Dijital Temizlik Nasıl Yapılır?
Günlük hayattaki temizlik ne kadar önemliyse güvenlik açısından dijital temizliğinde o kadar önemli olması fikriyle dijital ortamda nasıl temizlik yapılır, bu yazıda bulabilirsiniz.
Dijital ortamlarda güvenlik konusu gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Bu ortamlarda aktif olan her birey büyük ihtimalle sayısı birden fazla olan ve sır gibi saklanan parolalara sahip. Aynı zamanda iki aşamalı şifreleme özelliği olan tüm hesaplarda bu özellikten yararlanmak yine tüm bireylerin tercihi. Neden mi? Çünkü günlük yaşamımıza gerek akıllı telefonlar üzerinden gerek bilgisayarlar üzerinden dijital dolandırıcıların oltalama girişimlerine maruz kalıyoruz ya da şahit oluyoruz. Hal böyle olunca, herkes kişisel siber güvenlik uzmanlarına dönüştü. İşte bu tehlikeli sularda kendinizi korumanın en temel yollarından birini yani dijital temizliğin nasıl yapılacağını bu yazımızda ele alıyoruz.
Kullanıcıların çoğu muhtemelen varlığını bile unuttuğu birçok yerde, çeşitli servis hesaplarına ve e-mail hesaplarına sahip. Bunun yanı sıra bir köşeye atılmış harici bellekler ve eski CD’ler de cabası. Eğer ki bunların hayatınızda olmadığını düşündüğünüzde hayatınızda değişen bir şey olmayacaksa, tüm bu hesaplar ve bellekler aslında gereksiz yerde risk unsuru yaratan çöplerdir. Ayrıca bu çöpler hackerlar tarafından da biçilmiş kaftanlardır. Zira sizin temizlemeyi bile unuttuğunuz o çöpler, hackerlar için sizin kişisel bilgilerinizi içeren yemlerdir. Şimdi, bu gereksiz risk yaratan çöplerden kurtulmanın zamanı geldi. Üç temel başlık altında dijital bahar temizliği yapıyoruz.
1. Dijital Çöp Temizleme
Öncelikle fiziksel aygıtlardan başlayalım. İlk etapta kullanılmayan bir köşeye atılmış olan CD’leri, harici harddiskleri ve USB bellekleri imha etmekte yarar var. Bu bir bakıma bildiğimiz anlamdaki temizlikle de örtüşen bir adım olacaktır. Ancak imha etmeden önce işinize yarama ihtimali olan dosyaları ve dokümanları tespit edip saklamak yararınıza olacaktır. Daha sonra gelelim kullanmakta olduğunuz cihazlara. Belgelerim yahut indirilenler klasörüne uzun zamandır göz atmadıysanız cihazınızdaki kredi kartı ekstreleri ya da tıbbi formlar gibi kişisel bilgilerinizi içeren ve artık ihtiyacınız olmayan PDF dosyalarını silin. Tabi bir önceki adımda olduğu gibi işinize yarar dokümanları bulut depolama servislerinde ya da şifreli harici disklerde saklayabilirsiniz. Unutmayın kişisel bilgilerinizi içeren tüm dosyaları asgari seviyeye indirmek her zaman güvenlidir.
2. Derinlemesine Temizlik
Bu aşamada daha derine inmenin tam zamanı. Uygulamalar, internet servisleri ve bulut depolama alanlarına da göz atmakta fayda var. Bu bağlamda gözden geçirilmesi gereken en önemli alan şüphesiz kişisel çevrimiçi ortamın olmazsa olmazı olan e-posta hesapları. Hackerlar için ana hedef olan e-posta hesaplarında yalnızca kendinizin değil tanıdıklarınızın da kişisel bilgilerini içeren dokümanlar muhakkak vardır. Bu dokümanların e-posta hesaplarında muhafaza edilmesi son derece riskli olduğundan yine bulut depolama servislerinde ya da harici disklerde önemli olan dosyaların saklanması, işe yaramayan dosyaların ise imha edilmesi mühimdir. Dijital ortamda güvenlik söz konusu olduğunda kendinizin değil yakınlarınızın da kişisel bilgilerinin sizin aracılığınızla ele geçirilebileceğini aklınızda bulundurun.
3. Hesapları Temizleme
Bu aşamada ise sizden kişisel bilgilerinize erişim izni isteyen uygulamaları ve sosyal platformlarını asgari düzeye indirgemek temel prensiptir. Aktif olarak kullanmadığınız bu türden uygulamaları silmek güvenlik açısından son derece olumlu bir hamledir. Ancak bu tür uygulamaları silmeden önce uygulamanın çevrimiçi kullanımı için açılan hesapları silmeniz daha işlevli olacaktır. Bu uygulamaları silmeden önce uygulamayı sağlayan taraf ile hiçbir ilişiğiniz kalmamasına özen gösterin.
Twitter Gizlilik Ayarı Nasıl Yapılır? (Verilerinizi Paylaşmayın!)
Daha Şık, Temiz ve Düzenli Masaüstü İçin Yapmanız Gerekenler