Google'a Görünmeyen 'Karanlık İnternet' ve 13 Korkunç Gerçek
Google tarafından ulaşılamayan 'Karanlık İnternetin' tüm internet altyapısının yüzde 96'sını olşturduğunu biliyor muydunuz?
İnterneti bildiğinizi mi düşünüyorsunuz? Size sadece internetin yüzde 4’ünü bildiğinizi söylersem tepkiniz ne olur? Şaşırır ve ‘ne diyor bu?’ tepkisi verirsiniz değil mi? Ama gerçek bu, kullandığımız internet sadece tüm ağın yüzde 4’ünden oluşuyor. İnterneti bir buzdağı gibi düşünebilirsiniz. Görünen kısmının onlarca kat fazla kütlesi suyun altında kalır ve giderek genişleyerek derinlere ulaşır. İnternetin görünen kısmının altında kalan derin internete ‘Dark Web’ yani karalık internet adı veriliyor. Tıpkı karanlık sokaklara gece yarısı girmeye korktuğumuz gibi, karanlık internetin sokaklarından da korkmak, hatta oldukça uzak durmak gerekiyor.
Karanlık internette neler oluyor
Evrende her şeyin bir zıttı olduğu felsefesiyle yola çıkacak olursak, siyah ve beyaz, iyi ve kötü, yüksek ve alçak kavramlarının aynısının internet üzerinde de yaşandığını söylemek yanlış olmaz. Şu anda tarayıcılarınızla gezinti yapıp türlü haber, sosyal ağ, film, müzik ve bunlar gibi milyonlarca siteye ulaştığınız internet bu buzdağının sadece görünen yüzünü oluşturuyor. Google’ın aramalarda saydığı milyarca web sitesinin karanlık internetle hiçbir alakası yok. Zaten karanlık internet Google tarafından da indekslenemiyor. Karanlık internete girmek için farklı Proxy ayarları, vekil sunucular, farklı donanımlar ve yazılımlara ihtiyaç var. Karanlık tarafa geçmek öyle kolayca olmuyor.
Bütün dünya güvenlik kuvvetleri karanlık internetin peşinde
FBI karanlık interneti çok dikkatli izliyor. Özel tarayıcılar, VPN ya da aşırtma hesaplar kullanamayan herkes FBI’ın bu izleme ağına takılıyor. Karanlık internette neler oluyor da bu kadar çok dikkat ediliyor diye soracak olursanız, cevabı neler olmuyor ki şeklinde verilebilir. Dünyanın tüm gizli servislerinin dinlemek ve izlemek için özel bir çaba harcadığı karanlık internette bakın neler oluyor.
1-Tonlarca uyuşturucu pazarlığı yapılıyor. Güney Amerika’daki kartellerin en sevdiği mecra karanlık internet. Bütün uyuşturucu trafiği artık buradan yönetiliyor.
2-Kara para aklama ve sahte para pazarlaması için ideal ortam sağlıyor. İçinden para geçen bütün dolandırıcılıkların merkezi burada. Sahte para pazarlayanlardan, kara para aklayan karanlık örgütlere kadar hepsi burada dolaşıyor ve müşteri arıyorlar.
3-Sahte belgeler pazarı; karanlık internette tüm dokümanların sahtesini yapabilen irili ufaklı oluşumlar var. Bu oluşumlar gerekli evraklar için belli ücretleri gizli yollardan ya da BitCoin aracılığıyla tahsil ederek işlemlerini tamamlıyorlar.
4-Adeta cephanelik gibi bir yer. Karanlık internet tüm ebatlarda silah kaçakçılığının yapıldığı, farklı değiş tokuşların gerçekleştirildiği web sitelerini de bünyesinde barındırıyor. Sadece silah değil cephane ve patlayıcı da bulmak mümkün.
5-Hitman Contracts burada asla bir oyun değil. Evet, karanlık internetin en korkunç yanlarından biri de kiralık katillerin burada cirit atıyor olması. Üstelik bunları açık artırmayla kiralamak mümkün. Detay vermeye gerek yok. Durum ortada.
6-Organ karaborsası; karanlık internette organ mafyasının izini süren FBI bu konuyla ilgili olarak sadece 2014 yılında bir çift gözün 150 bin dolardan alıcı bulduğunu saptamış. Sağlam bir kalp ise 120 bin dolardan alıcı bulabiliyor.
7-Kripto para birimini duydunuz mu? Karanlık internet asla gerçek para birimi kullanmıyor. Karanlık internet devamlı kurlarını şifreliyor, bu yüzden neyin ne olduğunu anlamak son derece zorlaşıyor. Özellikle BitCoin bu noktada en çok kullanılan birim ancak bu bile tamamen şifrelenerek kullanılıyor.
8-Kurşun geçirmez web siteleri. Devamlı uluslararası güvenlik birimlerinin takibinde olan karanlık internet elbette standart web alt yapıları kullanmıyor. Bu tür web sitelerini bildiğiniz yollardan inşa edebilmek ise mümkün değil. Son derece farklı yetenek ve bilgi gerektiriyor. Dünyanın tüm hackerlerinin burada olduğunu düşünürsek, bu insanların yıkıcı olamayıp yapıcı oldukları tek konunun bu olduğunu kestirmek güç değil. Bu adamlar neyin, nasıl olduğunu iyi bildiklerinden meraklısına son derece güvenli web siteleri inşa edebiliyorlar.
9-Bulut bilişimin karanlık tarafı. Ancak burada bulutlar bembeyaz değil. Karanlık internetin kendine has bir bulut altyapısı var ve bunu geçebilmek, içine bakabilmek mümkün değil. Burada dünyanın en tehlikeli bilgileri saklanıyor, suçları işleniyor.
10-Garip arama motorları; suça yeni başlayanlar ve bağlantıları olmayanlar bu arama motorlarını kullanıyorlar. Bu arama motorlarına normal tarayıcılardan ulaşmak imkansız. Zaten denemeye kalkışırsanız İnterpol’ü 24 saat içinde kapınızda bulmanız olası.
11-Kiralık hackerler; bir siteyi kendi başına çökertemeyenler bu karanlık sokaklarda bu işi temiz bir biçimde yapabilecek insanları kolayca bulabilirler. Ancak bedellerini ödemek tuzluya mal olabildiği gibi, hayat boyunca şantaj olarak geri dönebiliyor. Bu evrende her hangi bir servis bir defa elini kaptıran, kolunu geri alamıyor.
12-Birçok milletten suçlu var. FBI kayıtlarına göre karanlık internette, köşe bucak saklanarak faaliyet gösteren en az 50 milletten suçlu var. Bu da dünya milletlerinin 3’te birine denk düşüyor. Her lisanda suç işlenebiliyor veya organize olunabiliyor.
13-Karanlık internete giren merakını tatmin edip çıkamıyor. Orada bıraktığınız izler mutlaka sürülüyor. Çok özel donanımlar ve tarayıcılar sayesinde biraz güvende olabiliyorsunuz. Ancak bu bile yeterli olmuyor. FBI görmese de karanlık yapılanmaların takibinden kurtulmak imkansız.
Karanlık internet gerçekten ürkütücü bir boyuta sahip. Bu buzdağının derinliklerini keşfetmenin ağır bedelleri var. Ancak internetin bildiğimiz yüzünden daha farklı bir yüzü de olduğunun bilincini taşımak ve buna göre önlemler almak gerekiyor. Karanlık ve aydınlığın her zaman savaş içinde olduğunu hatırlayarak, bu ürkütücü dev oluşumu hayatımızdan uzakta tutmak için kişisel verilerimizi her zaman güvence altına almamız gerektiğini unutmamamız gerekiyor.
2015'in En İyi Antivirüs Programları