Google staj yapmak ve daha sonrası şirket bünyesinde çalışmak için hemen herkesin hayalini kurduğu bir yer. Dünyada en çok çalışılmak istenen firmaları arasında hep ilk 3’e giren Google, aslında "dışı seni içi beni yakar" deyişiyle özdeşleşebilecek kurumsallığından dolayı belki bir de başka açıdan değerlendirilmesi gereken bir şirket. Google’da çalışan, bu şirkete yıllarını vermiş olan bazı emektarlar işin iç yüzünü açıklayacak bazı açıklamalar yaptılar. Business Insider UK web sitesinde yayınlanan bu itirafları gözden geçirmekte fayda var.
Daha önce bu sayfalarda sizlerle Facebook’da Çalışmak mı? İşte Çalışanların Yaşadığı 15 Korkunç İş Tecrübesi yazımı paylaştığımda kurumla ilgili fikirleri açıkça beyan etmiş ve sosyal medyada konuyu tartışmaya devam etmiştik. Facebook’tan bahsettikten sonra Google’ı da atlamak olmaz. Bakın Google hakkında çalışanlar neler söylüyorlar. Business Insider UK, Quara forumlarından derlediği olumsuzlukları şöyle sıralamış. Google’da çalışmak sadece bedava yemek ve açık alanda bisikletle dolaşmak değil anlaşılan.
İşe alımlarda dengesizlik
Google teknik departmanına işe aldığı elemanları ABD’de 10 önde gelen kolejden seçiyor. Elemanları seçen Google sadece kolejlerin karizmasına önem verdiği için işe alırken yetersiz değerlendirmeye tabi tutuyor. Bu durumda Google’da işe başlayanların çoğu kalifiye eleman statüsüne girmiyorlar.
Projelerin değerlendirilmesi engellenebiliyor
Google bireysel rekabetin çok sert yaşandığı bir iş ortamına sahip. Bu durumda projelerin birimlerde kabul edilmesi uzun zaman alıyor ve neredeyse imkansız hale geliyor. Üst mevkide çalışanlar yeni işe başlayanların projelerini onaylamıyor, ya da tamamen kendi projeleriymiş gibi sunabiliyorlar. Proje sahibinin bundan haberi çok geç oluyor.
Google sadece ölçümlediği gelişmeleri hayata geçiriyor
Rakamlar Google için çok şey ifade ediyor. Şirkette deneysel hiçbir girişim yapılmıyor. Her yeniliğin matematik tutarlı ve ikna edici sonuçlarının hesaplanması gerekiyor. Bu noktada deneysel hesaplamalar çok önemsenmiyor. Eğer bir projeyi sunarken kullanılabilirliği, hata payı ya da piyasa değerini net ve kesin rakamlarla veremiyorsanız projenizi kabul ettirmeniz mümkün değil.
Aralıksız çalışılıyor
Google’da da tıpkı Facebook’ta olduğu gibi telefonunuzu kapatıp tatil yapmanız mümkün değil. O telefon hep açık olmak zorunda. Günün her saati hatta uyurken bile işe çağırılabiliyorsunuz. E-Postalar da anında yanıt vermeniz bekleniyor. Bu durumda Google çalışanların tüm hayatı oluyor.
Kimse dürüst değil
Forumlarda en çok şikayet edilen konulardan biri de iş arkadaşlığı ve dürüstlük kavramı. Yapılan eleştirilere göre Google projeleri takımlar halinde geliştirilse de bireysel çıkarlar ön planda tutuluyor. Kimse birbirine itiraz etmiyor, yapılan işlerle ilgili hep olumlu eleştiriler geliyor. Bir projeyle ilgili açık noktalar ve hatalar beyan edilmiyor. Böylece proje sahibinin başarısız olması hedeflenmiş oluyor. Grup çalışmalarında bu tür durumlarda grubun değil geliştirici bireylerin başı yanıyor.
Keyfe göre iptaller çok sık yaşanıyor
Bir projenin iptali ile ilgili asla tatmin edici bir açıklama gelmiyor. Projeler tamamlanma aşamasında bile iptal olabiliyorlar. Bir projeye harcanan zamanın değeri ve iş gücü hesaba katılmıyor. Demo sunumuna hazır projeler bile sebep gösterilmeden iptal olabiliyor.
Yöneticiler mevkilerini hak etmiyorlar
Google’da yükselmek zor, ancak yükselen yöneticilerin işlerini ne kadar layıkıyla yerine getirebiliyor olmaları da tartışma konusu. Google çalışanlarının yüzde 60’ı yöneticilerinin yöneticilik vasfı ve teknolojik altyapısı olmadığı düşünüyor.
İş alımlarda stereotipik seçimler
İşe alınan insanların çoğu bir fabrikadan çıkmışçasına aynı özelliklere sahip. İşe alımlarda özellikle bir “çalışan” şablonuna dikkat ediliyor. Sanki aynı işçi birçok bölümde çalışıyormuşçasına monoton bir havaya şahit olabiliyorsunuz. Google çalışanları birbirlerinden karakter özellikleriyle çok ayrışmıyorlar. Tüm Google robotlarla dolu gibi görünüyor. Google kampüsünde konuştuğunuz her farklı kişi sizde "daha önce bu adamla konuşmuştum galiba" hissi uyandırıyor.
Google’da çalışmak bir referans olmayabiliyor
Google’da çalışmak tamamen çalışanın kendini dış dünyaya kapatması anlamına geliyor. Dış dünyayla ilişkiniz tamamen kesiliyor. Google dışında ne olup bittiğini hiç takip edemiyorsunuz. Gerçek dünyada meydana gelebilecek iş fırsatlarını takip etmek bir hayal olabiliyor.
Son söz
Bu eleştiriler Google’da hala çalışan kişilerin eleştirileri. Aralarında bazı işten ayrılmış Googlezedeler de var ancak çoğunlukta değiller. Ama her gülün bir dikeni vardır diyerek Google’a koşanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla.
Facebook’da Çalışmak mı? İşte Çalışanların Yaşadığı 15 Korkunç İş Tecrübesi