Facebook'da Sanal Gerçeklik İçeriğini Kullanıcılar Nasıl Üretecekler?

Facebook kullanıcılarının kendi sanal gerçeklik içeriklerini oluşturabileceği ifade edildi. Peki, kullanıcılar bu alanda kendi içeriklerini nasıl üretecek?

Kaan Ezgimen -

 

Facebook Oculus'u satın aldığından bu yana ne amaçla kullanacağı hakkında türlü haberler çıktı. Facebook ürün müdürü Chris Cox ise Facebook kullanıcılarının kendi sanal gerçeklik albümlerini yaratacağını söyledi ama nasıl olacağını söylemedi. Biz olasılıklara bakalım istedik.

İnternet

En İyi 10 Sanal Gerçeklik Uygulaması

Facebook’tan Sanal Gerçeklik Uygulamaları Yolda haberi, Cox’un 'Facebook’da herkes sanal gerçek içerik yaratabilecek' ön görüsünden ibaret. Facebook üzerinde sanal gerçek albümler ve videolar yaratmak tamam güzel ama bunu nasıl yapabileceğimiz hakkında bir fikrimiz var mı? Cox’un da yok. Olsaydı 'Beyoncé'de sanal gerçek takılacak tüm ünlüler orada olacak’ deyip kestirip atmazdı.

Beyoncé pek çok prodüksiyon şirketiyle çalışarak elbette sanal gerçeklik tabanına oturan bir Facebook sayfası yapabilir. Biz de Oculus Rift’lerimizi kafamıza takıp 'pek de güzel olmuş' deriz. Ama kendimiz için bir sanal gerçeklik sayfası nasıl yapabiliriz? Bunu yaptık diyelim, içeriğimizi nasıl belirleriz?

Facebook'ta Sanal Gerçeklik İçerikleri Nasıl Üretilecek?

Birden bire her bir kullanıcının oyun geliştiricisi olmasını beklemiyor tabii. Beklediği web tabanlı bir sosyal medya sayfasını yeniden bambaşka bir ortama çevirmemiz. Bu bağlamda gelecekte bize bazı araçlar gerekecek elbette. Bu da pazarlamanın başka bir noktası.

Chris Cox, haberde özet geçtiğimiz bülteninde aslında bir konuya dikkat çekiyor gizliden gizliye, diyor ki 'bakın ünlüler sanal gerçeklik içeren içeriklerle geliyor, buna göre donanımınızı hazırlayın' aynen böyle, mesaj bu. Oculus Rift'leri kafamıza takıp Beyoncé ve ekürisinin içeriklerini dolaşırken 'bunu biz niye yapmıyoruz' sorusu zaten kafamızda belirecek. İşte bu noktada kullanıcı odaklı içerik üretimi ve donanım ihtiyacı devreye girecek.  

Facebook’da kullanıcıların sanal gerçek içerik paylaşması için en az daha 5 sene var. Facebook VR hizmetini açınca birkaç meraklı bunu hemen deneyebilir. Ancak çok sancılı bir benimsenme ve yayılma süreci olacağı kesin. 

Facebook Oculus Rift VR seti için elbette bir ücret talep edecek. Bunun için küçük pazarlama yöntemleri 2015 yılının 2’inci yarısında başlayabilir görüşü çok yüksek. Ancak bunu herkesin almaya gücü yetecek mi? Oyunlar için alınabilecek her hangi bir başka marka Oculus Rift VR'ın yerine kullanılabilecek mi, işte burası biraz karışık.

Facebook bunu pazarlayabilmek için ilk önce kendi sanal gerçeklik ürünlerini üretmek ve bunları çekici kılmak zorunda. Bu işi sadece Beyoncé ve diğer Hollywood ve pop yıldızlarıyla çözmesi ve onlardan beklemesi son derece yanlış bir pazarlama stratejisi olur.

Bunun için Oculus sinemalarına ve güncel içeriklerine ihtiyacı olacak. Böylelikle Facebook VR gözlükler satışa sunulabilir ve bir talep görebilir. Facebook Oculus Rift VR gözlüklerinin verimli kullanılmasını sağlamak  için mutlaka yan donanımlara da ihtiyaç duyabilir. Bir Xbox kontrol cihazı gibi. Bu da henüz pek açıklığa kavuşmadı.

Buradan, her şekilde yıllardır ücretsiz kullandığımız sevgili sosyal medya devimizin yavaş yavaş elini ceplerimize sokacağını anlıyoruz.

Kendimiz sanal gerçeklik yapabilir miyiz? Elbette yaparız. Tatillerimizi 360 derece kameralarla kaydedebiliriz. Doğum günlerini ve her türlü sosyal faaliyetimizi tıpkı bugün yaptığımız gibi sanal gerçeklik ortamında çekebilmek mümkün. Ama bu ne kadar paramız olduğuyla doğru orantılı. 360 derece kamera teknolojisi son birkaç senedir bilinen ve çok meraklısı olmasa da kullanılan bir teknoloji.

Nasıl fotoğraflarımızın 360 derece olmasını sağlayan iOS ve Android uygulamalar varsa, bunu film olarak da kaydeden kameralar mevcut. Hoş, yakında telefonların da bunu yapmayacağını düşünmek de saflık olur.

Bu kameralar en ucuzu bin doların biraz altında fiyatlarla piyasada bulunabilir. Son yıllarda bu çeşit cihazlara Kickstarter gibi yatırım arama sitelerinde çok rastladık. GoPro'nun da bu yollardan geçtiğini unutmamak lazım. Yani bu işi elimize alıp 360 derece sanal gerçeklik videoları çekip paylaşmamız mümkün görünüyor. 

Sanal gerçeklik içerik yaratmak, öyle kamerayı kapıp dışarda biraz dolanıp hemen paylaşmakla olacak bir durum değil maalesef. Bu işin kurgu ve prodüksiyon kısmı da var. Çekilen tüm içeriğin Oculus Rift protokollerine göre işlenmesi de gerekecek. Bu da üçüncü parti bazı uygulamalar ya da bunu kendisi yapan daha pahalı kameralar anlamına geliyor.

Bundan ötesi 360 derece kameraların başımızın üzerinde durması gerekecek ki sanal gerçeklik ortamının tam ortasına sırıtmayalım. Bunun için dakikalarca kolumuz havada gezmemiz mümkün olmayacağına göre yine özel aparatlara ihtiyacımız var. Tıpkı selfie-stick gibi bir şeye yani.

Facebook ile paylaştığımız her sanal gerçek içeriği elbette başka mecralara da taşımak isteyeceğiz. Örneğin YouTube. Video paylaşma sitesi şimdiden zaten 360 derece video izletebilme çalışmalarına başladı bile. Üstelik bunu tüm sanal gereklik gözlükleriyle yapmamıza da olanak tanıyacağı söyleniyor. Demek ki burada bir rekabet kapısı açık. Facebook bizi sadece Oculus Rift kullanmaya zorlayamayabilir mi göreceğiz.

Kullanıcı odaklı sanal gerçeklik içeriği üretmek önümüzdeki yıllarda biraz meşakkatli bir iş gibi görünüyor ancak imkansız değil. Kullanıcıları buna motive edebilmek ise tamamen sosyal medyanın elinde. Yine de Facebook şuna güveniyor. Sosyal medya kullanıcıları son derece narsist bir kitle, hayatlarının ne kadar güzel olduğu konusunda yarışmaya bayılıyorlar. Bu yüzden uzun vadede bu pazar tutar gibi görünüyor.

Benzer İçerikler

YORUMLAR