İlk kez 2011’de Almanya’daki teknoloji fuarında dile getirilen endüstri 4.0 aynı zamanda 4. Sanayi Devrimi şeklinde de ifade ediliyor. Endüstri 4.0; birçok veri alışverişi, çağdaş otomasyon sistemi ve üretim teknolojilerinden oluşan devrimdir.
İnternet hizmetleri, siber-fiziksel sistemler ve nesnelerin interneti gibi değerleri kapsayan bir kavram olan endüstri 4.0’ın tüm bilinmeyenlerini bu rehberde bulabilirsiniz.
Endüstri 4.0 Ne İşe Yarar?
Endüstri 4.0 tam olarak endüstri ve bilişim teknolojilerini birleştirerek sürdürülebilir, verimli, rekabetçi, esnek modellerin geliştirilmesini amaçlıyor. Endüstri 4.0 ile ortaya çıkarılan model dijital teknolojilerle entegre edildiğinde verimlilik artar. Enerji verimliliğini artırarak sürdürülebilir bir dünyanın inşa edilmesinde etkin rol oynuyor.
Endüstri 4.0, akıllı ekipmanlarla üstün özelliklere sahip üretimlerin gerçekleşmesini sağlayan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bahsettiğimiz kavram sayesinde akıllı üretim yöntemleri ön plana çıkıyor. Özellikle 4. Sanayi Devrimi ile şu etkenler sayesinde endüstriyel uygulamalar modernleşecek;
- Akıllı tesisler
- Akıllı veriler
- Akıllı süreçler
- Akıllı ürünler
Endüstri 4.0 Avantajları Nelerdir?
Endüstri 4.0 avantajları şöyle sıralanabilir:
1. Verimliliği Artırır
- Sanayi Devrimi, işletmelerin üretim süreçlerindeki verimliliği artırır. Verimli kaynak kullanımını artırarak atıkları azaltır. Kaynak kullanımıyla ilgili maliyetleri de önemli ölçüde azaltır. Özellikle çevresel sürdürülebilirliğe büyük katkısı vardır.
2. İş Güvenliğinin Önemini Artırır
Günümüzde yeni nesil otomasyon sistemleri, ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve yapılmak zorunda işlerde iş güvenliğini artırıyor.
3. Pazar Talepleri Daha Hızlı Yanıtlanır
Endüstri 4.0 hem makine öğrenimi hem de yapay zekayla birlikte pazar taleplerini daha hızlı gerçekleştiriyor. Böylelikle hızlı şekilde değişen pazarlardaki rekabet avantajı da üst düzeye çıkmış oluyor.
4. Hizmet ve Ürün Kalitesini İyileştirir
- Sanayi Devrimi teknolojileri sayesinde işler sürekli analiz edilir ve izlenir. Hatalar öncesinde tespit edilir. Kalite kontrol aşamalarında çeşitli iyileştirmeler yapılır.
5. Hizmet ve Ürünler Kişiselleştirilir
İşletmeler, endüstri 4.0 teknolojileri sayesinde müşterilerine kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunar. Kişiselleştirilmiş hizmet ve ürünler sunmak işletme için büyük avantajdır.
Endüstri 4.0 Teknolojileri
Verimliliği artıran endüstri 4.0 teknolojileri şunlardır:
1. Nesnelerin İnterneti (IoT)
Üretim esnasında ürün, ekipman ve makinelerin internete erişim sağlayarak diğer cihazlarla iletişim kurmasını ifade ediyor. Nesnelerin interneti hem sensörler hem de bağlantılı cihazlardan yararlanarak verileri toplama, kontrol etme ve izleme olanağı sunuyor.
2. Bulut Teknolojisi (Cloud)
Bulut teknolojisi, büyük verilerin depolanması başta olmak üzere analizi ve işleme gücüne kaynaklar sunuyor.
3. Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka
Makine öğrenimi ve yapay zeka kavramları, verilerin analiz edilmesini sağlıyor. Ayrıca verilerin analizinin öğrenilmesi ve onunla ilgili kararlar alınmasında da çok etkilidir. Makine öğrenimi ve yapay zeka, otomasyon sürecini hızlandırıyor. Aynı zamanda üretim aşamasında verimli yaklaşımlarda geliştiriyor.
4. Veri Analitiği ve Büyük Veri (Big Data)
Big Data teknolojisiyle çok sayıdaki veri işlenip akabinde analiz edilir. Big Data teknolojisiyle veri odaklı kararlar hızlıca alınır ve süreç optimizasyonuna büyük katkı sunar.
Endüstri 4.0 Özellikleri
Otomasyonun daha çok kullanılmasını sağlayan ve üretim süreçlerini dijitalleştiren endüstri 4.0 özellikleri şöyle ifade edilebilir;
- İşletmeler talep değişiklikleri hızlıca yanıtlayarak üretim süreçlerinin esnekleştirir.
- Enerji kaynak kullanımı optimize edildiğinden dolayı üretim süreçlerinde çevresel sürdürülebilirlik artar.
- İşletmeler üretim süreçlerini daha kolay dijital ortama taşır. Üretim süreçleri dijital ortamda toplanıp depolanıp analiz edilir.
- İnsan ve makine arasında iş birliği artar.
- Cihazlar, üretim ekipmanları ve sensörler birbiriyle haberleşme haline geçer. Böylelikle otomasyon sürecinde verimlilik artar. Gerçek zamanlı veri paylaşımı da mümkün hale gelir.
Endüstri 4.0 Hangi Alanlarda Kullanılır?
Endüstri 4.0 kullanım alanları, sanayi ve üretim sektörüdür. Ancak bunların dışında başka alanlarda da karşımıza çıkıyor. Yukarıda aktardığımız üzere üretim süreçlerinde verimliliği artırıyor. Robotik teknolojiler, Big Data, otomasyon ve nesnelerin internetinde üretim süreçlerini optimize edip ürünlerdeki kaliteyi artırıyor.
Endüstri 4.0 teknolojileriyle perakende sektöründe büyük gelişmeler yaşanır. Özellikle müşteri deneyiminin iyileştirilmesi, kişiselleştirilmiş reklamlar ve envanter yönetimi açısından endüstriyel 4.0 teknolojileri çok önemlidir. Sürdürülebilirlik için enerji kaynaklarının yönetimini de yapmaktadır.
Endüstri 4.0 araçları, tarım sektöründe de kullanılmaktadır. Tarımda toprağın durumu izlenerek verimliliğin artırılmasına yönelik teknikler belirlenir. Akıllı hasat sistemleri gibi tekniklerden yararlanılır. Akıllı taşıma sistemlerinin oluşturulması içinde endüstri 4.0’dan faydalanılır. Rotalama, envanter yönetimi vb. süreçlerin envanter faaliyetlerini doğru şekilde yürütür.
Endüstri 4.0 teknolojileri sağlık alanındaysa şu hususlar için kullanılıyor;
- Hastaların uzaktan izlenmesi
- Sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği
- Hastalık teşhisi