Google Bunlara Çok Dikkat Ediyor!

Meta Açıklaması ve Meta Etiket kavramlarını sizler için açıkladık.

Murat UZUN -

Sayısı milyarı bulan web sitesi okyanusunda, içeriklerinizin arama sonuçlarında makul yerlerde olması için yapmamız gereken pek çok şey var. Nitekim bu konular teoriler hava da uçuşuyor, onlarca kitap yazılıyor. Haliyle bu konuyu bir yazıya sığdırmak takdir edersiniz ki mümkün değil ama temel iki hususu sizler için özetledik.

Meta Description Nedir?

En kısa ve basit tabiriyle üretmiş olduğumuz içeriğin 160 karakter boyutuyla sınırlandırılmış "özetidir." Zihninizde somutlaşması adına aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.

Sansasyonel ifadelerden kaçınarak içeriğinizle alakalı vurucu bir cümle meydana getirseniz, tıklanma oranınız o nispette artacaktır. İçeriğinizi kapsayacak türde ve tıklamaya teşvik edici olması önemlidir. "Tıklamaya teşvik edici olması" ifadesinin doğru algılanması gerek. Örneğin memur maaşlarına zam yapılmasının gündemde olduğu bir zamanlarda bu konuda bir içerik yazdığınızı düşünelim. Tıklansın diye de meta description kısmına "Memurlara zammın yanına 10 tane de ikramiye verilecek!" şeklinde bilgi girişi yaptınız. Kullanıcılar ilgi duyup sitenize tıklayacaklardır fakat sansasyonel bir bilgi olduğunu fark edecekleri için "hemen çıkma" dediğimiz durum gerçekleşecektir. Ziyaretçilerinizin belli bir süre kalmadan hemen sitenizi terk etmesi ilgili anahtar kelimedeki sıranızı sallantıya sokacaktır. Bu yüzden bu tür şeylere tevessül edilmemesi gerekiyor.

Öte yandan profesyonelce düşünüp tabiri caizse uyanık olmak gerekiyor. Can alıcı bilginin hiçbir zaman meta description bölümünde olmaması gerek! Örnekle açıklayacak olursak; örneğin ehliyet yaşı ile ilgili bir içerik hazırladınız. Meta description kısmına "Ehliyet alma yaşı 18'dir" şeklinde bir bilgi girişi yaparsanız kullanıcı henüz Google arama sayfasında iken istediği bilgiyi edinmiş olur. Haliyle web sitenizi tıklamaya ihtiyaç duymaz. Onun için "Ehliyet yaşı ile ilgili merakınızı giderecek haber" şeklinde açık kapı bırakan açıklamalar girmeniz mantıklı olacaktır. Google meta description bilgisini 160 karakterle sınırlandırmıştır. Bu yüzden boşluk dahil 160 karakteri geçmemeye özen göstermelisiniz.

Meta description içeriğinizi eklerden HTML editörünüzü aktif edip şu kodları yazarak girmeniz mümkün.

Wordpress kullanıyorsanız All in One Seo Pack eklentisini yükleyip aktif ettikten sonra resimde gösterilen kısma girebilirsiniz.

Meta Keywords Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgiye erişmek için arama motorlarını, arama motorlarında aradığımızı bulabilmek için ise "anahtar kelime" kullanmaktayız. (Örneğin "Arif'in Machester'a Attığı Gol" gibi) Google'da ürettiğimiz içerikle "alakalı" olan anahtar kelimeleri girmemizi ister. İşte buna terminolojik olarak meta keywords demekteyiz. Meta Keywords girerken anahtar kelimeler arasına virgül koyarak ayırmayı unutmamalıyız. (Örneğin en çok indirilen program, oyun indirme, download yapma gibi)

Meta keywords olarak girdiğimiz kelimelerin içeriğimizde sıkça tekrar edilmesi önemlidir. Öte yandan içeriğimizin uzunluğu ile de orantılı olması gerekmektedir. 50-60 kelimelik bir içerik için 15-20 anahtar kelime girmek kesinlikle size daha fazla ziyaretçi sağlamaz. Tam aksine Google bunu spam olarak algılar ve web sitemize ağır yaptırımlar uygulayabilir.

İçeriğimize meta keywords eklemek için HTML editörümüzü aktif edip şu kodları girmemiz yeterlidir.

Wordpress'imizi All in One Seo Pack eklentisiyle kullanıyorsak alt kısımdaki bu bölüme anahtar kelimelerimizi yazabiliriz
Bu gösterdiklerimiz ilk olarak yapılması gereken temel önlemler. Ancak konu göründüğünden daha derin olduğu için araştırmalarınıza devam etmekte fayda var. 

Google Adsense Hangi Durumlarda Yaptırım Uyguluyor? 

Google Karmaşık Arama Sorgularını Yapay Zekaya Emanet Etti

Benzer İçerikler

YORUMLAR