Özellikle son zamanlarda deepfake teknolojisinin popülerliği tüm dünyada önemli ölçüde arttı. Bununla birlikte çoğu kişi, deepfake video nedir sorusunun yanıtını merak ediyor. Bu yazıda deepfake teknolojisine dair merak edilen bazı soruları yanıtlayacağız.
Hemen hepimiz video ve ses kayıtlarına, belgelerden ya da fotoğraflardan daha çok güvenme eğilimindeyiz ancak yapay zekânın geldiği nokta videoların ve seslerin inanılmaz derecede gerçekçi şekilde düzenlenebilmesine imkân sunuyor.
Deepfake Video Nedir?
Deepfake teknolojisi henüz birkaç yıldır hayatımızda ancak bu birkaç yıllık süreçte hem büyüleyici hem de rahatsız edici seviyede gelişmeyi başardı. İnternette yer alan bazı deepfake örnekleri, teknolojinin yalnızca birkaç yıl içerisinde ne kadar yol katettiğini gözler önüne seriyor.
Deepfake videoları yazılım, makine öğrenimi ve yüz değiştirme kullanılarak oluşturulan sahte görüntülerdir. Bilgisayar tarafından oluşturulan yapay videolar, gerçekte hiç olmamış olayları, ifadeleri veya eylemleri tasvir eden yeni görüntüler içerebilir.
Bilgisayar ortamında oluşturulan bu videolar çok gerçekçidir. Bununla beraber gerçek ile sahte videoları ayırt etmek zor hâle geldi. Deepfake'lerin diğer yanlış bilgi türlerinden farkı, sahte olduklarının tespit edilmesinin çok zor olmasıdır.
İlk kez 2017 yılında bir Reddit başlığında ortaya çıkan 'deepfake' terimi, bir insanın görüntüsünün ve sesinin başka videolarda kullanılarak taklit edilebilmesine olanak sunuyor. Üstelik şaşırtıcı bir şekilde hemen herkes, bir bilgisayardan ve bazı yazılımlardan faydalanarak birkaç saatlik çalışma ile deepfake video yaratabilir.
Deepfake Video Nasıl Yapılır?
Tıpkı sınıftaki bir öğrenci gibi, yapay zekanın da amaçlanan görevi yerine nasıl getirebileceğini öğrenmesi gerekir. Bu, genellikle makine öğrenimi ya da derin öğrenme dediğimiz tekniklerle gerçekleşir ve bu süreç nispeten deneme - yanılma süreci olarak da tanımlanabilir.
- Hedef Video: Bulunduğumuz noktada deepfake videolar, en iyi performansı sağlayabilmek için temiz hedef videolarla çalışmalıdır. Bu nedenle gördüğümüz videoların çoğu genellikle düşük hareket seviyesine sahiptir.
- İki Veri Kümesi: Ayrıca ağız ve kafa hareketlerinin doğru görünmesi adına hedef kişinin yüzünün veri kümesine ihtiyaç duyulur. Bu sayede hedef videodaki yüz sağa bakarsa sağa, sola bakarsa sola bakması sağlanır. Ayrıca ses de taklit edilecekse, kişinin örnek bir ses kaydına ihtiyaç duyulacaktır.
Teknolojinin arkasındaki temel kavram yüz tanımadır. Sahte videolar, Generative Adversarial Networks (GAN) adı verilen bir makine öğrenimi tekniği kullanılarak oluşturulabilir. Örneğin GAN, bir kişinin çok sayıda fotoğraflarını analiz edebilir ve bu fotoğraflara benzeyen yeni görüntüler elde edebilir.
GAN, fotoğraf ile sınırlı değildir. Bu teknoloji, mevcut bir ses kaydından yeni ses veya mevcut metinden yeni metin üretmek için de kullanılabilir.
Deepfake Video Nasıl Oluşturulur?
Deepfake videolar oluşturabilmek için yapay zeka tarafından desteklenen çeşitli uygulamalardan yardım almanız gerekiyor. Bu uygulamaların bazılarını internette ufak bir arama yaparak görmeniz mümkün olacaktır. Bunun ardından hedef kişiye ait çeşitli veri kümelerini ve hedef kişinin konumlandırılacağı hedef videoyu belirlemeniz gerekecektir.
Yazılımlar genellikle pek çok bilgisayarda çalışır ancak sürecin ne kadar zaman alacağı performansla doğru orantılı olarak belirlenecektir. Ayrıca bunu bir mobil cihazda da yapmanız mümkün.
Reface App gibi uygulamaları kullanarak hızlı ve basit bir şekilde deepfake videolar oluşturabilirsiniz. Bu uygulamayı hemen aşağıda yer alan bağlantıdan cihazınıza indirebilir, hızlı ve güvenli bir şekilde kurabilirsiniz.
Eğer herhangi bir uygulama yüklemeden deepfake video hazırlamak istiyorsanız Deepfakesweb hizmetini tercih edebilirsiniz. Bu süreci çok kolay hâle getiren hizmetin web sitesinde çeşitli örnek videolar da bulunuyor. Bu sayede söz konusu teknoloji kullanılarak oluşturulan videoların nasıl göründüğünü görüntüleyebilirsiniz.
Deepfake Video Örnekleri
Bu zamana kadar yapılan pek çok sahte video bulunuyor. Deepfake teknolojisi kullanılarak oluşturulan sahte videdolardan bazıları şunlardır:
Barack Obama
John Snow
Joe Biden
Deepfake Videoları Nasıl Tespit Edilir?
Deepfake oluşturmak için kullanılan teknoloji nispeten yeni olsa da bir videonun gerçek olup olmadığını tespit etmek giderek daha zor hâle geliyor. İnternette karşılaştığımız bir videonun sahte olup olmadığını anlamak için kendimize sormamız gereken sorulardan bazıları şunlardır:
- Bu videoyu kim ve neden paylaştı?
- Videonun orijinal kaynağı nedir?
- Video ne zaman ve nerede çekildi?
- Videodaki kişi asla beklemediğimiz bir şey mi söylüyor?
Bu ve buna benzer soruların yanıtını arayarak videonun gerçek olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca ses ve görüntüye de çok dikkat etmek gerekiyor.
Deepfake ile oluşturulmuş sahte videoları çok pratik bir şekilde tespit edebilmenize imkân tanıyan çeşitli çevrim içi hizmetler de bulunuyor. Örneğin Deepware ve DeepFake Detector isimli online araçlar, izlediğiniz videonun sahte olup olmadığını kolayca öğrenebilmenizi sağlıyor.
Peki siz deepfake videolar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu teknoloji tehlikeli sorunlara yol açabilir mi yoksa onları ayırt etmek her zaman mümkün olacak mı? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.
YORUMLAR