daha uzatalım. Varsayalım ki Google, 70-80 günlük kritik süreci de unutmuş olsun. Yahu Back Order denilen bir şey var. Nedir bu Back Order derseniz “pusuya yatmış alan adı avcıları” demek bence çok doğru olur. Kısaca tarif edersek, alan adı avcılarının para ödeyerek sahip olduğu bu sistem alan adlarının düştüğü zaman otomatik olarak kaydetmeyi hedeflemek üzerine kurulmuş.
4. İkna olmadınız mı? İhtimalleri uzatmaya devam edelim öyleyse. Varsayalım Back Order sistemleri de Google'ı unutmuş olsun. Premium alan adı denen bir kavram var. Nedir bu diyecek olursanız hiç kusura bakmayın amiyane tabirle cevap vereceğim “Yok öyle üç kuruşa beş köfte” demek. Boşta dahi olsa kısa, jenerik alan adlarını öyle 3-5 dolara alamazsınız. Kendimden örnek vereyim. Uzunca zaman yolunu beklediğim muratuzun(nokta)com alan adı boşa düşmesine rağmen kayıt servisleri alan adımı rahat bırakmıyor ve muratuzun(nokta)com için benden iki bin küsür dolar para istiyor! Akıl var mantık var, Türkçe bir ad-soyad alan adı için bile tetikte olan “kurtlar” Google’ı mı es geçecek Allah aşkına?
5. Varsayımlara devam. Bu saydıklarımı bir tarafa bırakalım. 1 dakika boyunca Google’a sözde sahip olan arkadaş; Ne ara DNS girdi, ne ara dns’ler oturdu (48 saati bulabilen bir süreç) ne ara mail hesabı oluşturup forward yaptı? Bir alan adını kaydedince şak diye ilişkili tüm mailleri alabileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Alan adını bir sunucuya yönlendirmeniz, sunucu da bir mail yönlendirmesi yapmanız gerekmektedir. 1 dakika içinde tüm bunların gerçekleştiğine hala inanıyorsanız bir şey diyemeyeceğim.
6. Beşinci maddeyi de yok sayalım hadi. Google gerçekten de kaybetmiş olsun alan adını. Tekrar aldığında yeniden sunucularına yönlendirmesi gerek değil mi? O vakit bir Whois kayıtlarına göz atın. Son değişiklik tarihinde yakın zamanda bir aktivite görüyor musunuz ? Elbette hayır. Alan adı kayıt tarihinde bir değişiklik var mı? Tabii ki hayır.
Alan Adı Tüccarlığı diye de tabir edilen işi hobi olarak yapan bir insanım. Haliyle bir alan adının boşa düşmesini beklemek, boşa düşen alan adını almaya çalışmak sevdiğim bir aktivite. Fakat yukarıda ifade ettiğim “Back Order” servisleriyle baş edip değerli bir alan adını boşa düşer düşmez almak kolay bir olay değil. Öte yandan alan adı kayıt hadisesi ödeme ve aktivasyon adımlarından oluşur ki ödemenin sorunsuzca yapılması alan adının sahibi olduğumuz manasına gelmez. Ucuz diye 1&1 adlı firmadan alan adı aldıysanız ne dediğimi anlamış olmalısınız. Alan adını seçip ödemenin sorunsuzca yapıldığını yazan bir mesaj almamıza rağmen ertesi gün “Bana şunu şunu da gönder” diye emrivaki bir mail görüp şoke olabiliyorsunuz ve ödemesini yaptığınız alan adının başka sistemlerde kaydedilebilir görünebiliyor.
Gündemde yer edinmek ve de belki de Google’dan bir şey koparmak adına bu işe girişen Sanmay Ved kuyuya böyle bir taş attı ve 40 akıllı çıkaramadı vesselam!
YORUMLAR