Açık kaynak kodlu web tarayıcısı sayesinde internet deneyimini daha güvenli hale getirebilirsiniz. Günümüzde çeşitli açık kaynak internet tarayıcıları bulunuyor. Bu listede kullanıcılar için birbirinden başarılı uygulamaları bir arada topladık.
Web tarayıcısı denildiğinde akla ilk gelen isimler Chrome, Opera ve Safari'dir fakat bunların haricinde çok sayıda tarayıcı yer almaktadır. Bu tarayıcıların bir kısmı açık kaynak kodludur. Açık kaynak kodlu tarayıcıları ücretsiz olarak indirebilir ve kullanabilirsiniz.
Ücretsiz açık kaynak tarayıcılar üzerinden de internette kolay bir şekilde gezinebilir, videolar izleyebilir, müzik dinleyebilir, makaleler okuyabilir ve daha pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yani popüler web tarayıcılarında yaptığınız çoğu işlemi açık kaynaklı internet tarayıcılarında da yapabilirsiniz.
Açık Kaynak Kodlu Web Tarayıcıları Listesi
- Chromium
- Waterfox
- Basilisk
- Pale Moon
- Brave Browser
- Dooble
- Mozilla Firefox
Açık kaynak internet tarayıcıları yukarıda sıralanmıştır. Listede yer alan başarılı web tarayıcıları hakkında daha ayrıntılı bilgiye aşağıdan erişebilirsiniz.
1. Chromium
Chromium, Google’ın açık kaynaklı web tarayıcısı projesidir. Birçok geliştirici, Chromium'u kendi tarayıcılarının temeli olarak kullanır. Chromium'u temel alan diğer tarayıcılar Amazon Silk (Fire TV cihazlarında bulunur), Avast Secure Browser, Vivaldi, Opera ve Microsoft Edge'dir.
Windows, Mac ve Linux platformlarında yer alan Chromium, Chrome uzantılarını destekler fakat tarayıcıda bazı Chrome özellikleri bulunmamaktadır. Eksik özellikler arasında otomatik güncellemeler, bazı Codec'ler ve birçok Google servisidir.
2. Waterfox
2011’den beri var olan Waterfox, Mozilla Firefox'u temel alan açık kaynaklı bir 64 bit tarayıcıdır. Başlangıçta, açık kaynak kodlu web tarayıcısı Waterfox yalnızca mümkün olan en hızlı tarama deneyimini sağlamaya odaklanmıştı ancak daha sonra kapsamı genişledi.
Açık kaynak kodlu faydaların yanı sıra Waterfox özel bir tarama deneyimi isteyen herkese hitap edecek iki kritik özelliğe sahiptir. İlk olarak, Waterfox herhangi bir telemetri verisi toplamaz; kimse tarayıcınızın içinde ne yaptığınızı izlemiyor. İkincisi, güncellemelerin doğru şekilde uygulanabilmesi için tek veri toplama işletim sisteminiz ve versiyon numaranızdır.
Diğer kayda değer özellikler arasında önyükleme eklentileri, Java Applet'leri, Silverlight uygulamaları ve herhangi bir 64-Bit NPAPI eklentisini destekler. Waterfox, Windows, Mac ve Linux platformlarında bulunmaktadır.
3. Basilisk
En iyi açık kaynak kodlu tarayıcılardan bir tanesi de Basilisk’tir. Basilisk, ilk olarak Kasım 2017'de yayına giren XUL tabanlı bir tarayıcıdır. Tarayıcının Servo veya Rust özelliği yoktur. Resmi olarak, Basilisk yalnızca Windows ve Linux'ta kullanılabilirdir.
Windows ve Linux platformlarında bulunan Basilisk'in temel özellikleri arasında tüm NPAPI eklentileri için destek, WebAssembly (WASM) desteği ve modern web şifreleme standartları desteği yer almaktadır. Geliştirici, Basilisk'in kalıcı bir gelişme durumunda olduğunu ve dolayısıyla sürekli bir beta sürüm olduğunu kabul etmektedir.
4. Pale Moon
Açık kaynak kodlu web tarayıcısı Pale Moon, Basilisk'ten sorumlu olan aynı ekip tarafından geliştirilmiştir. İki tarayıcı arasında bazı önemli farklılıklar vardır. En önemlisi, Basilisk, Firefox sürüm 29'un kullanıcı arayüzünü sahiptir. Gerçekten de Pale Moon'un en büyük özelliği özelleştirmedir. Kullanıcılar, tarayıcının arayüzünü yeniden düzenleyebilir ve daha fazlasını yapabilir.
Pale Moon, tek işlem modunda çalıştırma kararı, XUL, XPCOM ve NPAPI eklentileri için destek ve Goanna tarayıcı motorunu kullanan Pale Moon’da Firefox uzantılarının çalıştığını belirtelim.
Son olarak Basilisk gibi resmi olmayan bir macOS yapısı ile birlikte Windows ve Linux için resmi sürümler vardır. Pale Moon, Windows ve Linux platformlarında bulunuyor.
5. Brave Browser
Brave Browser, meraklı bir açık kaynaklı tarayıcıdır. Chromium’un alt yapısını kullanmasına rağmen, bu listedeki diğer tarayıcılardan ayrılan birkaç benzersiz özelliği vardır. Farklılıkların tümü reklamcılıkla ilgilidir. Brave Browser, tüm üçüncü taraf reklamları varsayılan olarak engeller.
Brave Browser, bunun yerine kendi ademi merkeziyetçi reklam platformunu ekledi. Platform, Temel Dikkat Simgesi ($ BAT) tarafından desteklenmektedir. Kullanıcılar, en sevdikleri siteleri mikro ödemelerle desteklemek için BAT'ı kullanabilir, reklamverenler daha iyi hedefleme için kullanabilir ve kullanıcılar reklamları görüntüleyerek BAT kazanabilirler.
Eşsiz reklam modelinden uzak olarak Brave Browser, Google Chrome’dan sekiz kat daha hızlı ve izleyici eksikliği nedeniyle daha özel olduğunu iddia ediyor. Brave Browser, Windows, Mac, Android ve iOS platformlarında bulunmaktadır.
6. Dooble
Gizliliğinize değer veren açık kaynaklı bir tarayıcı istiyorsanız, Dooble'ı kontrol etmelisiniz. Tarayıcı, üçüncü taraf içerik sağlayıcılarından iFrame'leri engelleyebilir, çerezleri otomatik olarak kaldırır, dağıtılmış arama motoru YaCy kullanır ve elinde tututulan veriler, kimliği doğrulanmış şifreleme kullanılarak kaydedilir.
Dooble ayrıca otomatik çerez çıkarma, JavaScript olmayan bir dosya yöneticisi, FTP tarayıcısı ve tarayıcınızı bir parola ile koruma olanağı sunar. Daha yakın bir zamanda, Dooble eklenti desteği ekledi. Dooble’da sosyal medya eklentileri, e-posta istemcisi eklentisi, anında mesajlaşma eklentileri ve daha fazlası yer alıyor.
2019 yılının başlarında, geliştiriciler tüm kullanıcı arayüzüne bir revizyon yaptı. Şimdi çok daha modern görünüyor ve sonuç olarak kullanımı daha keyifli. Dooble, Windows, Mac ve Linux platformlarında bulunuyor.
7. Firefox
En iyi açık kaynak kodlu web tarayıcısı listesi, Firefox’tan söz edilmeden tamamlanamaz. Firefox, Google Chrome’dan sonra ikinci en popüler tarayıcıdır. Ayrıca bu listedeki üç ana masaüstü platformunda ve önde gelen iki mobil işletim sisteminde bulunan tek tarayıcıdır.
Tüm cihazlarınız arasında senkronize edilmiş tüm yer imleriniz ve ayarlarınızla tutarlı bir kullanıcı deneyimi istiyorsanız, Firefox sizin için en iyi açık kaynak tarayıcısıdır. Windows, Mac, Linux, Android ve iOS platformlarında yer alan tarayıcı, çok başarılı bir kullanıcı arayüze de sahiptir.
Avantajlarına rağmen, Firefox mükemmel değildir. Otomatik bir web sayfası çevirisi bulunmuyor ve bazı kullanıcılar RAM'i çok fazla kullandığından şikayet etmektedir.
Bu listemizde en iyi 7 açık kaynak kodlu web tarayıcısı uygulaması ile karşınızdaydık. Peki, siz yukarıda yer alan yazılımlar arasından hangisini beğendiniz? Bu konu ile ilgili görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden paylaşmayı unutmayın.
YORUMLAR