Google Play Store ve Apple Store Arasındaki Savaşın Tarihi ve Son Durum
Son yapılan analizler Google Play ve App Store'un rekabet durumunu ortaya çıkarıyor.
Mobil cihazlar hayatımızın bir parçası olmuşken, uygulamaları bu yaşam tarzımızdan ayrı tutamayız. Mobil uygulamaların en büyük iki kaynağı ise Google ve Apple’ın uygulama mağazaları. Google Play ve Apple Store arasındaki kıyasıya savaş aynı zamanda akıllı telefon pazarında da bir ölçüt olarak gösterilebilir. Son yapılan analizler bakın her iki mağazanın da durumunu nasıl ortaya çıkarıyor.
Hem Google Play, hem de Apple Store birbirine benzer, hatta aynı marka ve isim altında milyonlarca uygulamayı raflarında barındırıyorlar. Öte yandan bu uygulamalar birbirlerine benzer olsalar dahi, tek farkları değişik işletim sistemlerinde çalışıyor olmaları değil. Pazarlamadan tasarıma kadar pek çok değişiklik gösterebiliyor, bazı farklı uygulama özellikleri de barındırabiliyorlar.
Genel tarih ve genel istatistikler
Her iki uygulama mağazasın gelen rakamlarına şöyle bir göz gezdirmekte fayda var. Çünkü kim ne derse desin sonuç olarak matematik yalan söylemez.
Apple, mağazasını 3G’ye geçtiği yıl olan 2008’de açtı. 2008 yılında mağazasında sadece 500 adet uygulama vardı. Bu uygulamalar 3 ay içinde 3 bin adede ulaştı ve 100 milyon kere indirildiler. 2012 yılında ise 550 bin uygulama tam 50 milyar defa telefonlara indirildi. 2014 yılının sonuna gelindiğinde Apple Store 85 milyar indirmeyi geçmiş ve 1.4 milyon uygulamayı bünyesinde barındıran dev bir mağaza olmuştu. Ancak bu 1.4 milyon uygulama çok kesin bir rakam değil. Analistler 1.2 milyon kadar olduğunu iddia ediyorlar.
Uygulama marketlerinde 2015 ilk çeyrek raporu yukarıdaki gibi analiz ediliyor.
Google ise uygulama mağazasını 2008 yılında bir avuç uygulamayla açtı diyebiliriz. Ancak son derece hızlı büyüdü. 2009 yılında 2 bin 300 uygulaması olan mağaza, 2010 yılında 80 bin uygulamaya ulaşmıştı bile. İndirilme sayısı da aynı dönemde 1 milyarı buluyordu. Ancak 2011 yılında Google Play Store daha sonra büyük rakibi olacak Apple Store’un çok gerisindeydi. Dezavantajları vardı; örneğin dağınıktı, kontrollü değildi ama giderek yoğunlaşan talep devam ediyordu. Daha önce Android Market olan adını 2012 yılında Google Play olarak tescillemesinin ardından Google Music ve Google eBook Store’u da bünyesine katarak Apple’ın rakamlarına ulaşmayı başardı. Mağazasını da toparlayıp düzenlemeye başladı.
Bugün Wall Street Journal raporlarına göre Google Play, Apple Store’dan yüzde 70 daha fazla indirilme oranına sahip ve daha çok uygulama barındırıyor. Ancak Apple Store en çok parayı kazanıyor. Apple’ında geliri Google Play’den yüzde 70 daha fazla. Özellikle Türkiye, Brezilya, Endonezya ve Meksika Apple Store gelir olarak önde ancak indirilme sayısında Google’ın yine gerisinde kalıyor.
Uygulama geliştiricileri cephesi
Apple ürünleri kullanıcıları genellikle yüksek gelirli insanlar. Bu yüzden yapılan uygulamalar ve geliştirilen cihazlar pahalı olsalar da alıcıları çok fazla. Çünkü böylelikle insanlar yüksek sınıf kriteri oluşturan bir isme sahip olabiliyorlar. Uygulama geliştiriciler Apple için bu kriteri göz önünde bulundurarak hareket ediyorlar. Apple uygulamaları da en az cihazları kadar pahalı.
Elbette Android cihazlarda da yüksek standartlı ürünleri var. Samsung Galaxy S6 Edge özellikle bu konuda çıtayı çok yükselten bir ürün oldu. Ancak 100 dolardan 300 dolara kadar Android telefon bulmanın mümkün olduğu piyasada, elbette uygulama geliştiriciler yaptıkları uygulamalar için fahiş fiyatlar talep edemezler. Zaten etmediler de, bu noktada sürümden kazanmayı tercih etmeleri doğal görünüyor.
Android ve iOS uygulamalar ve işletim sistemleri arasındaki Pazar savaşı hiç bitmeyecek. Bu rekabetin teknolojik olarak büyük faydası var, burası kesin. Rekabetten doğan gelişmeleri izlemek bile çoğu zaman bu cihazlara sahip olamasak da keyifli oluyor.
Android Market'in Yerini Alan Google Play'deki Yenilikler
Uygulama Pazarında iOS ve Android Arasındaki Açık Kapanıyor