En İyi Windows 10 Yapılandırması İçin Gereken 22 Program
Windows 10 işletim sistemimize hangi uygulamaları yüklemeyiz ki, daha kararlı ve hızlı bir sisteme sahip olabilelim. İşte Windows 10 yıldönümü güncellemesiyle birlikte işletim sistemimize doping yapacak uygulamalar ve eklentiler.
Windows 10 Ağustos ayında yeni bir güncellemeyle yenilenecek ve daha kararlı, kullanıcı dostu bir yapıya bürünecek. Windows 10 yıldönümü güncellemesi 2 Ağustos’ta servis edilmeye başlanacak. Uzmanlar bu güncellemenin temiz kurulum olarak cihazlara kurulmasının oldukça akıllıca olacağını savunuyorlar.
Hazır bu güncellemeyle 1 yıl boyunca kullandığımız sürümü yenilemek ve beyaz bir sayfa açarak yeni Windows 10 kullanmaya başlamak çok akıllıca.
Yıldönümü Güncellemesi ile bireysel müşterilere gelecek iki yeni özellik:
İnternet kullanıcılarının yüzde 90’ı bir sitede kullanıp kaybettikleri şifrelerini bulmak yerine siteye girişi bıraktı çünkü güvenlik kullanımı henüz yeterince kolay değil. Yeni Windows Hello özellikleriyle aynı kolay ama güçlü Windows Hello güvenliğini Windows uygulamaları ve biyometrik kullanımını Microsoft Edge ile kullanabileceksiniz. Yıldönümü Güncellemesi aynı zamanda eşlik eden cihazların da Windows Hello yoluyla PC’nize ulaşmasına izin veriyor; böylelikle çabuk ve güvenli ulaşım seçenekleriniz artıyor.
Kötü amaçlı yazılımlara karşı ücretsiz hizmet veren Windows Defender’daki yeniliklerse artık otomatik olarak düzenli PC taramaları yaparak size güvenlik durumunuz hakkında bildiri veya özetler yollayacak.
Windows 10’da hayat kurtaracak uygulamalar
Peki, bu yeni işletim sistemimize hangi uygulamaları yüklemeyiz ki, daha kararlı ve hızlı bir sisteme sahip olabilelim. İşte Windows 10 yıldönümü güncellemesiyle birlikte işletim sistemimize doping yapacak uygulamalar ve eklentiler.
WinRar olmadan işletim sistemi kullanılmaz
Kanbersiz nasıl düğün olamıyorsa, WinRAR’sız da işletim sistemi olmaz. Bir PC’de belki işletim sisteminden sonra gelen tek ve en önemli yazılımdır kendileri.
Ninite Nedir, Nasıl kullanılır?
Ninite Windows işletim sisteminize kurmak istediğiniz program ve eklentileri kolayca kurabilmeniz için geliştirilmiş bir yazılım. Uygulamayı kullanmak için ilk olarak web servisini ziyaret ediyor ve karşınıza çıkan liste içerisinden hangi temel Windows programlarını yüklemek istediğinizi seçiyorsunuz. Seçimlerinizi gerçekleştirdikten sonra tek yapmanız gereken "Get Installer" butonuna basmak ve arkanıza yaslanmak.
Ninite ile seçtiğiniz uygulamaların hepsinin son sürümlerini bir sayfa üzerinden kolayca bulmanız ve işaretlemeniz mümkün kılınmış. Gerisini artık internet bağlantı hızınıza ve AKK durumunuza göre servis sağlayıcınızın şefkatli kollarına emanet ediyorsunuz.
En Gerekli Web tarayıcıları Hangileri?
Windows 10 her ne kadar Microsoft Edge tarayıcıyla geliyor olsa da “ben alternatifleri severim” diyorsanız elbette FireFox, Opera ve Chrome bu konuda vazgeçilmez seçenekleriniz olabilir. Bunun için temiz Windows 10 kurulumunuza temiz bir tarayıcı kurmanızı tavsiye ederiz. Öte yandan Microsoft Edge tarayıcının da çok iddialı olmakta haklı olduğunu da ifade edeyim.
PDF Okuyucu Gerekli mi?
Yeni işletim sistemi kurarken bazı özel durumlarda görüntülemeniz gereken dokümanlar için yine bazı özel okuyuculara ihtiyacınız olacak. Bunlardan biri de doğru düzgün çalışan bir PDF okuyucu.
Hangi Ofis yazılımları Gerekiyor?
Elbette bir işletim sisteminin vazgeçilmezlerinden olan ofis yazılımları için Windows 10 üzerinde geleneksel ve alternatif uygulamalar kullanmak mümkün. Office 365 gibi aylık bir bedel karşılığı kullanabileceğiniz bir seçenek ve tek bir lisans ücretiyle kullanabileceğiniz Office 2016 bunlardan sadece ikisi. Ancak ben para vermek istemiyorum derseniz, halefleri ile aynı işlevselliği sağlayan ve onlarla uyumlu olan OpenOffice'de Windows 10’da kullanabileceğiniz ofis yazılım seçenekleri arasında yer alıyor.
Planlama ve İş Takibi Yazılımları
İşlerinizi veya günlük rutininizi takip etmeyi alışkınlık haline getirdiyseniz, bir planlama ve ajandaya sahip olmak isteyebilirsiniz. Bu noktada Microsoft OneNote Windows 10’a entegre olabilen en başarılı uygulamalardan biri. Skype, dünya genelinde bilgisayar ve akıllı telefon kullanıcıları tarafından en çok kullanılan ücretsiz görüntülü sohbet ve mesajlaşma uygulamalarının başında geliyor. Edinmenizde fayda var.
Anında Haberleşme ve Mesaj Servisleri
WhatsApp’ın da masaüstü sürümü çıktıktan sonra telefona bağımlı olmaktan biraz da olsa kurtulduk Ama Skype Windows 10 ile bütünleşme açısından tüm anında mesajlaşma servislerinden daha başarılı.
Önemli Medya Oynatıcılar
Windows 10 beraberinde gelen stok medya oynatıcısı oldukça yeterli. Ancak alternatif olarak VLC’nin Windows 10 için geliştirdiği yeni sürümünü de denemelisiniz. Güney Kore’nin iftiharı KMPlayer ise Windows 10’da oldukça başarılı performans sergiliyor.
Resim ve Fotoğraf İşleme Yazılımları
Elbette sosyal medyada paylaşacağımız resimleri kesip biçmek için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz GIMP’i önermeden geçemeyeceğiz. Windows 10 işletim sistemiyle de uyumlu olan GIMP kullanıcılarından olumlu eleştiriler almış bir resim işleme programı. Paint.net ise GIMP’den biraz daha basit ama işlevsel başka bir görüntü işleme uygulaması. Bana kalırsa ikisini de kurabilirsiniz. Böylece alternatif özelliklerden faydalanabilirsiniz.
Bulut Depolama Yardımcı Araçları
Bulut depolama araçları hem sabit belleklerinizde yer açıyor, hem de farklı platformlardan buraya aktardığınız tüm verilerinize ulaşabilme imkanı sağlıyor. Bundan dolayı Windows 10 işletim sisteminde bulunmaları da gerekiyor. Bu konuda kendini ispat etmiş Google Drive ve Dropbox yeni Windows 10 işletim sisteminizin bir köşesinde bulunmalı.
Monitör Kalibrasyonu
Uzun süre bilgisayar başında çalışanların en önemli problemleri göz yorulmasına bağlı rahatsızlıklar. Ancak F.Lux öyle bir uygulama ki, sizi bu sıkıntıdan kurtarıyor ve monitörünüzün ışık ayarlarınızı
Sistem Bakım Araçları
İşletim sisteminizin işlemlerden sonra temizliğini sağlamak ve performans kararlılığını sürdürülebilir kılmak için mutlaka bazı yardımcı programlara da ihtiyacınız olacak. Bunlardan en hızlı çalışanı ve sitemi yormayanı ise elbette CCleaner.
Son söz
Elbette Windows 10 oldukça yeni stok yazılımlarla geliyor. Ancak bunları PC’de barındırmak zorunda değilsiniz. Kaldırabiliyorsunuz. Bunların yerine alternatif uygulamalar bulabilir ya da önerdiğim uygulamaları deneyebilirsiniz.