Gerek bilimsel, gerek teknolojik veya hayata dair öğrendiğimiz ve inandığımız bazı bilgilerin tamamen yanlış olduğunu biliyor muydunuz? Yanlış bildiğiniz ve doğruluğuna inandığınız bu bilgilerin sadece birkaçının gerçeğini öğrendiğinizde ufkunuz açılacak, kendinizi rahatlamış hissedeceksiniz.
Burada, her ne kadar sınırlı sayıda örneklerini yazsak da aslında bu durum bir yazı dizisi olabilecek fazla madde ihtiva ediyor. Ancak gelin biz hem genel kültürümüzü artıralım hem de için gerçeği neymiş öğrenerek bilmeyenlere de ışık tutalım. İşte, yanlış bildiğimiz bilgiler ve doğruları
Dilin her farklı tat için ayrı bir bölgesi vardır
Hayır yoktur. Dilimizde her tat için ayrı bir bölge bulunmaz. Tüm memelilerde tat alma, dilde bulunan ve tat tomurcuğu adı verilen organlar tarafından gerçekleştirilir ve bu küçük sensörler dilin tamamına yayılmıştır. Ana tatlar olan tatlı, ekşi, tuzlu, bitter (buruk/acımtırak) ve umami (hoşa giden) tatları bu sensörlerle algılarız, belli bölgelerle değil.
Uyurgezerleri uyandırmak çok tehlikelidir
Hayır değildir, sadece bunu şiddetle yaparsanız kafaları karışabilir ve bir süre ortama adapte olmakta zorluk çekerler. Üstelik onları uyandırmalısınız ki sağa sola çarpıp kendilerini yaralamasınlar.
Çin Seddi uzaydan görünen tek mimari yapıdır.
Hayır, Çin seddini uzaydan görmek mümkün değildir. Bunu herkese söylemekten hızla vazgeçin. Normal görüşe sahip bir insan, 6,5 metre genişliğindeki Çin Seddi'ni teleskop kullanmadan ancak 20 kilometre yükseklikten görebilir. Yere düşen gölgesi de hesaba katıldığında bu mesafe 60 kilometreye çıkabilir ama burada atmosferin görüş mesafesine olan olumsuz etkisini de unutmamak gerekir. Her iki durumda da bu yükseklik dünya etrafında dönen bir uzay aracı yüksekliğinin çok altındadır. Yani Uzaydan görünmesi mümkün olamaz. Aslında yıllar önce Neil Armstrong (Apollo-11) ve Jim Irwin (Apollo-15) Ay'dan Çin Seddi'nin görülmediğini, bunu düşünmenin bile çok saçma olduğunu ayrıca belirtmişlerdi. Kısaca, İnsan yapımı hiçbir cisim, ne Ay'dan, ne de Dünya'nın yörüngesindeki uzay araçlarından çıplak gözle görülebilirler.
Kayıp insan bildirimi ve 24 saat talebi
Bu bir Hollywood yalanıdır, polis bir insanın kayıp olduğu bildirildikten sonra birimleri harekete geçirmekle yükümlüdür. Asla 24 saat beklemek gibi bir süre talebinde bulunamaz. Özellikle bu durumla ilgili en net bilgi Kayıp Ve Aranan Şahıslar Şube Müdürlüğü sayfalarında da net olarak ifade ediliyor.
Boğalar kırmızıdan nefret ederler.
Boğalar renk körüdürler. Bu yüzden renkli bir bez parçası onlara bir şey ifade etmez. Boğalar için önemli olan tehditkar hareketlerdir. Bundan dolayı matadorları boğa güreşlerinde kırmızı pelerin kullanmaları sadece şovdan ibarettir. Önemli olan o bez parçasının nasıl kullanıldığı ve hayvanı nasıl sistematik olarak tehdit ettiğidir.
Yarasalar kördür
Yapmayın Allah aşkına, yarasalar hem görürler hem de çıkardıkları seslerin ekolarını muhteşem bir şekilde takip ederek son derece hızlı hareket edebilirler. Bundan dolayı muazzam bir memeli kuş olarak tabiat tarihinde yerlerini almışlardır. Bazı yarasa türlerinin görme duyusu çok gelişmiştir. Yaklaşık 980 farklı türe sahip olan yarasalar, görme yetenekleri olmasına rağmen genellikle, çok gelişmiş olan sonar sistemlerini kullanarak avlanır ve yaşarlar.
İnsanın 5 duyusu vardır
Hayır, neredeyse 20’ye yakın duyuya sahibiz. Bunların arasında denge, acı, açlık ve susuzluğunda olduğunu belirtmekte fayda var. Tansiyon, damar içi kan basıncı, merkezi damar kan basıncı, kafa kan sıcaklığı, kan oksijeni içeriği, beyin-ilik sıvısı pH’sı, plazma osmotik basınç (susuzluk), arter-damar kan şekeri farklılığı (açlık), akciğerde genişleme, idrar kesesi gerilmesi, dolu mide gibi iç algılarımızın olduğu artık bir gerçek. Bunların yanı sıra denge, döngüsel hız, doğrusal hız, eklem konumu, kas gerilimi-tendon organları, kas gerilimi-kas lifleri gibi duyularımızın da olduğu kanıtlandı.
Balıkların hafızası 3 saniyedir
Aslında oldukça yanlış ve sadece yanlış değil komik bir yanlış bilgi bu. Hiç de zeki olmayan Japon balıklarının bile 3 aya yakın hafıza kapasiteleri var. Yani Kayıp Balık Nemo filminin kahramanı Dori’nin günahını almaya gerek yok. Bazı politikacıların bile neredeyse 3 aylık hafızası yok.
Beynin sol tarafını kullananlar daha zekidir
Aslında hayır, beyin loblarının ikisinin arasında belirli bir yeteneğe yönelik önemli bir fark yoktur. Yani sağ taraf öğrenir, sol taraf daha yeteneklidir gibi bir ayrım yapmak çok yanlış.
Maçtan önce cinsel ilişkiye girilmez, performans düşürür
Hiçbir spor karşılaşması için geçerli olmayan son derece yanlış bir inanış. Zaten bunun gerçekliği de bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Dahası spor karşılaşmalarından önce yapılacak olan cinsel aktiviteler testesteron seviyesini yükselteceği için sporcuya direnç de kazandırabiliyor.
Muz ağaçta yetişir
Kesinlikle muz ağacı diye bir ağaç yoktur. Muz ağacı denen nebat biraz iri ve büyük bitkiden başka bir şey değildir. Muz tropikal bölgelerde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkinin uzun meyvelerinde yetişir. Muz bitkisi, çiçekli otsul bitkidir. Ancak kolaylıkla ağaçlarla karıştırılır. Bunun sebebi muz bitkisinin 6-7 metreye kadar uzayabilmesidir. Öte yandan muz bitkisinin yaprakları sarmal bir biçimdedir ve 2,7 metreye kadar uzayabilirler. Bundan dolayı bir ağaç olarak tanımlanması doğal ama yanlıştır.
Beynimizin sadece yüzde 10’nunu kullanıyoruz
Madem öyle gerisini niye taşıyoruz? Bu bilgi son derece yanlış anlaşılmış bir metafordan ibarettir. Beynimizin he bölümü bir işe yarar ve kullanılır. Bütün beyin hücrelerinin belli işlevleri vardır. 2014 yılında Morgan Freeman ve Scarlett Johansson'un başrollerini paylaştıkları Lucy isimli filmin bir fantezi olduğunu hemen belirtmek isterim. Bu film de insanları yanlış algılara ve inançlara sürüklemiştir. Beynin yüzde 90'ı çalışmıyor olsaydı, kalan kısmının çürüyüp gitmiş olması gerekmez miydi?
Son söz
Ne yazık ki yanlış bildiğimiz pek çok boş bilgiyle dolu zihinlerimiz. Bu tip makaleleri yeri geldikçe paylaşacağım sizlerle.
Bilim ve Teknoloji Hakkında Dudağınızı Uçuklatacak 30 Şaşırtıcı Bilgi
Google Hakkında Akılınızı Başınızdan Alacak 48 Şaşırtıcı Gerçek
YORUMLAR