İnternet dünyası, sayısı milyarları geçen web sitelerinin ürettiği devasa bir bilgi okyanusu. Bu devasa bilgi okyanusunda arama sonuçlarında bulunabilir olmak adına verilen amansızca uğraşının genel adı ise SEO, yani arama motoru optimizasyonu olarak ifade ediliyor. Google yaptığı son yenilikle uçsuz bucaksız teorilerin havada uçuştuğu SEO sektörünün cevabını aradığı sorunun izahını da en net bir biçimde yapmış oldu.
"Google'da Siteniz" Özelliği Ne İşe Yarıyor?
Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, hizmete sunduğu bu özellik sayesinde Google Webmaster Tools kullanan ve web sitesini bu araca kaydeden kullanıcıların arama sonuçlarında ilgili anahtar kelimede web sitelerinin de durumunu gösteren bir bilgi kutucuğu gösteriyor. SEO destek hizmeti veren servislerin "sıra bulucu" diye adlandırdıkları araca ihtiyacı sonlandıran bu güzel yenilik, bunun yanında geçmişe yönelik rapor sunmasıyla da dikkat çekiyor.
Google İyi Bir SEO İçin Neyi İstiyor?
Normalde bu tür tavsiyeleri kendini "SEO Uzmanı, Seo Ustası" olarak adlandırılan kişilerden okuyoruz. Hatta pek çok kimse bu tavsiyeleri edinebilmek için para dahi harcıyor. Belki de ilk kez bu önemli sorunun cevabını ilk ağızdan bizzat Google'dan öğrenmiş olacağız.
Google'da Siteniz ifadesinin hemen altındaki "Geliştirme yollarını göster" ek kutusunu açtığımızda Google'ın tavsiyelerine ulaşabiliyoruz. Gelin bu tavsiyelerini anlamaya çalışalım, Google içerik üreticilerden neler bekliyor?
Aranma hacmi olan konularda içerik üretmek
Bilindiği üzere Google Trend servisiyle anahtar kelimelerin aranma yoğunluğunu tespit edebilmek mümkün. Google, web sayfasından duyurduğu tavsiye listesinde içerik üreticilerine talebi olmayan konularda arzın olmasının pek bir fayda getirmeyeceğini sarsparilla esprisiyle açıklıyor.
Güncel olmak
Ayda yılda bir güncellenen sitelerle ne denli bir başarı elde edilebilir ki? Google bu tavsiye listesinde sık güncellenen sitelerin avantajlı olduğuna açıkça dikkat çekiyor.
Doğal yollardan web sitemize link verilmesi
Bu yazımızı hazırlarken SEO'ya dair vurucu bir cümle okuyabilseydim sizlerle paylaşıp kaynak verecektim. İşte Google'ın istediği de bu. İçeriğin kalitesinin bir ölçütünü de referans olarak gösterilmesi olarak değerlendiriyor Google. Fakat ne yazık ki pek çok içerik üreticisi ve web geliştiricisi bu konuyu yanlış anlayarak hoyratça önüne gelen her siteye linklerini yazarak "sitemize tıklayın" mesajları bırakmakta. Bu fiil bir nevi spammer faaliyeti olup web sitemize fayda sağlamaktan ziyade büyük zararları bulunmaktadır.
Belli bir konuya odaklanmış, doyurucu, zengin içerikler hazırlamak
Tıklatma kurnazlığının Google nazarında hiçbir kıymeti harbiyesi yok. A başlığını atıp B'de C'de dolanmak, yazıyı anahtar kelimelerle dolgu cümlelerle bezemek maalesef başarıyı getirmiyor. Google bizden ele aldığımız konuyla ilgili kapsamlı içerikler hazırlamamızı öneriyor. Ele aldığımız konuyla ilgili gerekli olan tüm detayları yazımızda sunmak oldukça önemli. Yazımızı görsellerle zenginleştirmek oldukça önemli fakat yazımıza eklediğimiz görsellerin doğru ölçüde ve doğru yerde konumlandırılması, alt etiketi ve açıklamalarına konuyla ilgili alakasının yazılması büyük önem taşıyor.
YORUMLAR