Tarayacılar pazarının büyük bir kısmını ele geçirmeyi başaran Google Chrome, geçtiğimiz günlerde Windows için 64-bit versiyonunu piyasaya sürdü. Windows işletim sisteminin 64-bit versiyonunu kullananlar için optimize edilen tarayıcıyı bu yazyıyla yakın mercekle inceliyoruz.
Öncelikle Chrome 64-bit versiyonunu kimlerin kullanabileceğini anlatmakta yarar var. Windows 7 ve üzeri bir işletim sistemine sahip 64-bit işlemcisi olan herkese açık olan Google Chrome 64-bit, eski 32-bit versiyonunda çok mu farklı? Aslında aradaki farkı yaratan şey tarayıcıların arasındaki farktan ziyade işletim sisteminin neden olduğu farklılıklar. Google Chrome'un 64-bit versiyonunun çıkmasındaki başlıca sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hız: 64-bit işlemciler 32-bit işlemcilerden daha hızlılar ve bu hızlı altyapıyı bir tarayıcıyla kullanmak sadece mantıklı bir çıkarım olabilirdi. Google, performansın %25'e kadar arttığnı iddia ediyor.
- Güvenlik: 64-bit Windows işletim sistemleri 32-bit versiyonlarından kısmi de olsa daha güvenliler. Özellikle Windows 8 kullananıcıları işletim sisteminin sağlamış olduğu ek hizmetlerden faydalanıp hacker saldırılarına karşı daha korunaklı oluyorlar.
- Süreklilik: Google'ın sözünden yola çıkacak olursak 64-bit Chrome tarayıcısı 32-bit vers,yonuyla kıyaslandığında çöküş sayıları %50'ye kadar azalmış. Bu son derce ciddi bir gelişme, çünkü Google Chrome zaten nadiren çöken bir tarayıcıydı.
Google Chrome 64-bit Görünümü ve Hissiyatı
Eğer tasarım değişikliği yüzünden alışmakta zorluk yaşayacağınızı düşünüyorsanız boşuna endişe etmeyin, çünkü görünürde herhangi bir değişiklik yok. Sade kullanıcı arayüzü ile gücünü göstermeyi tercih eden alışkanlıklarını bozmuyor ve sevdiğiniz tarayıcının aynı şekilde kullanılmasına olanak tanıyor. Görünümünden, kullanımından ayarlarına kadar her şey tamamen aynı ve öğrenmeniz gereken bir yenilik yok.
Performans Karşılaştırması
64-bit Google Chrome tarayıcısının daha iyi olup olmadığını merak edenlere sadece hissiyatı değil, rakamları da dizmemiz gerektiğini biliyoruz. Ne de olsa anlamlı bir farkı hissetseniz de detaylarıyla farkı anlamanız sizi daha mutlu kılacaktır. Herhangi bir eklentisi olmayan bir 32-bit Google Chrome testinden sonra tarayıcı silinmiştir. Ardından aynı bilgisayara 64-bit versiyonu yüklenmiştir. Tarayıcıların açılış sürelerini incelemek adına her biri 10 kez açılıp kapanmıştır. İlk 6 açılışta 64-bit Google Chrome bariz bir şekilde daha hızlı açılırken 7'nci açılıştan sonra 64-bit tarayıcı ciddi bir şekilde yavaşlamaya başlıyor.
Google Chrome 32-bit, İşlemci ve RAM için daha hafif bir tercih olsa da 64-bit tarayıcının daha fazla işlemci gücü ve RAM harcaması modern bir bilgisayarı zorlamayacak seviyelerde. JavaScript ile işlem yapan her iki tarayıcı versiyonu için standart kullanıcının fark etmeyeceği bir aralık var ve 64-bit Chrome bu konuda az da olsa daha başarılı bir iş çıkartıyor. HTML5 ile uyum konusunda da her iki tarayıcı aynı seviyede. Bunun sebebi ise Google Chrome 37 ile gelen gelişmiş HTML5 desteğinin her iki tarayıcı için standart durumda olması. Ek olarak bu konuda Google Chrome'un rakipsiz olduğunu belirtmekte fayda var.
Google Chrome 64-bit Versiyonu Kullanılmalı Mı?
Her iki tarayıcı için performans bakımından gözle görülür veya alışkanlık değiştirecek bir farkın olmaması nedeniyle tercihleriniz en üstte belirmiş olduğum 3 maddeye bağlanıyor. 64-bit işletim sisteminin hızından, güvenliğinden ve sürekliliğinden faydalanmak istiyorsanız 64-bit Google Chrome tarayıcısı yarışı burun farkıyla kapatıyor. Google'ın ifadelerine göre yarıya inen çökme sayısı da etkili bir faktör. 64-bit işletim sistemi desteği de sizi dışarıdan gelecek saldırılara karşı daha korunaklı yapıyor. Çok büyük bir hız farkı olmadığı için ayağınız yerden kesilmeyecek olsa da daha güvenli ve stabil bir bağlantı bile 64-bit Google Chrome sürümünü tercih etmeniz için güçlü bir sebep.
YORUMLAR