Google Chrome her ne kadar en sevilen web tarayıcıları arasında yer alsa da, zaman zaman tarayıcının üzerine yüklediğimiz eklentiler yahut haberimiz olmadan açılan işlemler sebebiyle çeşitli yavaşlıklarla karşılaşmak da mümkün oluyor. Bunların önüne geçmek için kullanılabilecek yöntemlerden bir tanesi de Google Chrome Görev Yöneticisi. Dilerseniz ilk olarak bu yöneticinin ne işe yaradığına kısaca bir göz atalım. Elbette ilk önce Google Chrome’u bilgisayarınızda kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Google Chrome Görev Yöneticisi Nedir?
Görev Yöneticisi’nin en büyük görevi, Chrome üzerinde katmanlı şekilde çalışan farklı sekmeleri ve işlemleri düzenleme imkanı sunmak. Bu imkan sayesinde tarayıcınızdaki herhangi bir işlem takıldığında ve çalışmaz hale geldiğinde, diğer işlemlerin etkilenmesi imkansız hale geliyor ve tam bir tarayıcı kilitlenmesi yaşamadan bu sorunun üstesinden gelebiliyorsunuz. Son yıllarda Windows işletim sisteminin de bu sistemi kullandığını ve Windows 98 dönemlerindeki tam sistem kilitlenmesinin artık neredeyse hiç yaşanmadığını da hatırlamak gerekiyor.
Google Chrome Görev Yöneticisi Ne İşe Yarar?
Görev yöneticisini hem varolan aktif işlemlere göz atmak, hem de bu işlemleri sonlandırabilmek için kullanıyoruz. Her ne kadar Chrome genellikle sonlanması gereken işlemleri bize haber verse de, uyarı vermediği zamanlarda çok sistem kaynağı tüketen operasyonları kapatmak da bize kalıyor. Ancak maalesef çoğu kullanıcının böyle bir aracın varlığından bile haberi yok.
Google Chrome Görev Yöneticisi Nasıl Kullanılır?
Görev yöneticisini kullanmak için ilk olarak tarayıcımızın sağ üst kısmında yer alan üç çizgi işaretine tıklıyoruz ve açılan menüden “Diğer araçlar” seçeneğine geliyoruz. Bu seçeneğin altında “Görev Yöneticisi” butonu var ve ona basarak devam ediyoruz. Dileyen kullanıcılar shift+esc kombinasyonuyla klavyelerini kullanarak da görev yöneticisini açabilirler.
Görev yöneticisini açtıktan sonra tek yapmanız gereken sonlandırmak istediğiniz işlemi seçtikten sonra sağ alt kısımda bulunan “İşlemi bitir” butonuna basmak.
İşlemi sonlandırmadan önce işlemlere sağ tıklayarak onlar hakkında hangi verilerin sunulacaklarını da belirleyebiliyor ve böylece belli kriterlere de göz atabiliyorsunuz.
İşlem sonlandıktan sonra sonlandırılan şey bir sekmeyse karşınıza “Bu artık iflah olmaz!” ekranı gelecektir. Dilerseniz bu sekmeyi artık kapatabilirsiniz.
Peki Performans İçin Hangi İşlemleri Sonlandırmak Gerekiyor?
Bu konunun tek bir yanıtı yok ancak tarayıcınızda bir yavaşlık hissediyorsanız ilk yapmanız gereken, görev yöneticisindeki işlemler içerisinden çok bellek, işlemci ve ağ kullananlara göz atmak. Eğer sıradışı bir şekilde bu üçünden birisini kullanan bir sekme, uygulama veya eklenti görecek olursanız hemen o işlemi sonlandırmanız yerinde olacaktır.
Doğru bir sonlandırma kararı verdiyseniz tarayıcınız normal performansına dönecektir. Eğer yavaşlık devam ediyorsa Chrome içerisinden başka bir işlemi sonlandırmayı deneyebilir, yahut Windows’un arkaplanında çalışan programlara da göz atabilirsiniz.
Eğer performans sorununuzun kesinlikle Chrome’dan kaynaklandığını düşünüyorsanız burada yer alan farklı seçenekleri değerlendirmeyi unutmayın!