Teknolojinin ucu açık bir şekilde gelişmesiyle,her sektör olumlu ve olumsuz gelişmeleri kucaklıyor. Havayolu taşımacılığı da bu gelişmelerden nasibini alan başlıca sektörlerden biri. Sektörde kendini gösteren projelerden yola çıkarak kısa, orta ve uzun vadede uçak seyahatlerini bekleyen yenilikleri derleyen İngiliz Daily Mail gazetesi, olası gelişmeleri 5, 10, 20 ve 50 yıl içinde yaşanabilecekler olarak sınıflandırdı. İşte uçak seyahatlerini bekleyen o gelişmeler:
Uçak seyahatlerinde en fazla yeniliğin önümüzdeki 5 yıl içinde yaşanması bekleniyor. Zaten hazırda bekleyen projelerin testlerine bile başlanmış durumda. Kısa vadede gerçekleşmesi beklenen yenilikler yolcuların konforunu ön plana çıkarıyor.
Pasaport Kontrolü Tarih Oluyor
Yüz tanıma teknolojisinin havalimanlarında kullanılması gündeme gelmekten çok uygulama aşamasına geldi bile. Hatta, bu yıl içinde Dubai Uluslararası Havalimanı’nda faaliyete girecek olan bir sistem ile yolcuların yüzü tanınıp dijital pasaport fotoğraflarıyla eşlenecek. Ayrıca, Avustralya’da 2019 yılında hizmete girmesi planlanan temassız pasaport kontrolü sistemiyle yolculuk dış hatlarda hiç bekleme yapmaksızın terminali terk edebilecek.
Uçakta Sosyal Faaliyetler
Airbus’ın üzerinde çalıştığı proje kapsamında uçaklarda spor ve oyun salonları yer alacak. Ayrıca aileler için ses yalıtımlı odalardan da bahsediliyor. Bazı uluslararası kahve zincirlerinin de uçaklarda hizmet vermesi planlanıyor. Böylelikle havayolu şirketlerinin gelirleri de gözetiliyor. Uçak camlarının da manzaralı bir yolculuk için genişletilmesi planlanıyor. Havalimanlarında geçen zamanın değerlendirilmesi için havalimanlarının dekorasyonlarında da geliştirmeler yapılacağı konuşuluyor.
Biletsiz ve Bavulsuz Yolculuk
Yapılan değerlendirmelere göre, havayolu şirketleri uçak biletlerinden çok araç ve otel kiralama gibi yan hizmetlerden gelir elde ediyor. Bu kapsamda yan hizmetleri satın alan yolcuların, bilet ücretlerini havayolu şirketlerinin karşılaması gündemde. AirPortr adlı bir İngiliz şirketinin de bagaj işlemlerini yolcuların evinden tamamlamasını sağlayacak. Bavulları evinden alınan yolcular havalimanlarına rahat bir şekilde gelebilecekler. Ayrıca kablosuz cihazlar aracılığıyla bagaj kayıplarının önüne geçilmesi planlanıyor.
10 Yıl İçinde Olabilecekler
İlk olarak 2003 yılında Airbus tarafından ortaya atılan ayakta yolculuk fikri, VivaColombia şirketi tarafından taburelerde yolcu taşıma uygulamasıyla gerçeğe yaklaştı. Böylece uçaklara daha fazla yolcu alınması hedefleniyor.
Ses hızında seyahat imkanı tanıyan süpersonik uçak projesi de 10 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen yeniliklerden biri. Geçen yıl “Boom” adlı bir teknoloji şirketi süpersonik uçak prototipini geliştirdi. Süpersonik uçaklar ile seyahat süresinin yarı yarıya kısalacağı belirtiliyor.
20 Yıl İçinde Neler Olacak?
Yaşanabilecek olumlu gelişmelerin yanı sıra iklim değişikliğine ve nüfusa bağlı birtakım olumsuzluklar da uçak yolculuklarını etkileyecek gibi görünüyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde hava trafiğinin yoğunlaşmasına bağlı olarak rötarların artması ve iklim değişikliğine bağlı olarak da daha fazla türbülans yaşanması kuvvetle ihtimal.
50 Yıl İçinde Beklenenler
Önümüzdeki yarım asır içinde gerçekleşmesi beklenen en büyük yeniliğin pilotsuz uçaklar olması düşünülüyor. Uzun bir süre içinde hizmete girmesi beklenmesine rağmen, aslında pilotsuz uçak uygulamasına çok da uzak sayılmayız. Zira, yolcu uçakları otomatik pilot vasıtasıyla iniş kalış ve seyir yapabiliyor. Ancak acil durumlar için müdahale yetisi henüz otomatik pilotlarda mevcut değil. Geçen yıl Tianjin Ekonomik Forumu’nda tanıtılan PiBot adlı robot pilot da pilotsuz yolcu uçağı fikrinin en belirgin adımı oldu.
YORUMLAR