Geride kalan 5 yıla şöyle bir dönüp baktığımızda ardımızda kalanları görmek her ne kadar acı olsa da, teknolojinin hergün daha da gelişmesi ile birlikte gelecek yıllarda da pek çok şeyin geride kalıp yerlerine yenilerinin geleceğini biliyoruz. Bu nedenle de sizlerle teknolojinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde yani 2021 yılına kadar yok edebileceği 5 şeyi paylaşmak istedik.
Bundan 5 yıl önce iPad'ler ile yeni tanıştığımızdan başlayarak bu konuyu sayısız örnek ile çoğaltabileceğimiz gibi, geride kalanlar zaman zaman çok şaşırmamızı da sağlamıyor değil. Bu nedenle gelecek süreçte kaybedebileceğimiz ya da yavaş yavaş günlük yaşantılarımızdaki yerini kaybedecek olan ürünler ya da servisler de aynı şekilde bir şaşkınlık oluşturabilir. Fakat bunlar tamamen gerçek ve dikkat edildiğinde çok basit şekilde farkedebileceğiniz şeyler. Girişi çok fazla uzatmadan hemen sizlerle 5 yıl içinde kimlere ya da hangi ürün ya da servislere elveda diyeceğiz tartışalım.
1. Nakit Para, Çek Defterleri, Kredi Kartları ve ATM'ler
Birinci maddede birden çok kaybedebileceğimiz şey var aslında ama bunların tek sebebi ise günden güne oluşmaya başlayan dijital cüzdanlarımız. Kredi kartları elbette kaybolmayacak ama cebimizde taşımak zorunda olduğumuz kartlardan ibaret olmaktan çıkarak sadece mobil cihazlarımız içerisinde bilgilerini taşıyacağımız ve istediğimizde basit ödeme yöntemlerini kullanarak alışveriş yapabileceğimiz sistemlere uygun hale gelecekler. Ülkemizde henüz yaygın olmasa da, özellikle yurt dışında başlayan basit ödeme yöntemleri sayesinde akıllı telefonlarımız yani dijital cüzdanlarımız birinci maddede yer alan tüm şeyleri yavaş yavaş yutarak kaybolmalarını sağlayacak gibi duruyor. Zaten maddede yer alan nakit para, ATM ve çek defteri gibi nesneler hepsi birbiriyle bağlantılı ve zamanla üzerimizde taşınma ihtiyaçları yok olacak gibi duruyor.
2. USB Bellekler
Ericsson'un hazırlamış olduğu bir rapora göre 2020 yılına girdiğimizde dünya üzerindeki insanların yüzde 70'i hala akıllı telefon kullanıyor olacak. Bununla birlikte mobil veri erişimi de yüzde 90'lara ulaşacak. Kısacası hemen hemen herkesin internet erişimi olacak ve bununla birlikte günden günde kullanımı yaygınlaşan bulut depolama servisleri de 2021 yılına girdiğimizde şimdiki hallerine göre çok daha popüler hale gelecekler. Bulut depolama servisi demek ise uzun süredir hayatlarımızda yer alan USB Bellek'lerin yavaş yavaş hayatımızdan kaybolmasına neden olacaktır. 4, 8, 16, 32 ve gititkçe artan boyutlarına rağmen kaybolması ya da bozulmaları nedeniyle bulut dosya depolama servisleri kadar kullanışlı olmayan USB Bellek'ler teknolojinin oluşturduğu kara delik içerisinde kaybolacaktır.
Sizce 5 yıl içerisinde USB Bellek'ler günümüzdeki popülerliğini koruyailir mi?
3. Şifreler
İnternet kullanımı gerçekleştiren bireylerin ortalama 19 şifreye sahip olduğunu düşünürsek, şifrelerin de önümüzdeki yıllarda kaybolacağını düşünmek imkansız gibi geliyor. Her ne kadar zor şifre belirleseniz bile kırılmaya ve hacklenmeye müsait olan şifrelerde tarihteki yerini alacak gibi görünüyor. Özellikle mobil cihazlar üzerinde yaygınlaşmaya başlayan biyometrik sistem ve diğer teknolojiler sayesinde şifreler sonsuz kadar hayatımızdan kalkabilir.
Parmak izi okuma, ses ve yüz tanıma gibi şifrelere göre çok daha güvenli sistemlerin daha da gelişmesi ve yaygınlaşması sonrasında artık şifreler yerine bu sistemleri kullanır hale geleceğiz.
Bu durumda ilgili olan bir diğer gerçek ise bir süre sonra cebimizden eksik olmayan anahtarların da kaybolacak olması. 5 yıl içerisinde evinizin ya da ofisinizin kapısını akıllı telefon ya da diğer cihazlarınızı kullanarak açabilir hale gelmeniz sizleri şaşırtmasın lütfen.
4. Kumandalar
Son bir kaç yılda hayatımıza iyice giren Android giyilebilir teknoloji ürünlerinin evimizdeki akıllı cihazlar ile bağlanarak birlikte çalışabilir hale gelmesi, yıllardır kanal değiştirmek yani zaplamak için kullandığımız kumandaları bir kenara itecek gibi duruyor.
Strategy Analytics firması tarafından yapılan araştırmaya göre 2020 yılında 17.6 milyar adet cihaz daha birbirlerine bağlanabilir hale gelmiş olacak. 2020 ile birlikte ciddi rakamlara ulaşacak olan bu teknolojiler evdeki kumanda kavgalarını bitirecek gibi duruyor. Sesli komut sistemini yeni bir seviyeye taşıyan Amazon Echo ve benzeri teknolojilerde kumandalar yerine sesimizle televizyon kontrol etmeyi bizlere sunabilir.
5. Anlaşma ve Sözleşme Dökümanları
Günümüzün dijital dünyasına tam ayak uyduramayan ve açıkcası hızını kesen unsurlardan bir tanesi olan kağıt işleri de tarihe karışıyor gibi görünüyor. Çıktısını aldığımız, faxladığımız, imzaladığımız, tarattığımız vb. kağıtların tamamı yerine Cloud sözleşmeleri yani bulut sözleşmeleri geliyor.
Bulut üzerindeki anlaşmalar ile iş yapmaya başlayan bir çok firma olmasına karşılık henüz pek popüler olmaması nedeniyle şu an bilmiyor olabilirsiniz fakat yakında sizlerde yakından göreceksiniz. Peki kağıtlar giderse bulut sözleşmeler bize ne fayda sağlayacak diye düşünüyorsanız sorunun cevabı çok basit: hız ve zaman. Örneğin bankalare gittiğinizde onlarca imza atarak kredi çekmek yerine tablet üzerinden parmak okutarak ya da yüz tanıtma işlemi yaparak kredinizi saniyeler içerisinde çekebiliyor olacaksınız. Devlet dairelerinde kuyruk bekleyerek uzun sürn kağıt işlemlerini beklemeyerek yine saniyeler içerisinde online sözleşmeler ile işlerinizi çok daha pratik ve hızlı şekilde halletmiş olacaksınız.
Yukarıda yer alan 5 sene içerisindeki değişimler yani hayatımızdan çıkması muhtemelen gözüken şeyler sizleri korkutabilir. Fakat teknolojinin gelişim hızını durdurmak imkansız ve isteseniz de istemeseniz de hayatınızın bir noktasında sizi yakalayarak ona ayak uydurmanızı sağlıyor. Bu nedenle önceden haberdar olup takip ederek teknolojinin çok gerisinde kalmamak hem tüm bireyler hem de kurumlar için faydalı diye düşünüyorum.
Aklınıza gelen kaybolabilecek şeyler varsa hemen alttaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.