Dikey Geçiş Nedir? Nasıl Yapılır?
Dikey geçiş nedir? DGS olarak bilinen dikey geçiş nasıl yapılır? Bu rehberde üniversite öğrencilerini ilgilendiren sistemin detaylarını açıkladık.
Üniversite öğrencilerinin tercih zamanı ya da daha sonraları akıllarına yatan fikir dikey geçiş, birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ön lisans eğitiminin lisans eğitimine tamamlanmasına imkân tanıyan sistem olan dikey geçiş nedir, nasıl yapılır? Gelin, yakından bakalım.
Dikey Geçiş Nedir?
Dikey geçiş, üniversite öğrencilerinin ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra lisans eğitimine devam etmesini sağlar. Kısaca dikey geçiş 2 yıllık bölümlerin 4 yıllık bölümlere tamamlanmasını ifade eder.
Örneğin Basın ve Yayıncılık ön lisans programından mezun olan bir kişi gazetecilikten grafik tasarıma halkla ilişkiler ve reklamcılıktan yeni medyaya kadar pek çok lisans bölümünden birinde eğitim alabilir. ÖSYM tarafından sunulan DGS kılavuzundan ön lisans ve lisans bölümleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Dikey Geçiş Nasıl Yapılır?
Dikey geçiş ya da diğer ismiyle iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama işlemi için ön lisans diplomanızın olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına katılmanız gerekiyor. Her lisans bölümünün, dikey geçiş için belirli bir başarı sıralaması ve puanı vardır.
Her yıl gerçekleşen dikey geçiş sınavında aldığınız puana göre ÖSYM web sitesi üzerinden tercih yapabilirsiniz. Bu işlem, YKS puanı ile yaptığınız üniversite tercihine oldukça benzerdir. Tercih döneminde istediğiniz üniversiteleri ve bölümleri seçtikten sonra işlemi onaylamanız gerekiyor.
DGS soruları, Türkçe, geometri ve matematik derslerinden oluşuyor. Testte 50 sözel ve 50 sayısal olmak üzere toplamda 100 soru bulunuyor.
Birinci Sınıfta Dikey Geçiş Olur mu?
Dikey geçiş sınavına başvuracak adaylardan ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranıyor. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da söz konusu sınava başvuruda bulunabilir.
Kimler Dikey Geçiş Yapamaz?
Açıköğretim okuyan kişiler DGS sınavına girebilmektedirler. Ayrıca açıköğretim mezunları dikey geçiş yapabilirler. Ancak 4 yıllık bir bölüm mezunu olan örgün, ikinci ve açıköğretim mezunları dikey geçiş yapamazlar.
Hangi Bölümlere Dikey Geçiş Yapılabilir?
ÖSYM kılavuzunda yer alan ön lisans bölümleri birden fazla lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilme imkanı tanımaktadır. Tercih edebilecek lisans bölümleri, mezun olunan ön lisans bölümlerine göre farklılık gösterebiliyor. Dikey geçiş bölümlerini liste üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda dikey geçiş nedir, nasıl yapılır? Sorularına cevap verdik. Peki sizlerin bu konu hakkındaki görüşleri neler? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Dikey geçişin yanı sıra yatay geçiş yatay geçiş sistemi de bulunuyor. Yatay geçiş nasıl yapılır sorusunu yanıtladığımız yazıya göz atabilir ve yatay geçiş sisteminin tam olarak ne işe yaradığını öğrenebilirsiniz.