Eğitim Sisteminin Geleceği ile İlgili Önemli Kehanetler
Dünyanın en zeki adamı olarak nam salmış olan Profesör Doktor Michio Kaku eğitim ve teknolojiye dair bazı öngörülerde bulundu.
Teknolojinin hızlı gelişmesi genel olarak olumlu karşılansa da, bunun bazı dezavantajları olabileceğine de zaman zaman dikkat çekiyoruz. Dünyanın en zeki adamı olarak nam salmış olan Profesör Doktor Michio Kaku, teknolojii ve eğitime dair bazı öngörülerde bulunmuş. Bu ön görülere kehanet demek biraz abartı olabilir ancak okuduğunuzda Profesöre hak veriyorsunuz.
Prof. Dr. Michio Kaku, teknoloji ve bilim kategorisinde süper sicim teorisi, süper yerçekimi, süper simetri, hadronik fizik dahil olmak üzere 80’e yakın araştırma konusu üzerine kitaplar ve makaleler yazmış önemli bir şahıs. Prof. Dr. Michio Kaku yılardır bilimin popülerleşmesi ve insanlara daha hızlı ve kolay anlaşılabilecek şekilde ulaşmasını sağlamaya çalışıyor. Kısaca Prof. Dr. Kaku dünyadaki herkesin bilim hakkında bilgi ve fikir sahibi olmasından yana. Bu yüzden Discovery Channel, History Channel ve Science Channel gibi popüler belgesel kanallarında onlarca program sunmuş ve konuk olmuştur.
Prof. Dr. Michio Kaku bu ideali ile biline dursun geçtiğimiz ay yaptığı geleceğe dair bazı öngörüler dünya basınında ilgi uyandırdı. Bu öngörülerin bazıları eğitim ve bilim tabanında önemli savları işaret ediyordu. Bir şahıs dünyanın en zeki insanı olarak sıfatlandırıldığında elbette söylediklerine de değer vermek gerekiyor.
Eğitim sistemi çağın neresinde?
Kehanetlerine eğitim sistemiyle başlayan Kaku, var olan eğitim sisteminin hala 1950’li yıllarda olandan farklı olmadığını savunuyor. Prof. Dr. Michio Kaku’ya göre bugün verilen eğitim bizi sadece bugüne hazırlıyor. Gelecekle ilgili hiçbir ipucu vermiyor ve öğrencileri gelişen teknolojik dünyaya hazırlamıyor.
Eğitim sistemi nasıl olmalı?
Durum buyken elbette Kaku bu savını havada bırakmıyor. Profesöre göre okullarda kitaplar ve tabletlere gerek yok. Prof. Dr. Michio Kaku kitapların ortadan kalkacağını ve bulut sistemler sayesinde her türlü bilgiye her dilde ulaşılacağını işaret ediyor. Google gözlüklerine benzeyen sistemlerle öğrenciler derslere girecekler ve tamamen interaktif olarak eğitime katılacaklar. Bu noktada Kaku ezberci öğretim klişesinin tamamen ortadan kaldırılarak yepyeni bir eğitim standardı işaret ediyor. Öğretmenlerin yol gösterici ve danışman vasfını kazanmaları gerektiğini işaret eden Kaku, interaktif eğitim ve rehber öğretmenlik kavramlarının eğitimde devrim yaratacağını savunuyor.
İnternet çocuklara neden yasak?
Prof. Dr. Michio Kaku internetin yasaklanarak çocuklardan uzak tutulmasının son drece yanlış olduğunu savunuyor. Kaku’ya göre çocuklar internete girebilme ve rehber öğretmenler eşliğinde iyiyi ve kötüyü öğrenebilmeli. İnternet’in daha iyi özümsenmesi için internet adı altında öğrencilerin grup olarak çalışabilecekleri dersler olmalı. Bu sayede hem insani duygular hem de sosyal medyayı karşılaştırarak öğrenme avantajını kazabilecekler.
Robottan öğretmen olur mu?
Kaku kendini tekrarlayan işlerin robotlar tarafından yapılacağını ancak derin öğrenme, analiz etme, sav yaratma ve değerlendirme yaparak kategori belirleme gibi işlerin makineler tarafından kotarılamayacağını söylüyor. Öğrencinin algılama ve öğrenme yeteneğinin bir robot tarafından algılanamayacağını ve buna göre bir eğitim planını hiçbir robotun kurgulayamayacağını da sözlerine ekliyor. Yaratıcılık, vizyon ve hayal gücü gerektiren öğretmenlik gibi bir meslek Kaku’ya göre asla robotların olamayacak.
Hislerinizi SMS olarak gönderin
Teknolojinin iletişimi son derece değiştirdiğini savunan Prof. Dr. Michio Kaku Facebook’a her şeyin yüklendiğini ve bunu da en çok gençlerin yaptığına dikkat çekiyor. Kaku’ya göre 20 yıl içinde “özel anlara” ait duygu ve düşüncelerimizi sosyal medyaya yükleyerek karşı tarafla paylaşabileceğiz. Bu bir video ya da resim olmayacak. Doğrudan hislerimizi paylaşacağız.
Parası olan daha mı zekidir?
Prof. Dr. Michio Kaku baba parasının çocukları zeki yapamayacağını özel ve pahalı okullarda öğrenim gören her çocuğun bir dahi olma olasılığının olmadığını da söylüyor. Kaku’ya göre zeka öğrenimle ilgili değil tamamen vizyon ve ileriyi görüp planlama yapabilmekle ilgili.
Sonuç
Prof. Dr. Michio Kaku geleceğe ve bugüne yönelik çapraz karşılaştırma ve öngörülerinde aslında hem idealist hem de şüpheci yaklaşımlarıyla dikkat çeken bir bilim insanı. Gençlerin bilimle yoğrularak eğitim almaları gerektiğinin bir zorunluluk olduğunu savunan Kaku, zeki ve yaratıcı nesiller eğitebilmek için klişeleşmiş her altyapıdan uzaklaşarak ileriyi görebilen sistemler yaratılması gerektiğini savunuyor.
Gelecekte Mesleğinizi Elinizden Alabilecek 6 Robot