Dual Kamera Nedir, Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Bazı Android amiral gemisi markalar dual kamera teknolojisine hızla adapte olurken, 2017 yılında hemen her telefonda görebileceğimiz bu teknoloji nedir, bize ne gibi avantajlar sağlıyor bir bakalım istedik.
Bundan bir sene önce adını pek duymadığımız dual kamera (çift kamera) teknolojisi, 2016 yılında kendisinden fazlasıyla bahsedilen bir akıllı telefon kamera altyapısı olarak karşımıza çıktı. Bazı Android amiral gemisi markalar dual kamera teknolojisine hızla adapte olurken, 2017 yılında hemen her telefonda görebileceğimiz bu teknoloji nedir, bize ne gibi avantajlar sağlıyor bir bakalım istedik.
LG G5 ve Huawei P9 dual kameralı telefonların ilk öncüleri sayılırlar. Her ne kadar iPhone 7 içinde dual kamera söylentileri dolaşıyor olsa da, Apple’ın bu özelliği gelecek seneye bırakmış olma olasılığı da konuşuluyor. Öte yandan sızan bazı haberlere göre Sony ve LG Innotek şirketleri iPhone 7 için çift kamera modülleri üretmek üzere anlaşmaya vardılar.
Dual kamera nasıl çalışıyor?
Bir telefonda dual kamera olması durumu her kameranın farklı işlevleri yerine getiriyor olması anlamına geliyor. Bir kamera RGB sensörü ile donatılmışken, diğeri de siyah beyaz görüntülere odaklanıyor. Ancak bu lensler ayrı ayrı değil birlikte çalışıyorlar. RGB sensör ve siyah beyaz sensörün bir arada bulunmalarının sebebi farklı hassaslık oranlarındaki görüntüleri yakalayabilmek ve bunları bir fotoğraf üzerinde birleştirebilmek.
Dual kamera teknolojisi neden var?
Bir telefonda 2 kamera bulunması demek o cihazın yavaşlaması anlamına gelmiyor. Aksine normal bir kameranın tam 2 misli hızlı odaklama yapabileceği anlamına geliyor. Akıllı telefonlar küçük cihazlar oldukları için daha kaliteli enstantaneler çekebilmek için lenslerinin daha büyük olması gerekebiliyor. Biliyoruz ki, bunun için akıllı telefonlara eklenebilen sensörler var. Ancak pahalı olan bu aparatları almak çok da mantıklı olmayabiliyor. Bundan dolayı geniş sensör yerine üreticiler dual kamera teknolojisini kullanarak daha kaliteli renkler ve görüntüler yakalanmasına olanak sağlamaya çalışıyorlar. Böylece dual kameralı cihazlar, bir tek renkli sensörün sağladığı detayları ve görüntü netliğini, ikinci siyah beyaz sensörle ile birleştirince ortaya zengin ve detaylı görüntüler çıkıyor.
Dual kamera teknolojisinin geleceği
Aşağıdaki video dual kamera ile yapılan çekimlerin ne kadar farklı olabileceğini görebiliyoruz. Bu demo video aslında Corephotonics şirketinin ürettiği dual kameraların MWC 2016’da yaptığı bir tanıtım.
Dual kamera teknolojisi 5x zoom yaparken hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Bu yüzden de tercih edilme olasılıkları çok yüksek, ayrıca yukarıda saydığımız sebeplerin hepsi de bu durumu kolaylaştırıyorlar. 2017 yılında daha fazla akıllı telefonun dual kameraya geçme olasılığı oldukça fazla. Dual kamera (çift kamera) teknolojileri pazardaki rekabetin ivmesini belirleyecek yeni telefon özelliklerinden en önemlisi diyebiliriz.