Google Adsense Hangi Durumlarda Yaptırım Uyguluyor?
Adsense hangi durumlarda ban koyuyor, alınabilecek önemler neler?
Web sitelerinin önemli gelir kapılarından biri olan Google Adsense’nin alan adı bazlı yaptırımlarına karşı alınabilecek önemleri ve itiraz yollarını bu yazımızda derlemeye çalıştık.
Sayısı milyarları aşan web site okyanusunda küçük ve orta ölçekli web site sahiplerinin en büyük arzularından biri de web sitelerinden düzenli bir gelir elde etmek. Bu noktada en çok başvurdukları sistem ise dünya devi Google’ın bu alanda hizmet veren servisi Adsense oluyor.
Google Adsense'e neden rağbet var?
Halk tabiriyle “kaşık ile verip kepçe ile almak” tabiri ile faaliyet gösteren reklam ağları web site sahiplerini tatmin etmiyor. Özellikle Türkiye’de faaliyet gösteren reklam ajansları yüzde 18 KDV ve yüzde yirmilik stopaj kesintisini de kazancın içinden düşerek web site sahiplerini zor durumda bırakıyor. Haliyle web site sahipleri ister istemez rotasını Google Adsense çeviriyor. Katı kurallarıyla, esnemez kriteriyle olumlu olumsuz pek çok eleştiriye Google Adsense görece sektörün lideri konumunda.
Google Adsense'in kuralları ihlal edenlere karşı yaptırımları neler?
Kriterleri üzerinde epeyce dirsek çürüttüğü, sağlam teknik alt yapısıyla hem reklamvereni hem de yayıncıyı korumaya çalışan Adsense’den ayda binlerce dolar kazanan yayıncılar bulunuyor. Webmaster camiası pek çoğunu bir "şehir efsanesi" olarak görse de, şu husus bir gerçek ki Adsense en çok kazandıran reklam platformu. "Uyanıklara" asla taviz vermeyen Google Adsense’in hesap bazlı ban, ve alan adı ban olmak üzere iki çeşit kriteri var. Bu yazımızda alan adı düzeyindeki yaptırımı masaya yatırmadan önce Google Adsensen Neden Ban Koyar? sorusuna cevap arayacağız. Elbette bu yazıda hepsini birden ele almak mümkün olmaz ama en azından önem arz edenleri sıralamakta fayda var.
1. Geçersiz Trafik: Yayıncıların gösterim oranını yükseltmek adına sahte, inorganik trafikleri sitesine yönlendirmesi Adsense’nin asla taviz göstermediği konular. Google sahte trafiği referal (trafiğin kaynağı) , trafiğin sayfa içindeki hareketleri ve sayfada kalma süresi gibi etmenleri göz önünde bulundurarak kolayca tespit edebiliyor.
2. Geçersiz Tıklama: Web site içinde "bize destek olmak için lütfen reklamlara tıklayın" gibi yönlendirici mesajlar, tanıdıklardan reklam tıklatma ricası gibi durumlara Google Adsense asla müsahama göstermiyor. "Google arkadaşımıza reklam tıklattığımızı nasıl biliyor?" diye düşünebilirsiniz. Bu tür durumlarda kullanıcı siteye girer girmez reklama yönelmek gibi standart bir davranış sergilediği için tespiti Google için çok zor değil.
3. Uygunsuz Reklam Yerleşimi: Sayfa başına izin verilen reklam sayısının aşılması, reklamların web sitesinin bir ögesiymiş gibi kamufle edilerek sunulması yine Google Adsense’nin sıklıkla yaptırım uyguladığı konular arasında.
4. Müstehcen İçerik: Google Adsense +18 içerik barındıran siteleri kabul etmiyor.
Alan adınınız Adsense'de neden yasaklı?
Bu konuda hizmet veren pek çok sistem var. Fakat en doğru sonuç veren bannedchecksite.com. Alan adı üzerinde reklam önizlemesi yaparak en doğru sonuçları veren bu sistemde sorgulama sonrası ekranda reklam görüyorsanız bahse konu alan adı Adsense’de yasaklı değildir. Fakat ekran boş çıkıyorsa bahse konu alan adı Adsense’de yasaklıdır. Bu tip alan adlarını satın almamanızı tavsiye ederiz.
Kuralları ihlal etmediğiniz halde alan adınızın yasaklandığını düşünüyorsanız itiraz yoluna gidebilirsiniz. Bu adrese gidip formu doldurmanız gerekiyor.
Bu girişiminizden sonra talebinize dair bir cevap e-postası alacaksınız. Yetkililerin direktiflerini uygulamanız halinde alan adınızı Google Adsense ile yeniden barıştırmanız mümkün olabiliyor.
Reklam Çerezleri Hayatımızı Nasıl Takip Ediyor? Ne İstediğimizi Nasıl Biliyor?