Hackerlar aralarında 3’e ayrılıyorlar. İyi huylu olanlara "beyaz şapkalılar" adı veriliyor ve bilgisayar, ağ güvenliğini artırmak için çalışıyorlar Sadece eğlence için çalışanlara da "gri şapkalılar" adı veriliyor. Fakat kötü niyetli olanları, “siyah şapkalılar” olarak anılıyorlar. Gelmiş geçmiş en iyi hackerları sizler için listeledik!
1. Kevin David Mitnick (sanal adıyla “Condor”)
ABD Adalet Bakanlığı zamanında onu "ABD tarihinin en çok aranan bilgisayar suçlusu" olarak nitelendirmişti. Digital Equipment Corporation, Motorola, Nokia, Fujitsu ve Sun Microsystems gibi şirketlere düzenlediği saldırılarla da bilinir. İşlediği ciddi suçlardan birinde Condor; ulusal savunma sistemine sızmış ve kurumsal sırları tam 2,5 yıl boyunca çaldı. 1995’te FBI tarafından yakalanarak 5 yıl hapse çarptırıldı, cezası bittikten sonra Ocak 2000’e kadar süren “3 yıllık bilgisayara yaklaşmama cezası” verildi.
Condor, şu anda 53 yaşında, Mitnick Security Consulting LLC'yi yönetiyor. Kendisi bilgisayar güvenliği için bir danışmanlık görevi yapıyor ve bazen kamu konuşmacısı olarak konferanslarda yer alıyor. Ayrıca Mitnick'in öyküsü kitap olarak basılmış ve bu kitap Takedown (ya da Track Down, dilimizde Sanal Korsan) adıyla 2000 yapımı bir sinema filmine konu edilmiştir.
2. Jonathan Joseph James (sanal adıyla "c0mrade")
James, siber suçlarla suçlanan ilk çocuk suçlu olarak siber tarihe adını kazımıştır ve trajik bir hikayeye sahiptir. Henüz küçük yaşta hırsızlık yapmaya başlayan James, birkaç ticari ağa ve devlet ağına girmeyi başardığından tutuklanarak hüküm giymiştir. Ayrıca James, NASA'nın ağına sızarak firmanın nasıl çalıştığını öğrenmek için 1,7 milyon dolar değerinde içerik ve kaynak kodu indirmesiyle bilinir.
Tarih 2007’yi gösterdiğinde, birçok tanınmış şirket çok sayıda ağ saldırısına maruz kalmıştı. James, bu saldırılara katılmasa da o yıllarda hakkında şüphelenildi ve araştırma yapıldı. 2008 yılında James, asla karışmadığı bu suçlardan mahkum olacağına inanan bir kişi olarak intihar etti.
3. Albert Gonzalez
Gonzalez, en büyük dolandırıcılık çetesi ve hacker grubu olan ShadowCrew’un lideriydi. ShadowCrew’un suç dosyasında; kredi kartı numaralarını çalmak ve satmak, sahte pasaportlar ve sağlık sigortası kartları basmak, kimlik hırsızlığı gibi suçlar yer alıyordu. Gonzalez’in listemizde 3. sırada olma sebebi, 2005-2007 yılları arasında 170 milyondan fazla kredi kartı ve ATM kartı numarasını elde ederek bu bilgileri satması. Hatta, bununla da yetinmeyerek depolanan tüm kredi kartı numaralarını da çalmak için birçok mali hizmet firmalarının veri tabanlarına da girmişti.
Gonzalez 2008 yılında New York’taki bir restorantta tutuklanarak yargılandı ve 20 yıl hapsine karar verildi. 2025 yılında serbest bırakılması planlanıyor(!).
4. Kevin Lee Poulsen (sanal adıyla "Dark Dante")
1990’da Poulsen, sahip olduğu karmaşık telefon sistemleri bilgisini kullanarak 15 dakikalık şöhret kazandı. Bir radyo istasyonunun telefon hattına saldırarak, radyoyu arayan ve yeni bir Porsche kazanan şanslı kişi olarak kendisini sisteme sabitledi. Medyaya göre Poulsen, "bilgisayar suçunun Hannibal Lecter’ı" olarak nitelendirildi. Poulsen, federal sisteme girdiği ve telefon dinleme bilgilerinin çalındığı anda FBI'ın aranan listesine eklendi. Daha sonra bir süpermarkette tutuklandı ve hakkında 51 ay hapis ve 56.000 dolar tazminat cezası kararı verildi.
Poulsen siyah şapkasını 1995 yılında çıktığı cezaevinde bıraktı ve yolunu tamamen değiştirdi. Bir gazeteci olarak çalışmaya başladı ve şu anda Wired Dergisi’nin kıdemli editörü. Bunun yanında 2006 yılında, güvenlik birimlerine MySpace'deki 744 cinsel suçlunun tespit edilmesinde yardım etti.
5. Gary McKinnon (sanal adıyla “Solo”)
McKinnon, tüm zamanların en büyük askeri bilgisayar hacklenmesini koordine etmesiyle tanındı. Şubat 2001'den Mart 2002'ye kadar olan 13 aylık dönemde McKinnon, ABD Silahlı Kuvvetlerine ve NASA'ya ait çok sayıda bilgisayara yasadışı olarak erişti. O, bu yolla “serbest enerji üretimi” ve “UFO’ların örtbas edilmesi” hakkında bilgi aramak niyetindeydi. Bu işlem sırasında bir dizi kritik dosyayı silip 300'den fazla bilgisayarı çalıştırılamaz hale getirerek 700.000 dolardan fazla zarara neden oldu.
İskoç kökenli olan ve Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan McKinnon, 2005 yılına kadar ABD hükümetinden kaçmayı başarmıştı. ABD’ye iadesi kararlaştırılırken Theresa May, McKinnon’ın "ağır hasta" olduğunu belirterek iadesini engelledi ve bu iadenin "insan haklarına aykırı" olacağını öne sürdü.
6. Robert Tappan Morris (sanal adıyla “RTM”)
Morris’in yeteneklerini, Bell Labs'ta ve daha sonra Ulusal Güvenlik Dairesi(NSA)’nde bir bilgisayar bilimcisi olarak çalışan babası Robert Morris'ten aldığı düşünülmektedir. Çünkü Morris, dünyanın bilinen ilk bilgisayar solucanının yaratıcısıdır. 1988'de Cornell Üniversitesi'nde öğrenim gördüğü sırada “Morris Solucanı”nı yarattı. Morris’e göre programın asıl amacı internetin boyutunu ölçmekti. Ancak bir sorun vardı: program bilgisayarlara birden daha fazla bulaşmıştı ve her enfeksiyon bilgisayarın daha da yavaşlamasına neden olmuştu. Bu yüzden program 6.000'den fazla bilgisayarı kullanılamaz hale getirdi.
Morris 1989'da “Bilgisayar Sahtekarlığı” ve “Kötüye Kullanım Yasasını” ihlal ettiği gerekçeleriyle yargılandı. Toplamda; üç yıllık denetleme, 400 saat kamu hizmeti ve 10.050 dolar para cezasına mahkûm edildi. Cezası sona erince Y Combinator'u kurdu ve şu anda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak görev yapıyor.
7. Loyd Blankenship (sanal adıyla "The Mentor")
Blankenship, 1970'lerden beri aktif bir bilgisayar korsanıdır. Geçmişte, Legion of Doom adlı bir hacker grubunun aktif bir üyesidir. Blankenship 1986'da tutuklandıktan sonra “Hacker Manifestosu” (orjinali; Hacker’ın Vicdani) adlı bir makale yazdı. Bu makale, korsan kültürünün temel taşlarından biri olarak görülmektedir.
Blankenship 1989'da Steve Jackson Games tarafından GURPS Cyberpunk üzerinde çalışmak üzere işe alındı. ABD Gizli Servisi, 1990 yılında evine baskın düzenledi ve geliştirdiği oyunun kural kitabına "bilgisayar suçunun el kitabı" olarak el koydu. Günümüzde bir müzisyen ve serbest çalışan oyun geliştiricisi olarak -hackerlıkla ilişkisiz- yaşamına devam ediyor.
8. Julian Paul Assange
Assange, 16 yaşındayken "Mendax Hack Grubuna" katılıp hackerlığa başladı. Pentagon, NASA, Lockheed Martin, Citibank ve Stanford Üniversitesi gibi çeşitli hükümet, kurumsal ve eğitim ağlarına dört yıl boyunca saldırdı. 2006 yılında Assange, anonim kaynaklardan gelen gizli haberlerin ve gizli belgelerin yayınlanması için bir platform olarak WikiLeaks'i inşa etti. Her ne kadar bu platformun kurucusu ve yöneticisi olsa da bunu reddederek kendisini “sadece editör” olarak tanımlıyor ve diğer site çalışanları gibi kendisi de bunu gönüllü olarak yapıyor. Birleşik Devletler ise, Assange'e casusluk suçlamasında bulunarak 2010 yılında bir soruşturma açtı.
Assange şu anda Londra'da bulunan ve sığınma talebini onaylayan Ekvator elçiliği bünyesinde bir gün yakalanacağı korkusuyla yaşamaktadır.
9. Guccifer 2.0
Guccifer 2.0’nin kimliği tam bilinmiyor ve onun bir kişi ya da kişi kılığında bir grup olduğu düşünülüyor. Hakkında sadece Rus asıllı olmadığı ve Rumen (Romanyalı) hacker ya da hackerlardan oluştuğu biliniyor. Çoğunlukla ABD hükümet yetkililerini ve siyasi önem taşıyan diğer kişileri hedefliyorlar. 2016 ABD Başkanlık Seçimi sırasında Demokratik Ulusal Kongre ağı kesildi. WikiLeaks'te ve başka yerlerde binlerce belge sızdırıldı. Birçoğu onun Rus istihbaratının bir parçası olduğunu düşünürken; Vice dergisi ile yaptığı röportajda Guccifer 2.0, Rus olmadığını ve Romen olduğunu iddia etti.
Guccifer 2.0, ABD Başkanlık Seçiminden hemen önce yok oldu ve ardından Ocak 2017'de Rus istihbaratıyla herhangi bir bağının bulunmadığını iddia etmek için tekrar ortaya çıktı. Bunun dışında son olarak ne yaptığına dair bir bilgiye ulaşılamıyor.
10. Anonymous
Anonymous tüm zamanların en bilindik "korsanı" olabilir, ancak aralarında en bulanık olanıdır. Anonymous; tek bir kişi değil, gerçek bir üyelik veya hiyerarşi olmayan, merkezsiz bir hacker grubudur. Gruptaki herkes anonim olarak hareket edebilir. Saldırdıkları hedefler arasında; Amazon, PayPal, Sony, Westboro Baptist Kilisesi, Scientology Kilisesi, Deep Web (karanlık web)’in bazı bölümleri bulunur. Ve ayrıca saldırdığı ülkeler arasında; Avustralya, Hindistan, Suriye, Birleşik Krallık ve ABD yer almaktadır.
Anonymous korsanlığa ara vermeden devam ediyor. 2011'den beri içlerinden LulzSec ve AntiSec adlı hack grupları türeterek faaliyet göstermişlerdir.
BONUS: Hacker Okan
Kendisi hakkında asılsız iddialarda bulunan sitelere, terör içerikli sitelere ve trol amaçlı açılan fan sayfalarına karşı açtığı savaşla tanındı. En son verdiği röportajda, biraz sakinliğin tadını çıkarmak için bir bağ evine yerleştiği hakkında bilgi vermişti. Şu an da tam olarak nerede olduğu bilinmese de faaliyetlerine devam ettiği yönünde haberler duyulmaktadır.
Bu Bilgiler Işığında Modern Hackerlara Karşı Nasıl Önlem Almalıyız?
Tıpkı yukarıdakiler gibi bir bilgisayar korsanının hayatınızı mahvedeceğini düşünebilirsiniz, ancak gönlünüz rahat olsun. Çünkü bu tarz hackerlar büyük organizasyonların ve kurumların peşinden gitmeyi tercih ederler.
Ancak, bir başka hacker türü için dikkatli olmakta fayda var; bunlar kişisel kazanç için verilerinizi çalmak isteyen türden hackerlardır. Korunmak için, uzman güvenlik ipuçları hakkında bilgi edinin ve -basit ve aynı şifre kullanımı gibi- yaygın şifre hatalarından uzak durun.
Son olarak bize en etkileyici bulduğunuz hacker hikayesini veya “aslında şu da vardı” dediğiniz fikirlerinizi yorum olarak yazmayı ihmal etmeyin!
Türk Hackerlar Rus Konsolosluğunun Sitesini Hacklediler!
Hackerlar Fidye Yazılımları Sayesinde 1,6 Milyon Dolar Kazandı
Hackerlar Seneler Boyunca Aynı Ülkeyi Soyup Soğana Çevirdiler
YORUMLAR