Facebook Home İncelemesi
Facebook’un çok önemli bir stratejik hamlesi sonucunda hazırlanan ve geçtiğimiz hafta büyük bir yankı uyandırarak tanıtılan Facebook Home uygulaması Türk kullanıcılara da açıldı. Bu yazıda HTC First isimli akıllı telefonla birlikte tanıtılan uygulamaya y
Facebook’un çok önemli bir stratejik hamlesi sonucunda hazırlanan ve geçtiğimiz hafta büyük bir yankı uyandırarak tanıtılan Facebook Home uygulaması Türk kullanıcılara da açıldı. Bu yazıda HTC First isimli akıllı telefonla birlikte tanıtılan uygulamaya yakından bakacağım.
Her şeyden önce bir arayüz (launcher) uygulaması için oldukça düşük sayılabilecek seviyede, sadece 258 KB boyutunda bir dosya ile geliyor. Uygulamayı indirmenizin ardından doğrudan haber akışının cihazınızda akışını izlemeye başlıyorsunuz. Sağa ve sola yönlendirmelerle haber akışınızdaki paylaşımları görebiliyorsunuz. Herhangi bir paylaşıma uzunca basınca o paylaşımın tam boyutunu görebiliyorsunuz. Bir paylaşım ekranına çift tıklamanız halinde o paylaşımı beğenmiş oluyorsunuz. Bunu sol altta yer alan beğen tuşuna basarak da yapabilirsiniz.
Bir paylaşıma yorum yapmak ya da yapılmış yorumları okumak için yine sol atta yer alan ifade görselini seçmeniz yeterli.
Gelelim Facebook Home arayüzünün diğer özelliklerine. Haber akışının açılmasıyla birlikte profil fotoğrafınızın yuvarlanmış bir çerçeve içinde yer aldığını göreceksiniz. Bu fotoğraf sizin uygulama üzerinde seçimler yapmanıza yardımcı olan bir imleç adeta. Onu varsayılan konumundan sola doğru sürüklerseniz Facebook Messenger uygulamasına, yukarı doğru sürüklerseniz uygulamalar alanına ve sağa doğru sürüklerseniz de bir önceki uygulama gidiyorsunuz.
Profil fotoğrafını uygulamalar simgesine sürüklediğinizde karşınıza mobil cihazınızda yer alan oyunlar ve uygulamalar geliyor. Bu alanda sola gittiğinizde tüm uygulamalara erişebiliyorsunuz. Ancak listeleme yukarıdan aşağıya doğru ve klasik Android arayüzündeki gibi sol – sağ doğrultusunda değil.
Bu alanın en üstünde “durum”, “fotoğraf” ve “yerini bildir” seçimlerinden oluşan bir menü yer alıyor. Bu menü sayesinde hızlı bir şekilde Facebook durum iletisi girebiliyor, hesaba fotoğraf yükleyebiliyor ve yer bildirilebilir. Bu seçimlerden herhangi birini seçtiğinizdeyse Facebook’un ana uygulaması devreye giriyor.
Aslında Facebook Home uygulamasının temelinde Facebook’un ana mobil uygulaması çalışıyor ve yapmak istediğiniz işlemlerin birçoğunda kendi arayüzüyle hızlıca devreye giriyor.
Facebook Home’un gelişiyle birlikte Facebook Messenger uygulamasının uzun bir kilometre taşını geride bıraktığını rahatlıkla söyleyebilirim. Zira Facebook Home ile güdümlü olarak çalışan ve tekil olarak da yeni özelliklere kavuşan Facebook Messenger uygulaması muhtemelen yüz binlerce kullanıcının uzun süredir yaşadığı bir soruna çözüm getiriyor. O çözüm de herhangi bir uygulama açıkken mesaj geldiğinde o uygulamayı terk edip Facebook Messenger’a geçmek ve mesajı görüntüleyip cevaplamanın artık mecbur tutulması. Yani Facebook Messenger üzerinden gelen bir mesajı uygulamadan ayrılmadan cevaplayabiliyorsunuz. Zira ekranın bir köşesinde o kişinin profil fotoğrafı yine yuvarlak bir çerçeve içinde beliriyor ve fotoğrafa tıklayarak mesajı görebiliyorsunuz. Bu son derece işlevsel bir yenilik ve belki de Facebook Home’un gelişinden çok daha sevindirici.
Facebook Home oldukça zekice düşünülmüş bir çözüm. Zira söz konusu sosyal medya mecrasının müdavimleri mutlaka kullanacaklardır ve bu sayede Facebook’un mobil dünyadaki kullanım alanı daha hızlı bir şekilde genişleyecektir. Ancak şu anki haliyle pek de kullanılma taraftarı olacağını sanmıyorum. Şahsen ürünle ilgili incelememi gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra uygulamayı kaldırdım.