MIT’yi hepimiz biliyoruz. MIT ya da tam adıyla Massachusetts Institute of Technology bugüne kadar pek çok teknolojik gelişmenin ilk tohumlarının atıldığı bir eğitim kurumu. Özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan MIT son günlerde burada yapılan yapay zeka üzerine çalışmalarıyla yine gündemde.
Yapay zeka henüz elimizin altında değil. Ancak MIT bu konuda yapay zeka işlemleri yapabilecek işlemciler üretmeye çalışıyor. Üniversitenin amacı ise yapay zeka çiplerini akıllı telefonlarda kullanılabilecek hale getirebilmek. Eğer bu konuda başarı sağlarlarsa ki şimdilik laboratuvar testleri son derece umut verici görünüyor, yapay zeka akıllı telefonlarımızda var olabilecek. Böylece daha geniş ağlara ulaşabileceğiz ve akıllı telefonların ulaşabileceği, derleyebileceği bilgi sınırsız olacak.
Eyeriss Projesi
Akıllı telefonda yapay zeka nasıl kullanılacak?
Yapay zeka akıllı telefonlarımızın düşük performanslı işlemcilerini daha akıllıca kullanabilecek. Bugün Siri ya da Cortana’nın kullandığı veri tabanlarından çok daha fazlasına ulaşabileceğinden bu özelliği ile yapamayacağı bir şey olacağı düşünülmüyor. İşte bu noktada MIT’in Eyeriss projesi devreye giriyor. Eyeriss projesi düşük güçteki işlemcilerin yapay zekadan maksimum faydalanmasını sağlayacak. Eyeriss bunu etrafımızda bulunan diğer işlemcilerle de kullanabiliyor. Yani Eyeriss aslında sadece bir tek akıllı telefonun işlemcisini “işlem yapmak” için kullanmıyor. Böylelikle işlemler için ihtiyacı olan veri işleme hacmini çoğaltabiliyor.
Kısaca Eyeriss yapay zeka işlemlerini gerçekleştirmek için çok güçlü bir işlemciye ihtiyaç duymadan kendi şebekesini oluşturabiliyor. Ancak bu "şebeke" bildiğimiz standart şebekelerden çok farklı.
Eyeriss’in akıllı telefonlar için önemi ne?
DARPA 1970’lerden bu yana geniş şebekeler üzerinden veri alışverişi yapan sistemler geliştiriyor. The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) (Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı), olarak tanımlayabileceğimiz bu kurumun tüm çalışmaları Amerikan ordusuna yönelik. Ancak DARPA, bugünkü İnternetin geliştirilmesinde de ilham kaynağı olmuştur. Diğer yandan Berkeley Unix ve TCP/IP'yi de içeren birçok geliştirme projesini finanse ettiği biliniyor. Dolayısıyla MIT, aslında DARPA’nın en çok destek aldığı kurumlardan biri. DARPA ve MIT aslında yıllardır Yapay Sinir Ağları üzerine çalışıyorlar. YSA adı verilen bu yapı (Neural Network) insan beyninin bilgi işleme tekniğinden esinlenerek geliştirilmiş bir bilgi işlem teknolojisi olarak tanımlanabilir.
YSA bildiğimiz sinir sistemini taklit eder. Aynı zamanda öğrenme, hafızaya alma ve veriler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarma kapasitesine de sahip olacak şekilde geliştiriliyorlar. İşte bu noktada Eyeriss Projesi daha küçük çaplı işlemcilerde çalışabilecek bir YPA olarak geliştiriliyor. Bu ağ üzerinden standart Wi-Fi ağları ve mobil şebekeler kullanılarak akıllı telefonların yapay zekadan faydalanabilmesi hedefleniyor. Böylelikle telefonlar günlük çevrimiçi davranışlarımızı daha net değerlendirebilecek ve kullanıcılarına daha detaylandırılmış, kişiselleştirilmiş bir kullanıcı tecrübesi sunabilecekler.
Yapay Zeka Üzerine Yoğunlaşmanın Henüz Teknolojiye Bir Faydası yok