Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, onlarca farklı ülkeden milyarlarca kullanıcıya hitap ediyor. Dev şirket sadece arama motoru olarak değil onlarca farklı proje ile de hizmet vermekte. Bu blog yazımızda Google’ın bir anlık gazla faaliyete başladığı fakat sonu hüsranla biten projelerini listeledik.
1) Google TV
Google'ın dijital medya platformu konusundaki çalışmaları uzun bir süredir devam ediyor. Şirket, kişiselleştirilebilir televizyonun ilk adımını günümüzden yaklaşık olarak 6 yıl önce atmıştı. Fakat Sony ve Samsung gibi markalarla da anlaşarak attığı bu adım hiç umduğu gibi olmadı. İlk kez teknoloji fuarlarında tanıtılan Google TV, ilk günlerinde çok beğenildi fakat daha sonra popülerliğini koruyamadı. Dev arama motoru ise Google TV isimli projesini 2014 yılında sonlandırarak Android TV projesine geçiş yaptı. Şu anda Android TV projesiyle birlikte Apple TV'nin en önemli rakipleri arasında yer almakta.
2) Google Glass
Çıktığı ilk dönemde bizi oldukça şaşırtan bu giyilebilir teknoloji, zamanla unutulan Google projeleri arasında yer alıyor. Tanıtım etkinliklerinde yüzlerce özelliğe ulaşacağı söylenen Google Glass, satışa çıktığı aylarda meraktan oluşan satın almalardan dolayı oldukça yüksek satış rakamlarına ulaştı. Fakat Google bu projesini yeteri kadar geliştiremeyince Google Glass'ın kendini aldırabilecek yeni bir sürümü gelmedi. Google Glass projesinin başarısız olmasının diğer bir nedeni ise insanlarda oluşturduğu göz yorulmalarıydı. Uzun lafın kısası artık Google Glass'a da dair herhangi bir umut verici bilgi alamıyoruz.
3) Project Ara
Google'ın diğer bir havalı projesi ise Project Ara'ydı. Google bu projesinde modüler bir telefon üretecek ve kullanıma sunacaktı. Project Ara aslında standart olarak üretilen telefonların satışını düşürebilecek güçte bir projeydi. Kullanıcılar modüler telefonlarına bu proje sayesinde istedikleri özellikleri ekleyip çıkarabileceklerdi. Fakat Google'ın işleri bu projede de rast gitmedi. Hala bazı kaynaklar tarafından devam edeceği söylense de, günümüzde Project Ara hakkında umut verici açıklamalar yapılmıyor.
4) Google+
Geçtiğimiz haftalarda tasarım değişikliğine giden ve Google'ın tekrar yükseltmeye çalıştığı Google+ projesinden de pek fazla umut yok. Dev arama motoru şirketi ilk başlarda büyük bir ilgiyle başlayan Google+'ın üzerine fazla düşmemeye başladı. Yıllardır kapatılacağı söylenen Google'ın sosyal medya platformu hala faaliyetlerine devam ediyor. İlk başlarda sosyal medya sitelerinin en çok ziyaret edileni olacağı iddia edilen Gooogle+'da başarısız projeler arasında yer alıyor. Laf aramızda kalsın ama hala bazı Google kullanıcıları Google+'ın ne işe yaradığını bilmiyorlar. Durumu siz düşünün.
5) Google Wave
Google Wave, dev arama motoru şirketinin havalı tanıtımlar ile faaliyete başlayan diğer projelerinden birisi. Yeni bir elektronik mesajlaşma servisi olarak adlandırılan Google Wave, oldukça güzel bir amaç için servis veriyordu. Fakat Google, proje yeteri kadar ilgi görmediği için 2012 yılında Wave'in faaliyetlerini tamamen durdurdu.
6) Nexus Cihazları
Google'ın kendi işletim sistemini taşıyan Nexus telefonlarını her yıl farklı şirketler üretirdi. Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar çok popüler olan Nexus telefonları günümüzde pek ilgi görmüyor. Google'ın başarısız projelerine aday olarak gösterilen Nexus'ların yerini başka cihazlar alacak. Bu cihazlardan ilki ise geçtiğimiz günlerce tanıtılan Pixel. Google'ın diğer bir projesi olan Pixel, bakalım Nexus ile aynı hikayeyi mi paylaşacak.
Yukarıda gördüğünüz gibi dev arama motoru şirketi bu günlerine kolay gelmedi. Şirketin popüler projelerinin dışından tutmayan onlarca projesi daha var. Listede gördüğünüz projeler başarısız olanlardan sadece bazısı. Projelerinin sonuçları ne olursa olsun Google, çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bu çalışmalarının sonucunda önümüzdeki günlerde yeni Google projeleri ile karşı karşıya kalabiliriz.
Google Arama Motorunu Kullanmamak İçin 4 Mantıklı Sebep
Google Tek Tuşla Geçmişimizi, Bugünümüzü ve Geleceğimizi Değiştirebilir mi?
Google Hakkında Akılınızı Başınızdan Alacak 48 Şaşırtıcı Gerçek