Emeklilik işlemleri ile ilgili sıkça sorulan soruların cevabını ve e-devlet kapısındaki emeklilik işlemleri ile ilgili servislerin analizini yazımızda sizler için derledik. Güncel mevzuata göre emeklilik şartları ve e-devlet kapısının sunduğu imkanlar ile alakalı sorular artık kafanızı karıştırmayacak.
Normal Şartlar Altında Ne Zaman Emekli Olabilirim?
Uzun yıllar alın teri dökerek emek sarf eden değerli büyüklerimizin kafasına takılan en çetrefilli sorulardan biridir. Nitekim bu konuda internet sitelerine müraacat eden çalışanlar yoğun bir bilgi kirliliğine maruz kalıyorlar ve resmi kaynaklarca doğrulanmamış bilgiler veren web sitesi/bloglar sebebiyle yanlış yönlendirilebiliyorlar.
Bu Sorunun en doğru cevabı hiç şüphesiz e-Devlet kapısında. Bu adresten ilgili hizmete gidiyoruz. Sigorta kolu ve hizmete giriş tarihi bilgileri bizden istenmektedir. Sigorta kolu kısmı bazı çalışanların kafasını karıştıran henüz pek çoğumuzun aşina olmadığı kavramlardan biri. Sizler için kısaca izah edelim.
4A: Eski mevzuata göre SSK diye yani "işçileri" kapsayan sigorta koludur.
4B: Eski sistemde BAĞ-KUR diye anılan esnaf, sanatkar ve işletme sahiplerini kapsayan sigorta koludur.
4C: Emekli sandığı diyede anılan ve memurlarımızı kapsayan sigorta kolu.
Prim Ödeme Gün Sayısı Nasıl Öğrenilir?
Prim Borcu Nasıl Öğrenilir, Ödemesi Nasıl Yapılır?
Emekli olabilmeniz için SGK'ye kesinlikle prim borcunuzun olmaması gerekiyor. E-Devlet kapısı üzerinden prim borcunuzu öğrenebilir ve kredi kartıyla anından ödeme yapabilirsiniz. İlgili hizmete ulaşmak için bu adrese tıklamanız yeterli.
Kısmi Zamanlı ve Stajyer Çalışanların Sigortalılık Durumu Sistemde Görünür mü?
Bu türdeki çalışmalarınız hizmet dökümü sayfasında Tüm SGK Hizmet Dökümü sayfasında görüntülenir fakat ne yazık ki stajyer ve kısmi zamanlı çalışmaların emekliliğe herhangi bir etkisi yok.
YORUMLAR