Google Play, Android akıllı telefon ve tablet sahiplerinin uygulamalarını indirmek ve yeni uygulamalar keşfetmek için kullandıkları resmi ve en önemli kaynak. Dolayısıyla herhangi bir ihtiyaç olduğunda ilk bakılan yer olması, onu çocuklu mobil cihaz sahipleri için biraz da tehlikeli hale getiriyor diyebiliriz.
Zira çocuklar mobil cihazları ellerine geçirdiklerinde, bazen sadece oyun oynamakla ya da internette dolanmakla kalmıyorlar. Zaman zaman yeni uygulama ve oyunlar arama, uygulama satın alma gibi işlemleri de gerçekleştirdikleri için ebeveynler zorda kalabiliyorlar. Sizin için hazırladığımız bu rehberimizde çocuklarınızın Android cihazlar başındaki Google Play eylemlerini kısıtlamak için neler yapabileceğinize biraz değinmeye karar verdik.
Google Play üzerinde pek çok zararlı içeriğin var olduğu bir gerçek. Her ne kadar Google bu zararlı sayılabilecek ve yetişkinlere yönelik uygulamaları elinden geldiğince engellemeye çalışsa da bu her zaman mümkün olmuyor ve çocuklar görmemeleri gereken uygulamalarla karşılaşabiliyorlar. Bu uygulamaların görünmesine engel olmak için tek yapmamız gereken içerik filtrelemesini aktif hale getirmek.
Bunu yapmak için ilk olarak cihazımızda yer alan Google Play Store uygulamasına tıklıyor ve giriş yapıyoruz.
Google Play Store'un sol menüsünü açtığımızda karşımıza "Ayarlar" adlı bir buton çıkacaktır. Bu butonu kullanarak gerekli ayarları barındıran ekrana geçiş yapacağız.
"Kullanıcı denetimleri" kategorisinin altında yer alan "İçerik filtrelemesi" seçeneğine giriş yapmamız filtreleme seçeneklerini görüntülemek için yeterli.
Burada yer alan seçenekler kademe kademe ayarlandıkları için kendiniz ve çocuğunuza en uygun seçeneği deneyerek bulmanız yerinde olacaktır. Eğer herhangi bir şekilde uygunsuz olacak tüm içerik türlerini filtrelemek ve engellemek isterseniz "Yüksek olgunluk gerektiriyor" seçeneğini aktif hale getirdikten sonra "Tamam" butonuna basabilirsiniz.
Bir önceki ekranda yer alan "Satın almalarda şifre gerekli" adlı bölüme tıkladığımızda ise bizden izinsiz satın alma seçeneklerinin kullanılmasını engelleyebiliyoruz.
Burada yer alan "Bu cihazda Google Play'den yapılan tüm satın alma işlemleri için" adlı seçeneği aktif hale getirerek her satın almada şifre talep edilmesini sağlayabilir, isterseniz bunu "30 dakikada bir" seçeneğiyle biraz daha özgürleştirebilir yahut "Hiçbir zaman" seçeneğiyle en kolay ve hızlı şekilde satın almaların kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Google Play maalesef çocuk denetimleri için daha fazla seçenek sunmuyor ve bu nedenle diğer güvenlik uygulamalarına ihtiyaç duymanız muhtemel. Yine de bu seçeneklerin sizi pek çok dertten kurtarabileceğini söyleyebilirim.