Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin En Pratik Fotoğraf Düzenleme Programları

Fotoğraf düzenleme programları sayesinde görselleri daha etkileyici hale getirebilirsiniz. Peki, kullanımı oldukça kolay fotoğraf düzenleme uygulamaları neler?

Hem sosyal platformların hem de mobil cihazların gelişmesiyle birlikte fotoğrafçılık artık hemen hemen herkesin rahatlıkla ilgilenebileceği bir aktivite haline geldi. Peki, en iyi fotoğraf düzenleme programları neler? Bu yazıda kullanımı kolay 8 fotoğraf düzenleme programı sıraladık.

Fakat bu hobi dalı her ne kadar yaygınlaşmış olsa da, fotoğrafçılıkla profesyonel olarak ilgilenmek ve işi Instagramın filtrelerinden çok daha ileri taşımak isteyenlerin sayısı da epey fazla. Fotoğrafçılığa yeni başlayan bu kullanıcıların en büyük problemlerinden birisi de gerekli fotoğraf düzenleme uygulamaları bulmak.

En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları
MOBİL

En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Mobil cihazlar için en iyi fotoğraf düzenleme uygulamaları neler? Bu yazıda fotoğraflarınızı etkileyici hale getirmenize imkân tanıyan uygulamaları sıraladık.

Zaten birçok teknik detayın arasında kaybolmuş olan amatör fotoğrafçılar bir de hangi programın ne amaçla kullanılabileceği konusunda zorlanıyorlar ve hatta bu hobiden vazgeçme safhasına kadar gidiyorlar.

Tamindir ekibi olarak özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için son derece faydalı ve pratik kullanım özellikleriyle dikkat çeken düzenleme programlarını incelemek istedik. Listemizde yer verdiğimiz programların her biri farklı bir konuda yardımcı olmak üzere tasarlanmış ve emin olun ki hepsi vaat ettiği görevi kusursuzca yerine getiriyor.

Hazırladığımız listede yer alan programları sadece yeni başlayanlar değil, fotoğrafçılıkla profesyonel olarak ilgilenenler dahi kullanabilir.

En İyi Fotoğraf Düzenleme Programları Neler?

  • IrfanView
  • Snaglt
  • FastStone
  • Paint.NET
  • GIMP
  • Photoscape
  • Zoner Photo Studio
  • XnView MP

Yukarıda kullanımı oldukça basit olan fotoğrag düzenleme uygulamaları listesi bulunuyor. Listede yer alan uygulamaların detaylarına ve indirme bağlantılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1. IrfanView

Fotoğrafçılıkla uğraşmayan kullanıcıların bile bildiği, en popüler resim görüntüleyicilerden ve format dönüştürücülerden bir tanesi. IrfanView'in bu başarısının ardında hiç şüphesiz ki kullanım kolaylığı, hızlı çalışan düzenleme araçları ve çok sayıdaki fotoğrafın formatını tek tıklamayla değiştirebilmesi gibi özellikler yatıyor.

2. SnagIt

SnagIt, kusursuza yakın çalışan bir ekran görüntüsü alma fonksiyonuna ve bu görüntüleri düzenleyebilmemize imkan veren bir düzenleme paneline sahip olmasıyla öne çıkıyor. Fakat tüm bu özellikler SnagIt'in 50 dolarlık fiyat etiketini haklı çıkarıyor mu? Bu sorunun cevabı kullanıcıların bu tarz bir programdan ne beklediği ve SnagIt'te ne bulduğuyla alakalı.

Doğruyu söylemek gerekirse SnagIt gerçekten beklentileri karşılıyor fakat bazı noktalarda eksik kaldığını hissediyoruz. Üstelik yetersiz bulduğumuz noktalar o kadar kolay kapatılabilecek türden ki. Diliyoruz ki eksikliğini hissettiğimiz bu özellikler gelecek sürümlerde giderilir ve kullanıcıların karşısına 50 doların hakkını sonuna kadar veren bir SnagIt çıkar.

3. FastStone

Tamamen ücretsiz olarak sunulan FastStone, görsel olarak ortaya dikkat çekici bir şey koyamasa bile işlev olarak hiçbir eksiklik hissettirmeden görevini yerine getiriyor. Hatta birçok kullanıcı FastStone'u Windows Explorer'a benzetebilir fakat kullanmaya başladıktan sonra asıl marifetin tasarımda olmadığını anlayacaklardır.

FastStone, en sık kullanılan formatlara destek sağlamasıyla beğenimizi kazandı. Canon, Nikon, Pentax, Fuji, Minolta, Olympus, Sony, Panasonic ve Adobe gibi üreticilerin formatlarına destek sağlayan FastStone fotoğraf düzenleme konusunda yardımcı arayanların mutlaka değerlendirmesi gereken bir seçenek.

Programda yer alan özellikler arasında kırmızı göz giderme, renk ayarlamaları, EXIF data düzenleme özelliği ve toplu fotoğraf işleme yer alıyor. Başarılı programı bilgisayarınıza indirebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

4. Paint.NET

Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Paint.NET, eskiden sıkıldığımızda açıp bir iki karalama yaptığımız bir vakit geçirme aracından kapsamlı bir fotoğraf düzenleme aracına dönüştü. Kötü yapılmış bir fotoğrafa sarf edilen "Paint terk" yorumunun başrol oyuncusu olsa da ücretsiz olarak kullanabileceği kapsamlı bir araç arayanların gözardı etmemesi gereken bir program.

Özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayan kullanıcılar Paint.NET ile basit düzenleme işlemlerini gerçekleştirebilir ve çektikleri fotoğraflara farklı bir boyut kazandırabilirler.

5. GIMP

GIMP temel olarak Photoshop'ta sunulan işlevsel özelliklere sahip olmak isteyen kullanıcılara hitap eden bir fotoğraf düzenleme editörü. Bu editörün en önmeli özelliği Photoshop'a göre çok daha kolay öğrenilen bir yapıya sahip olması.

Daha önce benzer bir program kullandıysanız GIMP'i öğrenmeniz muhtemelen birkaç dakikanızı alacaktır. Şayet bu konuda herhangi bir tecrübeniz yoksa programı biraz kurcalayarak kısa sürede tüm özelliklerini keşfedebilirsiniz. Geniş bir özellik skalasına sahip olan program ile ihtiyacınz olan tüm düzenleme araçlarına kavuşmuş olacaksınız.

6. Photoscape

Fotoğrafçılığa biraz olsun ilgisi olup da Photoscape'i duymamış olan çok azdır. Windows Gezgini'ne benzer bir yapıya sahip olan program aracılığı ile fotoğraflarımız üzerinde köklü değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz.

Programın sol taraftaki paneli üzerinden gerekli klasörü ziyaret edebiliyor ve çalışmak istediğimiz fotoğrafı seçebiliyoruz. Bu işlemden sonra sunulan araçları kullanarak fotoğraflarımızı beklentilerimiz doğrultusunda düzenleyebiliyoruz.

Tanıdık tasarımı sayesinde Photoscape'in her seviyeden kullanıcı tarafından rahatlıkla anlaşılabileceğini ve kullanılabileceğini düşünüyoruz.

7. Zoner Photo Studio

Kapsamlı özellikleriyle dikkatlerimizi çeken Zoner Photo Studio, kullanıcılara resim rötuşlama, ton ayarlama ve RAW dosyaları işleyebilme başta olmak üzere birçok fonksiyon sunuyor.

Bu resim editörü sayesinde çekmiş olduğunu fotoğrafları kolayca düzenleyebilir ve istediğiniz forma kavuşturabilirsiniz. Listemizde yer alan diğer yazılımlarla benzerlikler gösteren Zoner Photo Studio'yu kullanırken herhangi bir zorlukla karşılaşacağınızı düşünmüyoruz. Adobe Lightroom'a alternatif arıyorsanız Zoner Photo Studio yerinde bir tercih olacaktır.

8. XnView MP

500'ün üzerinde dosya formatına destek sağlamasıyla öne çıkan XnView MP sayesinde ekstra bir format değiştirme programına ihtiyaç duymadan rötuş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Program sayesinde kendinize farklı kategorilerden oluşan bir çalışma ortamı yaratabilir ve bu sayede çalışma veriminizi artırabilirsiniz.

Tamamen kullanıcı odaklı çalışan XnView MP, gelişmiş bir fotoğraf görüntüleme programına sahip olmak isteyen tüm fotoğrafçıların denemesi gereken bir seçenek. Başarılı arayüzü ile dikkat çeken programı bilgisayarınıza indirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Listemiz burada sona eriyor. Siz de listede yer almayan fakat kullanışlı bulduğunu fotoğraf düzenleme uygulamalarını bizlerle paylaşabilirsiniz.