GOM Player mı Yoksa VLC Player mı?

GOM Player mı, VLC Player mı? Hangi medya oynatıcısını kullanmanız gerektiğine karar veremeyen PC kullanıcıları için oldukça ayrıntılı bir rehber hazırladık.

GOM Player mı, VLC Player mı? Hangisi daha iyi? Bu yazıda dünya genelinde çok büyük bir popülerliğe sahip olan iki medya oynatıcısını karşılaştırdık. Hazırladığımız yazıya göz atarak hangi programın daha iyi olduğunu görebilirsiniz. Beğendiğiniz uygulamayı indirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bilgisayarınızda yer alan videoları izleyebilmeniz için bir medya oynatıcı programına ihtiyacınız var. Günümüzde çok sayıda medya oynatıcısı bulunuyor. Bu hizmetlerin içerisinden iki adet uygulama ön plana çıkıyor. Bu programlar GOM Player ve VLC Player'dır.

VLC ile Video Formatı Dönüştürme Nasıl Yapılır?
YAZILIM

VLC ile Video Formatı Dönüştürme Nasıl Yapılır?

VLC, video formatı dönüştürme işlemi nasıl yapılır? Bu yazıda popüler medya oynatıcı üzerinden format dönüştürme işlemini nasıl uygulayabileceğinizi açıkladık.

Söz konusu iki program, dünya çapında oldukça büyük bir popülerliğe sahip. Kolay kullanım, başarılı arayüz ve çeştili özellikler ile ön plana çıkan programlar, tüm dünyada çok fazla sayıda kişi tarafından tercih ediliyor. Dolayısıyla bu durum, hangi programın daha iyi olduğuna yönelik kararsızlığı beraberinde getiriyor.

Pek çok kullanıcımızın hangi medya oynatıcısını kullanması gerektiğine dair büyük bir kararsızlık içinde olduğunu biliyoruz. Hızlı bilgisayarlar, yavaş bilgisayarlar, oynatılmak istenen dosya formatları, alışkanlıklar ve pek çok diğer değişkenin işin içine girdiğini dikkate alırsanız böyle bir kararsızlığın yaşanması elbette oldukça doğal.

GOM Player mı, VLC Player mı?

Kurulum sırasında VLC Player açık kaynak kodlu ve gönüllü olarak geliştirilmesinin avantajlarını yaşıyor diyebilirim. Kurulum dosyasını indirdikten sonra tek yapmanız gereken dosyaya tıklamak ve "ileri" butonuna basa basa devam etmek. Bu noktada herhangi bir program, toolbar ve benzeri reklam teklifleri olmadan gönül rahatlığı ile programı kurabiliyorsunuz.

GOM Player ise bu konuda biraz rahatsız edici olabiliyor. Kurulumda ilk olarak bir AVG Toolbar önerisi getiren programda, ileri butonuna basarak devam ederken dikkatli olmazsanız maalesef web tarayıcınıza toolbarı bulaştırmış oluyorsunuz. Aynı zamanda GOM Player kurulumu tamamlandıktan sonra bu sefer de GOM Audio'yu kurmak için size bir teklif geliyor. Bu tip şeylerden hoşlanmayanlar için GOM Player sınıfta kalıyor diyebilirim.

GOM Player'ın kullanıcı arayüzü VLC Player'a göre daha sade bir tasarıma sahip. Ayrıca daha koyu renkli bir yapıda olması da programın daha kaliteli görünmesine sebep oluyor. Ancak VLC Player'ın üst menüsünde sahip olduğu bölümler GOM Player'da sağ tık menüsünden ulaşılabilir hale geliyor ve bu da sağ tık menüsünün çok kalabalık hale gelmesine neden oluyor.

VLC Player'da videoyu tam ekran yapabilmek için ekrana çift tıklamak yeterken GOM Player'da maalesef Alt+Enter yahut ekrana sağ tıklayıp tam ekran seçeneğine basmak zorundasınız. Kısa ancak çok sayıda video izleyenler için VLC'nin bu yönü kesinle büyük bir avantaj.

Fakat iş detaylı ayarlara geldiğinde GOM Player bir adım öne geçiyor. GOM Player'da bulunan menüler ve ayarlar VLC'den çok daha detaylı olarak belirlenmiş. Böylece videolar üzerinde daha fazla denetim kurmak isteyen kullanıcıların GOM'u tercih etmeleri yerinde olacaktır. Kısa yoldan ulaşılabilen ses ve görüntü ayarları bölümünde ise VLC lehine detaylı seçenekler var.

GOM Player'ı maalesef Türkçe kullanabilmek için ayrı bir dil paketi yüklemek gerekiyor fakat VLC Media Player direkt olarak Türkçe dil desteği ile geliyor. Bu da yabancı dili olmayan kullanıcılarımız için belirleyici olabilir.

VLC Player'ın videoları oynatmak için herhangi bir codec'e ihtiyaç duymaması en büyük avantajlarından bir tanesi. Kurduğunuz andan itibaren direkt olarak tüm medya formatlarını oynatabilir bir yapıya sahip olan program böylece standart kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmekte.

GOM Player ise K-Lite Codec Pack gibi codec paketlerinin varlığını gerektiriyor ve bunlar olmadan maalesef tam performans ile çalışması imkansız hale geliyor. Codec paketi kurulmasa bile kaliteli görüntü veren VLC'nin yanında, GOM Player biraz sınıfta kalıyor.

Codec'ler yüklendikten sonra her iki oynatıcının video oynatma kaliteleri arasında karşılaştırma yapmak gerekirse pek bir fark olmadığını belirtmek gerek. Özellikle BSPlayer ile VLC arasındaki büyük farkı bilenler GOM'da böyle bir kalite düşüklüğü olmadığını bilmeliler.

VLC PLayer'ın maksimum ses düzeyinin yüzde 400 olması ancak GOM Player'ın yüzde 200'de kalması ise sesi bilgisayardan ayarlamayı sevenler veya sesi kısık videolara sahip olanlar için bir dezavantaj olabilir.

Sonuç

Uzun yıllardır çeşitli video oynatıcıları kullanmama ve denememe rağmen kendi bilgisayarlarımda VLC Player'ı tercih ediyorum. Hem uğraşmadan en hızlı şekilde videoları açabilmesi, hem de genel performansının GOM Player da dahil olmak üzere diğer oynatıcılardan yüksek olması nedeniyle VLC Player ilk tercihleriniz arasında yer almalı.

Ancak videolar üzerinde daha detaylı işlemler, ince ayarlar yapmak isteyenler ve daha çekici bir arayüze sahip program kullanmak isteyenler GOM Player'ı tercih edebilirler. GOM Player'ın daha yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyması dezavantajlarından olsa da ortalama bir bilgisayarda iki programın pek performans farkı olmayacaktır.

Altyazı ayarlamaları konusunda da GOM Player, VLC Player'dan daha önde. Altyazı zaman ayarlamaları, 3D altyazılar, konum ve boyut belirleme gibi pek çok konuda GOM Player'ın liderliği tartışılmaz fakat sıradan kullanıcılar VLC'nin altyazı özelliğinde pek bir sorun yaşamayacaklardır.