Evinizi Jetgiller’in Akıllı Evine Çevirmeye Hazır mısınız?
IoT evimizde hareket ettirilemeyen objelerle iletişim kurabilmek için Wi-Fi bağlantılar kurarak bizim istediğimiz zamanda, istediğimiz hizmeti almamızı sağlayabilecek araçlar geliştiriyor.
Sabah yataktan alarm ile uyanıp, hızla işe yetişmek için toplu taşıma araçlarına koşuştururken, köşeden kaptığımız bir bardak kahveyle mi geçecek hayatımız. IoT (Internet of Things) bu rutinden bizleri kurtarmak için ter döküyor.
IoT evimizde kullandığımız hareket ettirilemeyen objelerle iletişim kurabilmek için sensörler, Wi-Fi bağlantılar kurarak bizim istediğimiz zamanda, istediğimiz hizmeti almamızı sağlayabilecek araçlar geliştiriyor. Bu bağlamda internete bağlı olan cihazlar sadece bilgisayar, telefon, tablet gibi araçlar değiller. Bunların haricinde birçok makina ve hatta günlük hayatımızda kullandığımız eşyalar da internete bağlanıyor ve birbirleri ile haberleşebiliyorlar.
Kabaca nesnelerin interneti olarak da adlandırabileceğimiz IoT; çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazların hepsine verilen bir isim. Günlük hayatta kullandığımız her nesne internete çıkıyor bir MAC ve IP adresine sahip ve birbirleri ile sürekli haberleşme halinde kalıyorlar.
2020 yılına kadar IoT’nin hedefi 75 milyar bağlantı kurmak. Bu bağlantılar evde kullandığımız eşyaların günlük hayatımızda aktif roller üstlenebilmesine olanak tanıyacak.
İşte IoT projesinin yapı taşları:
Bire bir mesajlaşma
IoT günlük yaşamda yaptığınız her şeyi bir veri tabanında analiz etmek üzere toplayacak, buna göre hangi ürünlere ve servislere ihtiyacınız olabileceğini size önerecek bir platform üzerinde çalışıyor. Bu yöntemle beraber gereksiz, bir defa kullanıp kenara atacağınız bir elektronik çöplük oluşturmanızın da önüne geçilmiş oluyor.
IoT’nin en büyük hedefi makinelerin birbirleriyle iletişebiliyor olmasını sağlamak. Örneğin; kahve makinasını çalıştırdığınızda fırında ekmeğin pişmeye başladığını düşünün.
Servis ve İzleme
Artık giyilebilir cihazlar kan basıncınızdan, günlük şeker seviyenize, tansiyonunuza, nefes ve kalp ritminize ve benzeri her türlü bilgiye erişmenizi sağlayabiliyorlar. Bu cihazlar sağlığınızı takip ederken, bağlı bulunduğunuz sağlık kuruluşları ile iletişime geçerek sizin doktora gitmenize gerek kalmadan reçetenizin size elektronik olarak postalanmasını da sağlayacaklar.
Henüz Jetgiller’deki gibi kamera haplarımız, uçan arabalarımız olmasını beklemek çok hayalci bir davranış olsa da gidişet şunu gösteriyor ki; bu sistemin arkasında muazzam bir müşteri hizmetleri ve izleme stratejisi yatıyor.
Var olan dünyada hayatı kolaylaştırmak
Akıllı cihazların günlük yaşamımıza girmesiyle beraber etrafımızda olan her şeyle etkileşime girebilmemiz mümkün kılınıyor. Buzdolaplarına mesaj atabiliyoruz, TV kumandamızla banyoda su sıcaklığını ayarlamak mümkün. Ancak bu teknolojiler henüz çok pahalı ve her cihaza uygulanabilir değil. Bu prototip çalışmalar, bize IoT’nin (Internet of Things) yakın gelecek stratejisinde daha yaygın bir hale getirileceğini de gösteriyor.
Bunun yanı sıra IoT bir cihazı satın alırken siz yol gösterecek bazı yenilikler de sunacak. Müşteri veri tabanını zaten oluşturan sistem size sadece ihtiyacınız olanın ne olacağını önererek evinizde daha konforlu ve ayakaltında sayısız işe yaramayan cihazların dolaşmadığı bir yaşam kalitesi sunmayı hedefliyor.
Bu durum elektronik cihaz pazarı içinde muazzam bir fırsat doğuruyor. Analiz yaparken müşteri alışkanlıklara daha doğru saptanabilecek bir hale getirilmiş oluyor.
Kimse kendi kafasına göre size bir ürün satamayacak
Evinizde size gerçekten gereken cihazları ne olduğu bir kere saptandıktan sonra, istemediğiniz reklam kampanyalarından da kurtulacaksınız. Akıllı bir buzdolabınız varsa garanti süresi dolmadan hiçbir mobil cihazınızda bir daha buzdolabı reklamı görmeyeceksiniz. Bu üretim yapan kuruluşların klişe pazarlama yöntemlerini biraz daha geliştirerek ürün ve müşteri arasında daha organik bir bağ kurmaya yönelik stratejiler doğuracak.
IoT hem cihazları, hem evinizi hem de pazarlama tekniklerini kökünden değiştirecek bütünsel bir proje peşinde. Bu gerçekleştiği zaman evlerimizin elektronik çöplükten ziyade yaşanabilir huzurlu ortamlar olmasında ilk adımını atmış olacağız.
En Gösterişli Ev Sineması Koltukları
Hisense, Dünyanın İlk İnternete Bağlanabilen Akıllı Klimasını Tanıttı
Akıllı Kilit ''Goji'' İncelemesi
BMW Giyilebilir Araçlar Konsepti