Filmlerde Görüp İnandığımız Ama Tamamen Uydurma 12 Klişe Sahne

Filmlerde sıklıkla gördüğümüz ancak gerçeklikle uyuşmayan 12 şey. Filmlerde oldukça makul gibi görülse de gerçek hayatta asla olmayacak bu sahneler sizi üzebilir.

Emre Karakullukçu -

Eğer filmlerde gördüğünüz tüm sahnelerin zekice kurgulanmış, gerçekten yaşanma olasılığına sahip olaylar olduğunu düşünüyorsanız, bu yazımız düşüncenizi yeniden gözden geçirmenizi sağlayacaktır. Sinemada sıklıkla karşılaştığımız ancak gerçeklikle hiçbir alakası olmayan 12 film klişesini sizler için derledik.

Muhtemelen hepimiz filmlerde gördüğümüz şeylerin gerçek hayatta nasıl olabileceğini düşünmüşüzdür. Filmdeki karakterlerin kahraman oldukları, ölümden döndükleri veya onları çok havalı kılan bazı anlar film içerisinde o kadar gerçekçi görünür ki, bir noktada seyirciler olarak Bunu ben de yapardım deriz. Peki gerçekten de yapabilir miydik?

Bu yazımızda, filmlerde sıklıkla karşılaştığımız ancak gerçek hayatta asla gerçekleşmeyecek şeyleri derledik. Çoğumuzun gerçekliğinden şüphe bile duymadığı bu olaylar, filmlere bakış açınızı yeniden şekillendirecek.

Kayıp İhbarı

Film ve dizilerde kaybolan kişilerin 24 saat geçmeden önce kayıp sayılamayacağını görmüşüzdür. Gerçek hayatta bu olay tamamen uydurmadır. Muhtemelen senaristlerin olayların daha rahat ilerleyebilmesi için uydurduğu bu zorunluluk, filmlerde sık sık kullanıldığı için birçoğumuzun aklında yer edinmeyi başarmıştır.

Kloroform ile Bayıltma

Küçük bir mendil ile insanların bayıltıldığı dizileri ve filmleri hepimiz izlemişizdir. Bu mendillerde bulunan bayıltıcı maddenin ismi kloroformdur ve kloroform gerçekten de anestezik etkisi olan bir maddedir. Ancak bu etkiye sahip olması kloroformun sadece birkaç nefeste insanları bayıltabileceği anlamına gelmiyor. Kloroformun etkili olabilmesi için en azından 5 dakika yoğun olarak koklanması gerekir ve böyle yapılsa bile baygınlık etkisi en fazla birkaç dakika sürer.

İki Silah Kullanmak

Kahramanımız silahlarını alır, yüksek bir yere çıkar ve kötü adamların dikkatini çekmek için havalı bir şekilde ıslık çalar. Sonrasında da elindeki silahlarla her sıktığını vurur…” Bu sahne size de tanıdık geldi mi? Aksiyon filmlerinde sıklıkla kullanılan bu sahne de maalesef gerçeklikten uzaktır. Her ne kadar olası görünse de aynı anda iki silah kullanmak son derece zordur. İki silahıyla da 50 metre ötedeki hedefi tam on ikiden vuran kahramanlarımız da muhtemelen bunun farkındadır.

Boğulurken Bağırmak

Filmlerde ve dizilerde gördüğümüz boğulan insanların sadece bellerinden aşağısının suda olduğu, ellerini rahatlıkla kullanabildikleri ve hatta bağıra çağıra yardım istedikleri bir gerçektir. Maalesef gerçek boğulma vakaları böyle gerçekleşmez. Boğulan kişi nefes alamayacak kadar suya batmış durumdadır ve yardım istemek bir yana, ellerini bile sudan çıkaramayabilir. Kaldı ki suyun dışından rahatlıkla bağıran kişi neden boğulsun? Nefes al kardeşim, iyisin…

Asteroid Kuşağından Geçmek

İnsanlar, evrenin ne kadar büyük olduğunu kavrayamadıkları için asteroid kuşağının da nasıl bir yapıya sahip olduğundan bihaberdir (en azından senaristler öyle). Uzayda geçen neredeyse her filmde asteroid kuşağının içerisinden geçerken devasa taşlara çarpmamak için makas atan bir gemi kaptanı vardır. Gerçek hayatta buna hiç mi hiç gerek yoktur çünkü bizim sistemimizde bulunan asteroid kuşağı da dahil bilinen hiçbir asteroid kuşağı bu kadar yakın gök cisimlerine sahip değildir. Filmlerde uzay gemilerine çarpan o devasa taşlar arasında onlarca kilometrelik boşluklar yer alır.

Bombanın Pimini Dişle Çekmek

Mermisi asla bitmeyen devasa silahımı bir elimde tutarken, diğer elimdeki bombanın pimini de dişlerimle çekeyim” diye düşünen Rambo, hayali bir karakterden ibaret olmasaydı el bombası pimini çekmeye çalıştığı sırada dişlerinden olurdu.

Susturuculu Silah

Filmlerden ve Türkçe ’deki isminden dolayı susturucuların silahların sesini tamamen engellediğini, yan odada bulunan kişinin bizim cinayet işlediğimizi duymamasını sağladığını düşünürüz. Fakat gerçekte böyle bir şey yoktur. Susturucu sadece sesin daha kontrollü bir şekilde yayılmasını sağlar. Sesin kontrollü yayılması patlamadan kaynaklanan sesi azaltacaktır ancak sesin yine de duyulacağından emin olabilirsiniz.

Telefon Görüşmesinden Konum Belirlemek

Polislerin telefon görüşmelerini dinleyerek dakikalar içerisinde konum tespiti yapabilmesi tamamen uydurmadır. Polisler bunu yapabilecek ekipmana sahiptir fakat telefon görüşmesi üzerinden konumun belirlenmesi yaklaşık bir saat sürer.

Elektrik Şokuyla Kalbi Çalıştırmak

Eğer bir kişinin kalbi durmuşsa defibrilatör (halk arasında bilinen ismiyle “elektrik şoku cihazı”) kullanımının hiçbir faydası olmayacaktır. Bu cihaz kalp atışlarında düzensizlik olan kişiler üzerinde kullanılır ve kalp ritmini belirli bir düzene sokar. Kalbi durmuş olan kişinin kalbinin atması için yapabileceğiniz tek şeyin kalp masajı olduğunu unutmayın.

Gökyüzü Dalışı Sırasında Konuşmak

Gökyüzü dalışı yapan kişilerin dalış sırasında konuştuklarını ve hatta şakalaştıklarını hepimiz görmüşüzdür. Bu da yazımızdaki diğer şeyler gibi gerçek dışıdır. Gökyüzü dalışı sırasında rüzgarın kulaklarımız üzerindeki etkisi, herhangi bir şey duymamızı imkansız kılar.

Mermi ile Kilit Kırmak

Asma kilitler, filmlerdeki kahramanlarımız için hiçbir zaman sorun olmamıştır çünkü tek bir mermiyle kırılabilirler. Öyle değil mi? Maalesef öyle değil. Asma kilitlerin uç kısmı tamamen metaldir ve sıradan bir mermi ile kırabilmeniz mümkün değildir.

Adli İnceleme

Adli incelemelerde olayın gerçekleştiği yerde bulunan şeyler üzerinden daha fazla ipucuna ulaşılır, bu incelemeler sırasında asla olay tamamen çözülmez. Ayrıca adli incelemeler filmlerdekinin aksine sadece birkaç gün içerisinde değil, bir veya birkaç aylık süreçte detaylı olarak tamamlanır.

Minecraft Hakkındaki 7 İlginç Bilgi

Doğrusunu Öğrendiğinizde İçinizin Rahatlayacağı 11 Yanlış Bilgi

Benzer İçerikler