Mozilla, kullanıcılarına yepyeni bir deneyim yaşatmak, önümüzdeki dönemde Firefox tarayıcısının neler yapabileceğini gösterebilmek için daha hızlı, stabil çalışan ve içerisinde webmaster araçları barındıran Aurora sürümünü uzun bir süre önce tanıttı. Bu yazıyı yazmamızdaki amaç ise Aurora’da sunulan “Web Geliştirici Araçları” bölümünün tarayıcı içerisinde yüklü olarak gelmesi.
Öncelikle Mozilla Aurora sürümünü indirmemiz gerekiyor. Yükleme işlemi bitiminde Mozilla Firefox ile aynı görüntüye sahip bir web tarayıcı ile karşılaşıyoruz. Aralarında gözle görülür tek fark Aurora logosu oluyor. Gözle görülmeyen kısımda ise web geliştirici araçlarının artık Google Chrome gibi tarayıcının içerisinde hazır olarak gelmesi. Mozilla, Aurora sürümüne dikkatleri çekebilmek ve kullanıcılar için anlamlı hale getirebilmek amacıyla web geliştirici arayüzünü görsel olarak destekleyerek 3 boyutlu hale getirmiş. Programcıların yoğun olarak kullandığı aracı artık grafikerlerin de kesinlikle kullanması gerekiyor.
Zaman kaybetmeden Aurora’nın marifetlerine göz atalım.
Öğeyi İncele (Inspect Element)
Herhangi bir web sitesine girdiğinizde incelemek istediğiniz elementin üzerine gelip öğeyi denetle seçeneğini seçmeniz yeterli. Firebug’dan alışık olduğumuz şekilde HTML çıktı, yenilik olarak 3B görünüm, stil dosyaları, HTML elementler arasında hızlı bir geçiş için navigasyon menüsüyle karşılaşıyoruz. Esas etkileyici bölüm ise 3 boyutlu görünüm modu. Bu görünümde, tüm HTML elementlerin yerleşimleri grafik bir arayüzle ve etkileyici bir animasyonla sunuluyor.
İncele: İncelediğiniz web sitesinde, farenizin üzerinde durduğu elementi tanıyarak ismini göstermekte ve konsol üzerinde de seçili olarak listelemesini yapmaktadır. Özellikle programcılar için hızlıca elementin değerini görebilmek için yararlı bir araç.
3B: 3 boyutlu olarak web sitelerinin HTML elementlerini anlamlandıran ve kolayca seçim yaparak incelemenize olanak veren görsel arayüzü aktifleştirir. Görsel arayüz üzerinden seçim yapmamıza olanak verir.
HTML: Websitesinin HTML kodlarını ve seçtiğimiz elementi seçerek listeler. Kodlar üzerinde gerçek zamanlı değişiklik yapmamıza olanak verir.
Stil: Seçtiğimiz element ile ilgili CSS satırlarını listeler. Üzerinde gerçek zamanlı değişiklik yapmamıza olanak verir. Özellikler sekmesinden eşleşen CSS satırlarını görebilirsiniz.
Stil Editörü (Style Editor)
İncelediğiniz web sitesinde yer alan CSS dosyalarını listelemenizi ve gerçek zamanlı düzenlemenizi sağlar. İsterseniz yeni bir stil dosyası oluşturabilir ya da önceden hazırladığınız stil dosyasını içe aktarma yapabilirsiniz.
Karalama Defteri (Scratchpad)
Javascript konsolu olarak görebiliriz. Firebug’da ayrı bir eklenti yükleyerek yapabildiğimiz değişiklikleri Aurora bize Karalama Defteri aracı ile sunmakta. Eclipse Orion kod editörü kullanılarak hazırlanmış araç, kod renklendirme özelliği ile de başarılı bir örnek. Oturumu yeniden yükleme sayesinde yazdığınız Javascript kodları tarayıcınız çökse dahi saklanıyor ve tekrar kullanabilmenizi sağlıyor. Konsol üzerinden Firebug’da da yeni eklenen console.table, console.profile, console.dirxml metodlarını kullanabilirsiniz.
Web Geliştirici Aracı ile beraber Firebug, Greasemonkey, Web Devbeloper, Stylish, Fire FTP, Color Zilla gibi eklentileri alışık olduğumuz eklentilerle ortak kullanabiliyoruz. Aurora içerisinde yer alan web geliştirici aracı, Firebug’ı biraz gölgede bırakabilir ama kesinlikle kullanılmaya devam edilecektir. Şu an 11 Beta versiyonunu kullanabildiğimiz Mozilla Aurora’nın stabil versiyonunun 31 Ocak 2012 tarihinde çıkması planlanıyor.