Google bir teknoloji şirketi olarak bilinse de, aslında bir reklam pazarlama kuruluşu olarak da tanımlanabilir. Google kullanıcıları hakkında aklınıza gelebilecek her türlü bilgiyi reklam ajanslarına pazarladığı için bu tanımı yapmak hiç de yanlış değil.
Google teknoloji şirketi olarak nam salsa da, tek yaptığı iş Android işletim sistemini, arama motorunu, ya da elektrikli arabaları tasarlayıp geliştirmek değil. Bunlar Google’ın sadece yan ürünleri ve çalışmaları. Google esas olarak kullanıcı verilerini reklam pazarlama şirketlerine ve dev reklam ajanslarına satarak da çok büyük bir gelir kazanıyor.
Google Bilgilerimizi nasıl alıyor?
Aslında bunu zorla yaptığını söylemek son derece yanlış. Hiçbir Google servisi kullanmazsanız bilgilerinizi Google’a vermiş olmazsınız. Ancak Google ürünü kullanmamak diye bir seçenek var mı, ona bir bakmak lazım. Bugün akıllı telefonlarımızda Android kullanıyorsak, arama motorumuz Google ise üstüne bir de Chrome tabanlı bir tarayıcımız varsa, bilgilerimizi Google'dan saklamamızın imkanı yok.
Google ne düşündüğümüz nasıl biliyor?
İlgi alanlarımız ve tüketim alışkanlıklarımız Google tarafından kolaylıkla takip diliyor. İhtiyaçlarımız, politik görüşlerimiz, dini inancımız hep Google tarafından takip ediliyor. Bunu Google Arama Motoru, Google Chrome tarayıcı, Gmail ve Google Ads ile kolaylıkla analiz edebiliyor.
Google internette ne yaptığımızı nasıl biliyor?
İnternete girince ne yazıyoruz, kime yazıyoruz, ya da ne seyrediyor ve ne dinliyoruz, Google tarafından yine kolayca takip edilen eylemlerimizden sadece birkaçı. Bunu denetleyebilmek için Google Arama, Chrome, Gmail, Google Haberler, Google +, Google Dokümanlar, YouTube, ve Google TV kullanıyor olmamız yetiyor.
Google nereye gittiğimiz de biliyor
Bugün en son neredeydik, oradan nereye gittik Google’da hep kayıtlı. Nereye gitmeyi planladığımız, nerede çalıştığımız, nerelerde takıldığımız, evimizin nerede olduğu ve kimlerle görüştüğümüzü Google, biz unutsak da unutmuyor. Tüm bu veriyi Google Hangouts, Google Maps, Google Street View, Android işletim sistemi ve Arama -Chrome-Gmail üçlüsünü de kullanarak Google’a biz sağlıyoruz.
Google kiminle ne hakkında konuştuğumuzu da biliyor
Bu bize biraz ürkütücü gelse de evet, Google’ın bunlardan da haberi var. Ne hakkında konuşuyoruz, nerede konuşuyoruz, kiminle konuşuyoruz, sesimizi neye benziyor, hangi lisanda iletişim kuruyoruz, kaç lisan biliyoruz, kime e-posta gönderiyoruz ve bu postalarda ne yazıyoruz Google’ın bunlardan da haberi var. Bunun için yine Arama -Chrome-Gmail üçlüsünün yanı sıra Hangouts, Google Çeviri, Google Voice, YouTube ve Picasa Google’ın takip enstrümanları olarak öne çıkıyor.
Google harcadığımız paranın da farkında
Nereden alışveriş yaptığımız, ne kadar para harcadığımız, neler satın aldığımızdan Google haberdar. Alışveriş yaptığımız zaman düzeni, kişisel para harcama kapasitemiz, kredi kartı borçlarımız hep Google tarafından veri tabanlarında kayıtlı duruyor. Google bunun için de Google Checkout, Google Search, Google Wallet (Cüzdan), Google Play ve Google Shopping gibi uygulamalar ve altyapılar kullanıyor.
Google kişisel verilerimizi ne yapıyor?
Google Chrome, Google Arama ve Gmail üçlüsünün yanına bir de Android işletim sistemini eklediğimizde, kaçarı yok her noktada kontrol altındayız. Bunca veri reklam şirketlerinin pazarlama odaklı hedefler oluşturmak için seve seve canını bile vereceği dev bir potansiyel müşteri listesi anlamına geliyor. Doğal olarak Google bu verileri onlara pazarlıyor. Google hakkımızda daha net ve gerçek kullanıcı alışkanlığı veri tabanları oluşturmak için geçtiğimiz 15 yıl içinde tam 150 şirketi bünyesine kattı. Bunlardan bazıları kullanıcıya doğrudan ulaşabilen ve veri madenciliği yapan bildiğimiz uygulamalar olduğu gibi, reklam verisi düzenleyen kuruluşlardan oluşuyor. Aşağıdaki basit tablo, Google’ın internet üzerinden bizi hangi şirketleri vasıtasıyla takip ettiğinin küçük bir örneği. Daha doğrusu buzdağının görünen kısmı.
Google Bizi Takip Etmesin Diyorsanız İşte 4 Süper Alternatif
Google Photos ile Kişisel Bilgilerimiz Neden Güvende Değil? İşte Sebepleri
Android Telefonlarınız Wi-Fi Geçmişinizi İzliyor Olabilir
Google Chrome Tarayıcıyla Evleri Dinliyor İddiası Ortaya Atıldı